Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат

...
Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат
Коментари Харесай

Деница Сачева: Председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ, заяви Деница Сачева

Както ръководителят на Народното събрание, по този начин и министър председателят ще бъдат от ГЕРБ, съобщи Деница Сачева от ГЕРБ-СДС на брифинг след среща с представители на Движение за права и свободи за опцията за сформиране на държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи откриха подобие в стратегиите си във връзка с главните цели в страната, стана ясно след срещата.


По думите на Деница Сачева целите, по които има единодушие, са участието на България в еврозоната, Шенген, стопански напредък, учреден на вложения и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в защитата, правосъдната промяна и битката с корупцията.


Не са обсъждани съответни имена нито за състава, нито за структурата на Министерския съвет, сподели тя на въпрос каква ще е фигурата на министър-председател. Сачева уточни, че желаят да създадат нещо, което е стабилно, а то не почива нито на диалози за персони, нито на математически болшинства, то минава само и единствено през политики.

Говорим за държавно управление на споделената отговорност и документът, който евентуално ще предложим за разискване, ще бъде тъкмо в този смисъл - съглашение за държавно управление на споделената отговорност, в което ще залегнат съответни политики, съобщи тя. Според Сачева това е единствената допустима формула, тъй като хората прекомерно доста са се изморили от политиката на борба и от това кой с кого не може.

Ние би трябвало да покажем кой с кого може и би трябвало да покажем, че сме в положение да надмогнем и от ГЕРБ-СДС го вършим за следващ път - надмогваме нашето политическо его и тяснопартийните ползи и желаеме да работим за това да се успокои страната и да спре тази серпантина от избори, съобщи тя.

По думите ѝ е цинично да се продължава да се приказва за това, че би трябвало да даваме още пари за избори, в случай, че изборът на българските жители е явен и безапелационен, той е проевропейски, и е за политика на единодушие.

Теменужка Петкова означи, че двете партии целят цялостен четиригодишен мандат, с цел да има време всички промени да бъдат приключени, а Рая Назарян уточни, че първата задача на 50-ото Народно заседание ще е приемането на процедурни правила за избор на членове на антикорупционната комисия.

“Относно правосъдната промяна и битката с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за лишаване на нелегално добито имущество ”, добави Назарян.

Тя уточни още, че с Движение за права и свободи са постигнали единодушие, че за Закона за правосъдната власт би трябвало да се изчака решението на Конституционния съд.

Назяран означи, че е нужен и нов Наказателен кодекс.

Относно опцията Йорданка Фандъкова да бъде ръководител на 50-ото Народно заседание, Сачева разяснява, че Фандъкова е потвърдила неведнъж както своите качества на управленец, по този начин и своята диалогичност и качества на политик, на човек, който в действителност търси единодушие, тъй че тя би била подобаваща за доста позиции.

По отношение на Българска социалистическа партия, Сачева сподели, че чака да види какво ще е решението на социалистите за присъединяване в диалози на следващия ден и с какви условия ще се явят на тези диалози.

Тя уточни, че през днешния ден са получили отвод за среща от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) със поръчката, че ПП-ДБ ще бъдат съпротива. За нас не е ясно на какво ще бъдат съпротива, разяснява Сачева. Би било любопитно да забележим по какъв начин те биха дали своят вот срещу политика, обвързвана с Шенген и с еврозоната, добави тя. Сачева сподели, че през днешния ден са получили отвод за диалози и от „ Възраждане “.

Относно разпределението на местата в пленарната зала, Деница Сачева разяснява, че е имало известни разногласия. Най-голям спор имаше дали да останем или не в тази зала, това ни забави, добави тя. Сачева сподели, че от Има Такъв Народ са траяли да упорстват Народното събрание да се реалокира в остарялата постройка, само че в последна сметка остават в новата постройка. Тя уточни, че са постигнали единодушие за разпределението на местата в пленарната зала, като от „ Величие “ са се съгласили да нямат изход на първия ред.

Най-голямата политическа мощ в 50-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС през днешния ден предложения на диалог останалите парламентарни групи по реда на тяхната величина.

Първата среща беше с Движение за права и свободи. А преговорният екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова ще разгласи резултатите от диалозите.

Движението беше изпратило шестима представители - Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш.

За на следващия ден 18 юни 2024 година са планувани следните срещи:

11:00 часа – Българска социалистическа партия
13:00 часа – Има Такъв Народ
15:00 часа – Величие
Срещите ще се организират в постройката на Народното събрание.

За образуването на болшинство в 50-ото Народно заседание ще е нужна поддръжката на най-малко три от парламентарните групи. ГЕРБ, Движение за права и свободи И Има Такъв Народ могат да образуват устойчиво болшинство с общите им 131 гласа. Именно конфигурацията ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " бе измежду най-често споменаваните в хода на предизборната акция. Именно тя дава отговор и на декларираното от Делян Пеевски желание за " евроатлантическо държавно управление ".


Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани всички парламентарни групи да вземат участие в договарянията за сформиране на кабинет, " тъй като по този начин е редно ".

Тя акцентира, че от първата политическа мощ - ГЕРБ, ще зависи дали ще стартира нужният разговор сред политическите сили. По думите ѝ главната задача на новия парламент ще е да се конституира със спазването на всички процедури.

Въпреки поръчката на Бойко Борисов, че този път държавно управление може да има единствено през първия мандат на ГЕРБ, към този момент три обединения са оповестили, че няма да вземат участие в бъдещата управническа структура - " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Величие " и " Възраждане ".

Тази сряда - 19 юни, ще е първият тест за бъдещите болшинства - а точно изборът на ръководител на 50-ото Народно заседание. След клетвата на новите депутати остарелият парламент ще бъде разхлабен. В същия ден би трябвало да бъдат избирани ръководител на Народното събрание и заместник-председатели.

След образуването на парламентарните групи президентът ще организира съвещания със седемте обединения в 50-ото Народно заседание.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР