Както съобщи австрийският ежедневник Клайне цайтунг“, цитиран от интернет-изданията на

...
Както съобщи австрийският ежедневник Клайне цайтунг“, цитиран от интернет-изданията на
Коментари Харесай

Влак, натоварен с оръжие за Украйна, е преминал през Австрия

Както заяви австрийският всекидневник „ Клайне цайтунг “, представен от интернет-изданията на австрийски медии, през уикенда трен, приближаващ от Италия и претрупан с гаубици, е минал през Австрия на път за Украйна. Италианците въобще не са взели позволение за военния превоз, защото това не е належащо, е било обяснението на австрийските управляващи.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10218
Както оповестява вестникът, ползата е бил огромен още в петък, когато в Туитър са се появили няколко видеоклипове и фотоси от гарата в Удине, намираща се наоколо до италианско-австрийската граница. Лука Чириани, италиански министър за връзките с Народното събрание, е удостоверил по националната телевизия РАИ, че става дума за „ самоходни гаубици “, които са от въоръжението на италианската войска и са предопределени за Украйна. Важният за австрийската общност въпрос е дали тежкотоварният превоз ще премине през неутрална Австрия и в случай че да – има ли издадено позволение за това?

Журналистическото следствие е посочило, че в Министерството на защитата няма питане от италианска страна. Освен това се е оказало, че Министерството на защитата не дава отговор за това. Законът за престояване на войски планува сезиране на министерството единствено когато задгранични бойци - с натоварени или ненатоварени транспортни средства или във военни самолети - минават през Австрия. Тъй като на път е било единствено военно съоръжение, отговорно е било Министерството на вътрешните работи.

От Министерството на вътрешните работи, продължава вестникът, на първо време е било обяснено, че не е постъпвало запитване за транспорт на боен материал. Едновременно с това са се появили клюки, продължава „ Клайне цайтунг “, че превозът за Източна Европа е бил по трасето през Триест, Словения и Унгария. Запитванията, отправени към австрийските железници, са останали без отговор, само че с препратката, че по този въпрос не могат да  дадат отговор, за това би трябвало да се попита държавното управление. Информацията от Министерството на вътрешните работи обаче гласяла че съгласно закона за военни материали съществуват военни превози, които не се нуждаят от разрешителни и то в случаите, когато пътуват от една страна на Европейски Съюз до друга страна от Европейски Съюз. 

Едва вечерта казусът е бил обяснен: в редакцията на „ Клайне цайтунг “ се пази имейл от италианското посолство във Виена, в който австрийското Министерство на вътрешните работи бива осведомено, че „ на 15 април трен с натоварени гаубици вид М109 ще премине от Италия за Полша “. По-нататък в имейла се споделя: „ При износа става дума за боен материал, който по силата на австрийския закон за военните материали, параграф 5, точка 2а не е належащо позволение. За този превоз са издадени позволение за експорт и за импорт от двете страни на Европейски Съюз. “

Фактът, че австрийските управляващи не са били изцяло задоволени от известието, се вижда от писмото в отговор, в което посолството е осведомено, че " се изисква позволение в сходство със закона за военните материали ", в случай че материалът би трябвало да бъде превозен до трета страна. С други думи, за австрийските управляващи е било ясно, че превозването няма да завърши в Полша, а ще продължи към Украйна, заключава в. „ Клайне цайтунг “, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР