Както вече стана известно от различни публикации - фирма Телерик

...
Както вече стана известно от различни публикации - фирма Телерик
Коментари Харесай

Изплуваха нови мрежи на Държавна сигурност зад кариерата на Васил Терзиев

Както към този момент стана известно от разнообразни изявления - компания " Телерик " на Васил Терзиев и компания стартира своята активност през 2002-та година като част от " Кимкооп Трейдинг " ООД - компания, която създава високоспециализирана оптична техника, включваща съставни елементи за защита и сигурността. Компанията, занимаваща се с военна техника и голям брой чувствителни покупко-продажби в областта на оръжейната търговия, дава финансовото начало на " Телерик " като я записва като част от своята активност. За това оказва помощ бащата на Светлозар Георгиев, съучастник на Васил Терзиев и един от създателите на " Телерик ", който в този момент поема неговия бизнес.

Нови обстоятелства демонстрират, че " Кооперация Кимкооп ", която е записана на същия адрес, на който е регистрацията и на " Холдинг Кимкооп ", е конструкция, в която решаващо въздействие имат някогашни щатни чиновници на Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Става дума за лицата Александър Петров Трифонов и Христо Димитров Караколев.

Александър Петров Трифонов е роден на 24.11.1944 година в гр. Лом, има приключено висше обучение във ВМЕИ-София, компетентност " далеко-съобщителна техника ". Щатен чиновник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, назначен на 29.10.1970 година в отдел VII на Първо главно управление (на ДС). В интервала септември 1971 година - юли 1972 година е приключил едногодишна разследваща школа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва, където е изпратен от злокобния военачалник Мирчо Спасов, на чиято съвест лежат хиляди избити, в това число и в концентрационния лагер " Слънчев бряг ". Трифонов е награждаван с грамота на КГБ-СССР.

През 1975-1980 година е на задгранична работа в Австрия, под прикритие на завеждащ стокообмена, където има осъществена вербовка на скъп сътрудник с псевдоним " Кунце ", посредством който придобива научно-техническа информация от обекта за агентурно навлизане (ОАП) " Сименс дата " и управлява още няколко секретни сътрудници. По-късно става заместник-ръководител на Търговско-икономическа служба (търговско-икономическа служба) и е изпълнявал длъжността заместник-резидент по линия на Научно-техническо разузнаване.

От началото на 1981 година е изведен на прикритие в Министерството на машиностроенето като шеф на дирекция " Лицензии, патенти и интернационално техническо съдействие ", където извършва длъжността " резидент на отраслова резидентура ".

Вторият някогашен чиновник на ПГУ-ДС, който е в " Кооперация Кимкооп " се споделя Христо Димитров Караколев. Той не е разгласен публично от Комисията по досиетата, само че името му изтича като действен служащ он ПГУ-ДС, който е управлявал половин дузина секретни сътрудници на Първо главно-ДС, включително няколко посланици. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР