Каква е причината за серията взривове на военното летище "Саки"

...
Каква е причината за серията взривове на военното летище "Саки"
Коментари Харесай

Летище Саки напомня за крайцера Москва. Какво се знае до момента за взривовете в Крим?

Каква е повода за серията гърмежи на военното летище "Саки " в Крим, което Русия употребява за една от стартовите си площадки за нашествието против Украйна? Този въпрос към момента остава без явен отговор.

Според министерството на защитата на Русия в базата край село Новофедоровка, покрай западното крайбрежие на анексирания през 2014 година украински полуостров, са се взривили няколко авиационни муниции. Основната причина за детонациите във вторник следобед е нарушение на разпоредбите за предпазване и пожарна сигурност и няма обстоятелства, които да приказват за съзнателно влияние, увери още Москва.
 Какво се знае досега
Според съветското Министерство на защитата не е имало пожар в зоната за предпазване на муниции преди гърмежите. Оттам настояват, че авиационната техника не е потърпевша. Снимки и видео от летището в Крим обаче опровергават версията на Русия.

"Сателитни фотоси, направени през вчерашния ден в 11:10 ч., демонстрират, че преди детонацията е имало повече от 30 самолета и хеликоптера на стойност над 1 милиард долора. Дори и без наказания, за промяната им ще са нужни повече от 18 месеца ", написа в Туитър зам.-външният министър на Украйна Антон Геращенко и изброи: Су-30 - 14 броя, Су-24М - 16 броя, Ми-8 - 6 броя, Ту-22 - 1 брой, Ил-76 - 1 брой.

Известно е, че от началото на войната от летище "Саки " постоянно изхвърчат съветски бойни самолети, които бомбардират украински градове.

"Министерството на защитата на Украйна не може да откри повода за пожара, само че още веднъж обръща внимание на разпоредбите за пожарна сигурност и възбраната за пушене на несертифицирани места. Не можем да изключим, че окупаторите "случайно “ ще намерят някои присъщи "отличителни знаци ", "визитка " или даже "ДНК ", обявиха в първото си изказване след детонациите от ведомството.

По последни данни на кримските здравни управляващи ранените при гърмежите са 13, измежду които две деца, и те са получили здравна помощ. Няма информация за различен умрял с изключение на цивилната жертва, за която беше обявено в началото. Около 30 души, които живеят в региона, бяха евакуирани след детонациите.

Русия не желае да упрекна Украйна за гърмежите на летище "Саки " в Новофедоровка на окупирания кримски полуостров, тъй като по този начин още веднъж ще покаже какъв брой неефективна е съветската система за противовъздушна защита, написа пък в разбор за обстановката американският Институт за проучване на войната , и отбелязва, че това към този момент е било показано с унищожаването на крайцера "Москва ".

Според анализаторите няма задоволително данни за самостоятелна оценка, само че фактът, че гърмежите са станали по едно и също време на два отдалечени един от различен обекта, изключва версия за инцидентен пожар. Не би трябвало да се отхвърлят и догатките за бойкот или за удар с далекобойна ракета. Според специалисти украинците биха могли да модифицират своите ракети "Нептун " за потребление по наземни цели, само че все още няма никакви доказателства в поддръжка на тази догадка.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, по тази причина съгласно локалните хора става дума за измама, цитира "Московский комсомолец " реакция в Телеграм на някогашния украински народен представител Олег Царьов, наказан през май на 12 година затвор за колаборационизъм с Русия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Главният редактор на съветската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян разяснява в Телеграм, че съгласно източници "е изключено огнево влияние от страна на Украйна ", само че може да става дума за измама или безхаберие.

Малко е евентуално мощната противовъздушна защита на Крим да е "проспала " ракетна офанзива, написа "Независимая газета ". И отбелязва информацията, че причина за случая може да е бил пожар при товарене на гориво.

Според московският боен специалист Виктор Баранец ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, само че Украйна няма такива оръжия. Дори Съединени американски щати да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отхвърля, техните муниции не биха стигнали до кримската база, защото оптималният им обхват е 272 км. Накрая, към този момент на мястото на детонациите не са открити никакви части от ракети, прибавя той в коментар за "Комсомолская истина ", известна със своята прокремълска политика.

Зеленски: Войната би трябвало да завърши със свободен Крим!

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че спорът с Русия няма да завърши, до момента в който не бъде освободен анексираният от Москва Крим.

"Крим е украински и ние в никакъв случай няма да се откажем от него. Присъствието на съветски окупатори в Крим е опасност за цяла Европа и за международната непоклатимост. Черноморският район не може да бъде безвреден, до момента в който Крим е окупиран. Няма да има постоянен и дълготраен мир в доста страни по крайбрежията на Средиземно море, до момента в който Русия може да употребява нашия полуостров като своя военна база ", добави той във видеообръщение.

"Тази съветска война против Украйна и против цяла свободна Европа стартира с Крим и би трябвало да завърши с Крим - с неговото освобождение ", сподели още Зеленски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР