Както знаем, това, което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид,

...
Както знаем, това, което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид,
Коментари Харесай

Колко сол е безопасно да консумираме

Както знаем, това, което разговорно назоваваме сол, е натриев хлорид, като натрият в действителност е виновникът за високото кръвно налягане при консумация във високи дози. Бъбреците ни съумяват да изхвърлят главната час от непотребна сол посредством урината. Останалата сол си намира излаз от организма през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква назад.

Какво е минималното количество дневно и какво оптималното, с цел да не бъде солта нездравословна за организма ни?

Прекомерната приложимост на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови болести, бъбречна непълнота и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го принуждава да отстрани калия, при което се усилва работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Специалисти настояват, че всеки непотребен грам сол води до задържането на 23 гр непотребна вода в тялото под формата на целулит и клетъчно обезводняване.

Само към 1-2 гр от дажбата разрешена за банкет на ден идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните произведения.

И до момента в който медицината затвърждава, че възрастният организъм на човек не трябва да приема повече от 1 ч.л. сол на ден, то доста престъпват тази граница. Около 10-15 гр са порциите, които всеки си разрешава да употребява.

Добре е да знаем още, че всяка една фалшификация за храна може в огромна степен да замести солта. Затова идващият път, когато посегнете към солницата, помислете дали на масата няма нещо друго, което може да я размени - ще си извършите услуга и организмът ви ще ви се отблагодари.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР