Както Varna24.bg съобщи, след пет етапа на селекция, бяха избрани

...
Както Varna24.bg съобщи, след пет етапа на селекция, бяха избрани
Коментари Харесай

Сега е моментът! Гласувайте за варненската фондация Радост за нашите деца в Промяната!

Както Varna24.bg заяви, след пет стадия на селекция, бяха определени петимата финалисти в деветото издание на " Промяната " – най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг груп в партньорство с фондация Reach for change. Сред тях е и варненската фондация " Радост за нашите деца ", която можем да подкрепим, като гласуваме за тях в конкуренцията!

Фондация " Радост за нашите деца “ се е посветила на развиването на трудови умения на деца и младежи с нетипично развиване и друг вид физически и интелектуални усложнения. Движеща мощ в организацията са Нари Банкова - ръководител на фондацията, майка на четири деца, едно от които с диагноза детска церебрална парализа (ДЦП) и Елизабет Чешмеджиева – координатор и майка на момче със синдрома на Аспергер.

Двете дами са посветили живота си на идеята деца с разнообразни усложнения да бъдат подготвени на трудова активност, която дава отговор на техните благоприятни условия. По този метод те могат да доближат частична или цялостна самостоятелност от обществените помощи в зрелост, оповестява Нова тв.

Един от многото проблеми, с които майките на деца в неравностойно състояние като Нари и Елизабет се сблъскват, е обществената изолираност в съвсем всички аспекти на живота на хората с разнообразни усложнения. От фондацията са открили, че общественият модел в България няма работещо практическо решение в народен мащаб, което да развиване самостоятелните умения на децата, тъй че да не остават изцяло подвластни от обществената помощ след навършване на пълноправие. Липсват и общоприложими практики за работещи други възможности за полагане на заплатен труд за младежите с друг вид усложнения.

Решението, което двете майки откриват, e създаване на стратегия за трудова реализация на младежи с дефицити, с фокус върху самостоятелните умения на всяко едно дете/младеж по настрана.

Те основават обществено дружество - пекарна в град Варна, в която деца и младежи гладко развиват трудови умения в съответна трудова активност в предпазена среда. Там младежите получават познания и опит, за които могат да получат надлежно заплащане за положения труд. Подходът и моделът на образование на Фондация " Радост за нашите деца “ е съгласуван с самостоятелните благоприятни условия на всеки юноша, тъй че той/тя да бъдат потребни на себе си и на обществото.

Досегашният опит на фондацията демонстрира, че младежите заети с трудова активност в тяхното обществено дружество усвояват сполучливо нови умения и основават лична продукция от печива, с поддръжката на експерти и доброволци. Младежите бележат важен прогрес и в обществената си интеграция като разследване от работата си в общественост.

Мисията на фондацията е да компенсира неналичието на опит, време и запас на браншовите учебни заведения и работодателите, като образоват младежите с нетипично развиване. Крайната им цел е да се запълни празнината, която съществува сред обществото и хората с увреждания, като бъдат признати с техните умения и качества в света на трудещите се.

Промяната за Нари и Елизабет е в заслужено и почтено място в обществото за младежите с дефицити в България. Те имат вяра, че вместо да се основават хора, подвластни от обществени помощи, може и би трябвало да се поддържат младежите в неравностойно състояние, като бъдат подготвени да работят и да получават възнаграждение за труда си.

Тяхната дълготрайна фантазия е развиването на модела на фондация " Радост за нашите деца “ да послужи за законодателни промени в политиките за обществено включване и развиването на солидарна стопанска система.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР