Както патриарх Неофит, така и папа Франциск присъстват в новините

...
Както патриарх Неофит, така и папа Франциск присъстват в новините
Коментари Харесай

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи

Както патриарх Неофит, по този начин и папа Франциск участват в новините с тревожни вести - и двамата имат съществени здравословни проблеми с белите дробове.

На 29 ноември Светият синод заяви, че патриархът е признат във ВМА поради белодробно заболяване.
По непотвърдени източници декларират, че патриархът е бил в болница 10 дни или дори две седмици преди този момент.Следващата информация пристигна Емил Велинов, началник на протокола в Синода, който споделя, че положението на патриарха е устойчиво.На 1 декември началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски отхвърли информация с претекста, че единствените упълномощени да дават информация за положението на Негово Светейшество са от Светия синод.
Последната поява на патриарха в медиите е от 25 октомври, когато той се среща с Йорданка Фандъкова. Неофит не участва на знаковата среща на Делян Пеевски с митрополитите в Синода на 22 ноември.



Като цяло обществените събития и срещи на Неофит са доста редки през 2023 година, и това се изяснява с влошеното му здраве. През 2022 година той също беше приет в болница, откакто счупи крайник при рухване в Богословския факултет.

От края на предходната седмица стана ясно, че и папа Франциск има заболяване на белите дробове.

За разлика от Светия Синод, представителят на папата Матео Бруни дава непрекъсната и подробна информация за положението му.

Това е част от традицията на Ватикана, който не може да си разреши да държи в незнание 1 милиард и 359 хиляди католици.
Когато преди пет месеца Франциск беше в болничното заведение Джемели в Рим за интервенция на коремна херния, лекарите даваха изказване за медиите.И в този момент, когато страда от инфектиране на белите дробове, обвързвано с дихателни усложнения, обществеността получава освен информация за детайлна диагноза, а и че папата е бил подложен на рентгенова фотография и томография, вливат му се антибиотици и пулмолог го следи 24 часа в денонощието.Заради тези проблеми със здравето, папата отсрочи плануваното посещаване на КОП 28 в Дубай, защото температурните разлики, излагането на климатик и дългото пътешестване биха го изтощили.


Франциск има усложнения и с говора. На обичайна неделна молитва " Ангел Господен " той не се появи на прозореца на Апостолическия замък, който гледа към площад " Свети Петър ", а молитвата се организира във вътрешен параклис, като по-голямата част от текста бе прочетена от помощник на папата.

Франциск обаче не е изгубил своя жлъч ии се майтапи с болесттта си:

" Как съм? Добре съм... още съм жив, нали? Виж, да не би да съм починал ".

Папата обаче не прекрати своята всекидневна активност и продължава да се среща с хора, нищо че приказва по-малко, тъй като се уморява бързо. Все отново папата е към този момент на 87 години, до момента в който патриарх Неофит е на 78 година Но патриархът страда от хронично сърдечно заболяване, поради което беше опериран преди 9 година

Тази година Франциск е бил в Южен Судан, Унгария, Португалия, Монголия и Франция, само че патриарх Неофит съвсем не е напускал постройката на Софийската митрополия.
Папа Франциск по принцип е благоразположен към проблеми с белите дробове, тъй като през 1957 година претърпява тежка респираторна зараза и се постанова част от единия дроб да бъде изрязан.През 2019 година се оперира от перде, през 2021 година му отстраняват част от интестиналния тракт, а тази година го оперираха от херния.Освен това има гонартроза, свъзана със мощни болки в коляното, поради които се движи най-вече с инвалидна количка и с бастун.
Новините за болесттите им кара хората да се запитат кой ще пристигна на тяхно място и каква черква ще оставят на своите наследници.

Въпросът е освен църковен, само че и политически.

БПЦ зависи от страната посредством дотацията, която не е по никакъв начин дребна.

Според информация на уеб страницата " Фактор " - управлението на Национална агенция за приходите е поискало да направи проверка на финансите на църквата, което е довело до опозиция от страна на Синода. И до прословутата среща с Пеевски.



Все още не е разполагаем и обществен указател на парцелите на БПЦ. От бюджета постъпват и средствата за поправки и градежи на нови църкви, в това число на български църкви в чужбина.

Според Устава на БПЦ, с цел да бъде определен един митрополит за патриарх, би трябвало да е навършил 50 години и да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години.

Кандидатът би трябвало да се отличава с " верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред ".

Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески изборен църковен събор, който се състои от:
всички митрополити и епископи на БПЦ;по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия 10 представители - шестима клирици и четирима миряни;по един представител на Рилски, Бачковски и Троянски манастири,по двама от всяка епархия и представители на епархийските манастири - един духовник и една монахиня и други
Тримата претенденти, за които се гласоподава са определени от Светия Синод с скрито гласоподаване.

Десет от 14-те митрополити дават отговор на условията за претендентите.

През 2013 година съперници на Неофит бяха митрополит Гавриил Ловчански и Григорий Търновски, и двамата през днешния ден са на 73 година, т.е. с пет години по-млади от патриарха.

 Много постоянно се спряга името на митрополит Николай от Пловдив, който през годините се " прочу " с първокласните си часовници, раздаването на архонтски трофеи на близки предприемачи като Георги Гергов или Петър Манджуков, противозаконното прилагане на синя лампа върху митрополитската лимузина и директната си интервенция в политическия живот.

Другите, отговарящи на изискванията са, Даниил Видински, прочут с проруските си настроения, Григорий Врачански, Наум Русенски и Йоан Варненски.

При изборът на папа нещата са малко по-сложни - той се избира от конклава - заседание на всички кардинали, които не са навършили 80 г - сега те са 123.

През последните 10 години откогато е отпред на Католическата черква, Франциск е направил кардинали от над 50 народи.

В момента съгласно коментаторите огромен късмет има новият Свети отец да е от Италия - след трима папи, които не бяха като Йоан Павел II (Полша), Бенедикт XVI (Германия) и Франциск (Аржентина)

Тук две са спряганите имена за нов папа: актуалният държавен секретар Пиетро Паролин и ръководителят на италианските епископи - Матео Мария Дзупи.



Малко евентуален е различен западноевропейски претендент, защото сега Католическата черква в Западна Европа е в рецесия.

В Съединени американски щати обаче католиците стават все по-консервативни и традиционалисти.

Сред вероятните претенденти са кардиналът на Ню Йорк Тимоти Долън и този на Хюстън - Даниел ди Нардо, без да забравяме кардинал Шон Патрик О`Мали от Бостън.

Католическата черква претърпява огромен подем в Азия, откъдето идва кардиналът на Мумбай Освалд Грасиаз, както и в Африка - там се отличава кардиналът на Киншаса - Конго - Фридолин Амбонго Бесунгу.

Но към този момент и православните, и католиците в България се молят за положителното здраве на своите църковни водачи, с вярата, че сметките на техните наследници ще се отсрочат във времето.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР