Каква е сметката за ток на дружеството? Плаща ли компанията

...
Каква е сметката за ток на дружеството? Плаща ли компанията
Коментари Харесай

Новите изисквания, които засягат пряко над 500 от най-големите компании у нас

Каква е сметката за ток на сдружението? Плаща ли компанията съответно заплащане на личния състав си? Тези въпроси могат да имат един отговор, когато бъдат обсъждани чисто финансово, само че получават друг смисъл, когато се преглеждат през призмата на ESG (Environmental, Social and Governance - екологично, обществено и корпоративно управление).

За да оказват помощ на фирмите да се ориентират в условията за отчитане на устойчивото развиване, специалистите от консултантската компания проведоха уебинар на тематика " Как бързо и елементарно да отчитате ESG данните си? ".

Засегнати сдружения

Първата година, в която ESG докладите ще бъдат наложителни за част от бизнеса е 2024 година Дружествата, които ще бъдат задължени да включат в докладите си обявяване за стабилно развиване са тези, които все още са задължени да изготвят нефинансова декларация - това са всички сдружения, извършващи активност от публичен интерес с над 500 чиновници.

През октомври предходната година Европейската комисия промени прага за фирмите, които ще би трябвало да изготвят ESG доклад от 2025 и от 2026 година.

Съобразно признатите промени през 2025 година към този обсег ще бъдат добавени всички огромни предприятия, отговарящи на две от следните условия: имат над 250 служители; общата сума на салдото им е над 25 млн. евро; имат чисти доходи над 50 млн. евро.

От 2026 година към фирмите, които наложително ще би трябвало да изготвят ESG доклади (касаещи 2025 г.) ще бъдат добавени всички дребни и междинни предприятия, чиито скъпи бумаги са позволени за търгуване на контролиран пазар в Европейски Съюз и дават отговор на две от следните условия: имат над 10 служители; общата сума на салдото им е над 450 000 евро; чистият им оборот е над 900 000 евро.

" По този метод обсегът, в който ще влязат фирмите, които наложително ще би трябвало да изготвят доклади за ESG, се усилва доста - над 500 от най-големите български компании и към 50 000 в Европа ще попаднат в обсега на новите регулации ", изясни Антонина Мотева, старши съветник " Финансови системи и решения " в Balkan Services.
 От оферта до заплащане: Всичко значимо за производството на Випласт АД е на един клик
От оферта до заплащане: Всичко значимо за това индустриално дружество е на клик разстояние

Balkan Services внедри облачното софтуерно решение Soft1 ERP във “Випласт ” АД

Таксономията

на единната система за систематизиране на екологично устойчиви стопански действия.

Установени са шест климатични и екологични цели - намаляване на изменението на климата; адаптиране към изменението на климата; стабилно потребление и запазване на морските ресурси; преход към кръгова икономика; надзор на замърсяването; и биоразнообразие.

Дружествата ще би трябвало да дефинират каузи от своите: оборот; финансови разноски (CAPEX), оперативни разноски (OPEX), които могат да бъдат класифицирани като екологосъобразни и устойчиви според таксономията.

Важно е да отбележим, че в тeзи категории попадат действия, които способстват за най-малко една от задачите и не нарушават нито една от другите цели.

Припомняме, че европейските стандарти за отчитане на устойчивостта бяха признати в края на юли 2023 година от Европейската комисия. Има два общи стандарта, както и стандарти, които са характерни по тематики (екологични, обществени и управленски). Стандартите по промишлености към момента не са финализирани, като упованията на специалистите са това скоро да се случи.

Отчитане на устойчивостта - малко по малко

" Това е пътната карта, по която би трябвало да стигнем до финалния доклад, който включва в себе си частта за ESG отчетността ", заключи Десислава Българанова, основен съветник " Финансови системи и решения " в Balkan Services.

Първото нещо, което една компания или група от компании според от структурата на активността си следва да построи, е вътрешна ESG организация , като дефинира функции и отговорности за всички участници, свързани с ESG регламентите и отчитането.

Като втора стъпка е належащо да бъде създадена ESG тактика . Тя е обвързвана със съществеността на най-важните тематики, които засягат една компания, свързани с устойчивостта и в това време би трябвало да се търси какво е сходството сред корпоративна и ESG тактики.
 Инструментът, с който търговецът на едро Аксон България наблюдава за секунди от отстъпки до период на валидност
Инструментът, с който един от най-големите търговци на едро следи за секунди от отстъпки до период на валидност

Решението Qlik Sense, внедрено от консултантската ИТ компания Balkan Services, дава експедитивност и еластичност на Аксон България АД

" При тези сдружения организационната конструкция е към този момент изменена. Създадоха се отдели за стабилно развиване. Родиха се нови специалности " добави Десислава Българанова.

След установяване на стратегическите цели на компанията, би трябвало да се дефинират какви данни се събират, кои са източниците на тези данни, какъв е методът им на събиране и с кои основни индикатори те ще бъдат измервани. Kлючовите индикатори за ESG следва да са измерими и да разрешават съпоставимост на интервали, на компании и прочие Важно е сдруженията да знаят, че ESG индикаторите са дефинирани в Европейските стандарти за отчитане на устойчивостта (ESRS) и не е нужно да измислят лични, а да дефинират кои се отнасят за тяхната активност.

След като фирмите са извървели целия този път и към този момент имат изясненост какво и по какъв начин ще мерят, Balkan Services като снабдител на софтуерни решения и на съответните услуги, свързани с това, може да се включи и спомага за последните две стъпки от процеса, свързани с отчитането на устойчивостта на сдруженията.

Отчитането е развой, обвързван с създаване на структури за показване на данните и метода на тяхното събиране и валидиране. Разполагайки с дефинирани основни индикатори за обещано сдружение и събирайки тези данни, които се унифицират на входа на профилирана софтуерна система като LucaNet*, по-късно елементарно могат да бъдат изчислени съответните основни индикатори, нужни за обявяване.

Представяне на данните

Мястото на доклада за устойчивостта е в отчета на управлението. Очаква се да бъде неразделна част от годишния финансов доклад.

" Това значи огромно нарастване в размера на наличието, което съставителите ще би трябвало да приготвят, както и евентуално включването на спомагателни хора, които ще работят по годишния доклад на компанията ", разясни Ваня Йорданова, старши съветник по финансово обявяване и XBRL в Balkan Services. По думите ѝ това слага въпрос за оптималната успеваемост на сформиране и автоматизиране на доклада, както и опцията да могат да работят по едно и също време повече хора, с цел да бъде спестено време на фирмите.

Съставяне на доклад

Събирането на данни и изчисляването на всички основни индикатори, които са нужни, са следвани от правенето на окончателния финансов доклад. Процесът по сформиране на докладите може да бъде доста по-ефективен благодарение на профилирано решение, предлагано от, което усъвършенства всяка стъпка от импорта на данни, през основаването на наличие, до финалното оформление на доклада във формат за щемпел.

Автоматизирането на процесите по инспекция, преместване и отразяване на промени в докладите икономисва скъпо време, минимизира опцията за допускане на неточности и подсигурява на сдруженията меродавност на данните в доклада. В резултат сдруженията разполагат с един приключен доклад, който е правилен, цялостен и подготвен за издание.

Всички сдружения, които все още изготвят консолидирани финансови доклади в XBRL формат, ще би трябвало да обработят и своите ESG данни в този формат откакто ESG таксономията бъде разполагаем за използване.

Екипът на Balkan Services може да спомага и в процеса по обработка на финансовия доклад, в едно с ESG данни, в XBRL формат.
 Сертифициран управнически съветник: Професионалистът, който дава повече от съвет
Сертифициран управнически съветник: Професионалистът, който дава повече от съвет

Защо първо ставаш съветник, а чак по-късно може да се сертифицираш, изясняват шефът на Balkan Services и ръководителят на Управителния съвет на БАУКО

Бързо и елементарно отчитане на ESG данните

От 1 януари 2024 година условията за ESG отчитане към този момент са в действие, засягайки финансовите доклади за 2024 година, които ще бъдат изготвяни през 2025 година, по тази причина ранната подготовка е значима за своевременното справяне с новите провокации.

" Важно е фирмите да не оставят подготовката за последния миг, както се случи с XBRL, с цел да изпълнят в период регулаторните условия. С помощта на технологиите те могат доста да улеснят и ускорят отчитането на своите ESG данни. Експертно софтуерно решение като LucaNet обезпечава бистрота, автоматизация и надеждност на процеса по отчитане на устойчивостта ", разясняват специалистите от Balkan Services.

LucaNet* е цялостна CPM (Corporate Performance Management) платформа за финанси, която автоматизира процесите по финансова консолидация, финансово обмисляне и отчитане.

Платформата разрешава елементарно събиране и валидиране на ESG данните във финалния доклад, който включва декларирането за устойчивостта. LucaNet усъвършенства целия развой по отчитане на устойчивостта, като в същото време усъвършенства качеството на данните и обезпечава сходство със стандартите за отчитане.

" Структурата за ESG отчитане в LucaNet е основана по отношение на нововъведените ESRS стандарти. Системата за финансово ръководство съумява да се свърже с източниците на данни, да ги събере и структурира съгласно законовите условия. ESG данните се управляват от едно място за всички компании и местоположения и могат да бъдат оценени елементарно посредством разнообразни метрики и индикатори, като решението разрешава консолидиране на ESG доклада в годишния доклад ", прецизират от Balkan Services.

ESG данните, сходно на финансовите данни, ще бъдат одитирани. В LucaNet виновните лица, както и инспектори, могат да имат достъп до автентичен документ (PDF или Excel), както и уточнения, които да потвърждават верността на обещано обявяване.

" Работейки с LucaNet, употребявате потвърден програмен продукт, който може да обхване целия развой по правене на финансовия доклад на вашата компания. С едно софтуерно решение покривате както отчитането на финансовите си данни, по този начин и отговорностите си, свързани с отчитането на устойчивостта ", сподели в резюме Антонина Мотева.

* Balkan Services е формален сътрудник на LucaNet и разполага с екип от сертифицирани консултанти със задълбочени знания в областта на финансите. Консултантската ИТ компания внедрява LucaNet и дава следващо образование за ефикасната работа с решението.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР