Както знае всеки, който си е цапал ръцете с пръст

...
Както знае всеки, който си е цапал ръцете с пръст
Коментари Харесай

Каква е разликата между градинската почва и почвата за саксии

Както знае всеки, който си е цапал ръцете с пръст и е тичал с бутилка вода из у дома, развъждането на здрава флора е сложна задача. Освен че би трябвало да имате поради променливи като поливане и слънчева светлина, би трябвало да се съобразите и с типа почва на вашето растение и с това какъв брой постоянно тя би трябвало да се подменя. Повечето пръст в магазина наподобява еднообразно, само че разликите сред градинската и тази за саксии не трябва да се подценяват.

Външните и стайните растения имат разнообразни потребности, по тази причина е значимо да изберете вярната почва. Градинската е най-близка до естествената пръст, която се намира в парка пред блока. Тя се състои от елементарен горен почвен пласт, разбъркан с богати на хранителни субстанции съставни елементи като компостирана кора, гъби и животинска тор. Плътният ѝ състав има висока степен на задържане на вода, което е отлично за цветята, билките и зеленчуците навън, които цъфтят при неравномерно навлажняване.

 Spontaneous combustion of compost pile

Голяма купчина компост дими от топлината, генерирана от термофилните микроорганизми.

Задържането на вода е по-малък проблем за стайните саксийни растения, които нормално би трябвало да се поливат по-редовно. Те се радват на по-свободна, бързо отцеждаща се пръст, която дава на корените им допустимо най-вече пространство за дишане. Ако разгледате съставките на почвата за саксии, няма да откриете същинска пръст, тъй като тя е направена от примес от материали като кора, сфагнум мъх, перлит, вермикулит, компост и кокосово влакно. Тази примес дава на стайните растения нужните им хранителни субстанции, без да ги излага на въздействието на гъбичките и патогените, които могат да се появят в градинската почва.

След като определите най-хубавия вид почва за вашите растения, идната стъпка е да определите какъв брой постоянно би трябвало да се обновява тя – в случай че въобще би трябвало да се обновява. Ако корените на стайното ви растение стартират да се провират през дренажните отвори, това е знак, че то се нуждае от по-голям съд и нова порция почва. Ранната пролет – когато растенията към този момент потеглят да порастват – е най-подходящото време да ги прехвърлите в нова саксия.

Растенията, които не се нуждаят от изцяло пресаждане, също могат да се възползват от с прясна почва по това време на годината.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР