Както са казвали древните гърци – Ако искаш да си

...
Както са казвали древните гърци – Ако искаш да си
Коментари Харесай

9 убедителни причини да тичате всеки ден

Както са казвали античните гърци – „ Ако искаш да си мощен – бягай, в случай че искаш да си хубав – бягай. Ако искаш да си интелигентен – бягай. “ И се оказва, че са били прави, написа Bright Side.

Разбира се тичането единствено по себе си не може да реши проблемите и би трябвало да се консултирате с вашия доктор преди да започнете да се готвите за маратон, само че в случай че бягането стане част от всекидневието ви, сигурно ще забележите позитивни промени.

Бягането е елементарен – и като цяло безвъзмезден – метод да поддържате форма. Не изисква кой знае каква екипировка (макар че си коства да инвестирате в подобаващи спортни обувки) или фитнес зала. Само по себе си това е задоволително добра причина да започнете. Ето и още:

  • Тичането укрепва сърцето, усилва броя на капилярите, както и на алените кръвни кафези. Сърцето като мускул става по-силно.
  • Увеличава се потенциалът на мускулите да употребяват достигналия до тях О2. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл спрямо нетренираното. А с увелечаване на кръвния поток се усилва и количеството О2. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с О2 и хранителни субстанции.
  • Облекчава напрежението. Нервното напрежение и умората денем водят до струпване на отпадни артикули в организма. Обилното изпотяване оказва помощ да се освободите от тях, а тичането е съвършено за задачата.
  • Когато упражняваме, в организма се отделят ендорфини. Те са известни като „ хормони на щастието “ и то неслучайно: когато концентрацията им в кръвта се увелечи, усещате лека еуфория и потиснатото въодушевление изчезва.
  • Умствената интензивност се покачва. Докато тичате, мозъкът ви постоянно ражда креативен решения на проблемите като че ли от единствено себе си. За това способства увеличеният приток на О2, който оказва помощ на централната нервна система да фунционира по-активно.
  • Редовното бягане усъвършенства имунитета като покачва нивото на червени кръвни телца и хемоглобина в кръвта. Същевременно намалява холестерола, понижава глада и усъвършенства чревната перисталтика. Съчетано с възстановяване на метаболизма, всичко това води до нормализация на тежестта.
  • Няма значение кога на деня тичате. Сутрин преди, или вечер след работа тичането освежава, ободрява и усъвършенства настроението.
  • Изследвания демонстрират, че тичането оказва помощ и за частнично възобновяване на чернодробните кафези.
  • Редовното бягане има удобен резултат и върху опорно-двигателния уред. То е изключително потребно за по-възрастните, тъй като предотвратява дегенеративните ставни болести и остеоартрита.
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР