Както при хората, така и при котките може да се

...
Както при хората, така и при котките може да се
Коментари Харесай

Себорея и пърхот при котки

Както при хората, по този начин и при котките може да се появи пърхот. Себореята или наричана още себореен дерматит е заболяване на кожата, при което мастните жлезжи, които се намират в кожата синтезират повече себум, в сравнение с би трябвало.

А това води след себе си лющене, сърбеж и кожата се загрява. Най-чеесто това заболяване се появява по гърба, лицерто и хълбоците. А в случай че се появи в кожните гънки, тогава е още по-лошо. Много от котките, които страдат от това заболяване са с композиция сред суха и мазна себорея.

Симптоми на себорея при котките

При котките тази болест най-често се появява в сектори от кожата, в които има доста мастни жлези, най-много кожата на гърба. Най-често местата, които са наранени се лющят като пърхот, който може да се забележи на местата, където котето спи. Някои места по кожата, които заболяването е засегнала, могат да се зачервят и да се възпалят и да се усеща сухота или омазняване на лезеите.

Ако болестта е обхванало кожните гънки на котето, положението е доста по-влошено. Такива места са краката, шията, устните, подмишниците, бедрата и долната част на тялото на котето. Повечето котки, които имат това заболяване, излъчват миризма, която в доста от случаите става по-лоша, в случай че заболяването се утежни от съществуването на вторична бактериална или дрожедава зараза по кожата.

Какви са аргументите за себорея при котките?

Себореята може да е както първично котешко заболяване, по този начин и да се появи в резултат на друго заболяване. Първичната себорея по принцип се предава по унаследен път и е най-често срещана при персийските котки. Вторичната се среща по-често, като точната причина за това не постоянно може да бъде открита. В такива случаи, себореята се назовава идиопатична;

Най-честите аргументи за появяването на вторичната себорея са следните:

- Когато котето има нарушен хормонален баланс;

- Когато има някаква алергия;

- Себореята при котките се придвижва и от паразити, без значение дали са външни или вътрешни като да вземем за пример бълхи, кърлежи, акари;

 Болна котка

- Когато има съществуване на бактериални или дрождеви инфекции;

- Когато диетата на котката е бедна на омега-3 мастни киселини и от там се появяват някои анпмалии;

- Себореята може да се появи и от въздействието на някои фактори на околната среда като внезапни промени в температурата и влажността на въздуха;

- Себореята може да се появи и при еязко напълняване или от болести и болки, които пречат на вашето коте да се грижи единствено за себе си.

Как може да се лекува себореята при котки?

Лечението би трябвало да бъде назначено, откакто се дефинира каква е точната причина за появяването на себорея. Ако въпреки всичко повода не може да бъде открита, то тогава ветеринарят слага диагноза за първична или идиопатична себорея. Най-лошото обаче, че към момента не е открито тъкмо лекуване за първичната и идиопатичната себорея. Има обаче някои неща, които оказват помощ за лекуването на котешката себорея:

- Трябва да се дават хранителни добавки на котката, които съдържат омега-3 мастни киселини;

- Котката би трябвало да се къпе със специфични шампоани, които лекуват себорея и средства за локално третиране;

- Котката би трябвало да приема кортикостероиди;

- Трябва да й се дават и ретиноиди;

- Котката с пърхот би трябвало да приема и антибиотици, които лекуват вторични бактериални инфекции.

Това до каква степен ще се излекува вашето коте се взема решение от това какво тъкмо е положението на котката. Най-добра прогноза за цялостно изцеление има, когато се откри каква е точната причина за появяването на кожното котешко заболяване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР