Както в европейското, така и в украинското медийно пространство през

...
Както в европейското, така и в украинското медийно пространство през
Коментари Харесай

Новият стратегически пропаганден наратив на Русия - Украйна е ко...

„ Както в европейското, по този начин и в украинското медийно пространство през ноември-декември 2022 година всеобщо се появиха подправени вести за корупция в Украйна и разнообразни опити за дискредитиране на украинското държавно управление, по-специално за хипотетични корупционни схеми. A по-късно през цялата 2023 година и началото на 2024 година те се поддържат почти на едно и също равнище. Този разказ, който компрометира украинските управляващи най-много във връзка с корупцията в Украйна, става много постоянен в съветската агитация ", сподели Слипченко, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя акцентира, че този разказ може да се счита за „ стратегически “, защото преследва дълготрайна цел за ограничение на интернационалната помощ за Украйна.

 

Според Слипченко за тази цел Русия популяризира разнообразни подправени вести както посредством онлайн медиите, по този начин и посредством мрежата си от псевдо-експерти, които пишат за западната публика.

 

„ Бих желала да загатна един от последните случаи. Това беше публикация, оповестена от „ Глобал Юронюз “, за която се твърди, че е написана от американския публицист Сиймур Хърш. Той твърди, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс бил пристигнал в Киев, с цел да рапортува за всеобща корупция в държавното управление, както и за съществуващото отвращение измежду редица подчинени на Володимир Зеленски по отношение на неговия „ несъразмерен дял ". Тази вест е изцяло безпочвена и не е подкрепена с никакви обстоятелства. Фактът е, че „ Глобал Юронюз " в действителност е съветски уебсайт, който имитира европейска медийна организация. Сиймур Хърш е псевдо-експерт, който написа за западната публика и систематично повтаря разказите на Кремъл “, сподели ръководителката на „ ВоксЧек “.

 

Тя добави, че в украинското медийно пространство доста съветска дезинформация е ориентирана против висши политически и военни водачи.

 

„ Ще отбележа един нов случай, който се разпространяваше в обществените мрежи този месец. Това е следващият опит за дискредитиране на (бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий – бел.ред.) Залужни и (президента Володимир – бел. ред.) Зеленски. Пропагандистите разпространиха видео, което било снимано от Би Би Си. В него се твърди, че Залужни евентуално е получил 53 милиона $, с цел да се откаже от политическите си упоритости. Пропагандистите прибавиха, че проверяващият публицист от „ Белингкат “ Христо Грозев сякаш бил проучил детайлностите на съглашението и е удостоверил, че това в действителност е по този начин. Фактът е, че това е изцяло подправено видео, компилирано от разнообразни детайли от изявленията на Би Би Си и други видеозаписи. Христо Грозев също персонално осъди този подправен клип ", сподели Слипченко.

Открити са и подправени сметки в „ ТикТок “, които са разпространявали дезинформация за руско-украинската война, добави Укринформ.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР