Както всички сме забелязали, търсенето на всевъзможни джаджи и електрически

...
Както всички сме забелязали, търсенето на всевъзможни джаджи и електрически
Коментари Харесай

От другата страна на елекромобилите: умиращи миньори, бедност и детски труд

Както всички сме забелязали, търсенето на всевъзможни джаджи и електрически коли нараства, с което нарастват и добивните интервенции на метали като кобалт, които са основен съставен елемент в литиево-йонните акумулатори.

И това се трансформира в сериозен проблем за страни като Демократична република Конго, оповестяват от The New Yorker, която се намира на върха на към 3,4 метрични тона скъпи за акумулаторната промишленост руди – т.е. половината от цялото доставяне на планетата. Масивна, напомняща на златната тресчица, минната промишленост в страната се ражда, откакто жителите в бедствените региони откриват рудни залежи под домовете си. Но в този момент мнозина откриват, че изкопаването на скъпия минерал не е съумяло да ги изведе от бедността. А в това време рисковите условия убиват миньорите, защото излагането на метали като кобалт отравя както хората, по този начин и околната среда.

Липсата на регулации и правоприлагане във връзка с мините докара до това, че миньорите, които рискуват здравето и сигурността си за финансова сигурност, биват експлоатирани от длъжностни лица и търговци, които безскрупулно пълнят джобовете си, съгласно The New Yorker. Един миньор споделя за изданието, че все още колкото да съумява да заплаща месечния си наем от 25 $, макар че цената на кобалта продължава да се повишава – и единствената опция за него е била да работи в мината на огромна корпорация за доста по-малко пари.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР