Както знаете, психопатологията е наука, изследваща психичните разстройства на личността.

...
Както знаете, психопатологията е наука, изследваща психичните разстройства на личността.
Коментари Харесай

Коментар на Петър Волгин: Психопатология в парламента

Както знаете, психопатологията е просвета, изследваща психологичните разстройства на личността. Убеден съм, че експертите в тази област следят с огромен интерес протичащото се тези дни в Народното събрание. Просто тъй като държанието на някои от главните действаши лица би могло да бъде коментирано таман с понятията на психопатологията. Понякога въпросното държание е толкоз нелогично, че започваш да се чудиш дали здравият разсъдък не е напуснал дефинитивно постройката на Народното събрание.

Да стартираме с ГЕРБ, които победиха на изборите и са първа политическа мощ. Още от конституирането на това Народно заседание водачът на партията Бойко Борисов се държи във връзка с ПП-ДБ тъкмо по този начин, както се отнася младият Вертер към своята обичана Лоте. Подобно на прословутия воин на Гьоте Борисов обикаля обекта на възприятията си, т.е. ПП-ДБ, и ту им  обяснява какъв брой мощно ги харесва, по какъв начин не може да живее без тях, т.е. да ръководи без тях, ту им се сърди или напряко им се гневи, задето не дават отговор на възприятията му. Направо си гледаме обновена версия на  " Страданията на младия Вертер ", както и изпълнената с драматизъм актьорска игра на Борисов, която си е напряко за " Оскар ".

Що се отнася до втората политическа мощ в Народното събрание, при тях страстите също много постоянно надвиват над разсъдъка. Тази коалиция ми припомня на едно друго класическо литературно произведение: " Странният случай с лекар Джекил и мистър Хайд ". Част от хората в обединението се държат тъкмо като благоразумният лекар – те са виновни, рационални и приканват за взаимни отстъпки. Друга част обаче са като мистър Хайд, т.е. можеш да очакваш да извършат и най-безумни дейности. Тук единствено ще припомня,че  героите от прословутото произведение на Робърт Луис Стивънсън лекар Джекил и мистър Хайд в действителност са... един и същи човек. Тези " двамата " от дълго време са се трансформирали в типичен образец за раздвояване на личността. Именно сходно раздвояване следим при ПП-ДБ. Уж са едно, но в действителност не са. Едните за нищо на света не дават да се издума и дума за нещо общо с ГЕРБ, а другите доста желаят да си играят с Борисов, но ги е позор да си признаят този фантазъм.

Разбира се, ГЕРБ  умело разпалва това раздвояване у своите политически съперници. Освен в ролята на младия Вертер, герберите непрекъснато влизат и в ролята на Яго от нещастието на Шекспир " Отело ". Напомням, че този типичен изверг прави всичко допустимо, с цел да скара Отело със брачната половинка му  Дездемона. В резултат на козните на Яго Отело взема решение, че неговата обичана му изневерява, след което напряко си я удушава. Психопатология отвред, както споделих още първоначално. Искрено се надявам да не се стига до сходни крайности в връзките на Политическа партия с Демократична България. Макар че, ако от ГЕРБ продължат да повтарят какъв брой харесват Христо Иванов, по какъв начин той държал златното ключе за ръководството и въобще какъв прелестен политик бил, за разлика от Киро и Асен, по никакъв начин няма да се изненадам, в случай че в обединението на " положителните сили " се стигне и до някои не толкоз положителни дейности. Казано политически неточно, може да се стигне до дейности, присъщи за пациенти, при които се следят остри психотични разстройства.

Естествено, не е наложително да описваме постъпките на политическите артисти с термини от региона на психопатологията. Напълно допустимо е тези лица да са движени от тривиално сметкаджийство или още по-банална нелепост. Каквато и да е истината обаче, ясно е едно – множеството от играчите на политическата сцена страдат от тежки дефицити. Простичко казано, нямат нужния интелектуален капацитет, с цел да се оправят с големите провокации пред страната ни. Мислят си, че е задоволително да повтарят какви са непоколебими бранители на евроатлантическите полезности, с цел да не обръщаме внимание на цялата им неплатежоспособност. Само че тази нефелност е толкоз очевадна, че няма по какъв начин да остане скрита. Ето за какво никой не трябва да се учудва, че доста българи се доверяват на партии и политици, които се опълчват на официозното говорене и държание. Когато е социална загадка, че най-важните решения за бъдещето на страната се вземат в посолствата на партньорски страни, е напълно обикновено хората да почнат да гласоподават за партии, които пазят българските ползи, а не тези на непознатите сили.

Изтоочник: 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР