Както отдавна пишем, Лукойл хем твърди, че цените на горивата

...
Както отдавна пишем, Лукойл хем твърди, че цените на горивата
Коментари Харесай

Ето как Лукойл прави свръхпечалба на наш гръб: Топикономист

Както от дълго време пишем, Лукойл хем твърди, че цените на горивата у нас са високи, тъй като употребява от скъпия петрол Брент, хем въпреки това твърди, че не може да употребява различен нефт, с изключение на евтиния съветски Уралс, който в действителност и преработва. От разликата сред двата сорта се образува голяма свръхпечалба. Как работи схемата какви тъкмо проценти генерира в интерес на компанията под директния надзор на Путин след отстраняването на притежателя й Алекперов разкрива топикономистът Лъчезар Богданов:

" Пазар, цени и облаги за Лукойл в една графика:
Графиката демонстрира очевАдното: след началото на войната Лукойл стартира да осъществя обилни облаги от продажбите си на българския пазар (и не само). Най-ясното доказателство е динамичността на цените на съветския недопечен нефт " Уралс " и цените на горивата у нас.

От началото на 2021 година до първата седмица на декември 2022 година съветският недопечен нефт нараства от 45 евро до 51 евро на барел - или към 12%. В същото време, безоловният бензин (цена преди данък и ДДС) нараства с 94% (почти двойно!), а на дизелът – със 137% (значително над два пъти!).
Още по-драстично е в случай че гледаме единствено миналата година, изключително и тъй като все търсим аргументи за високата инфлация в България. В първата седмица на декември 2022 година цената на съветския нефт Е ВЕЧЕ ПО–НИСКА от тази преди 12 месеца – 51 евро при над 64 евро в първата седмица на декември 2021 година Цените на бензина обаче са с близо 20% по-високи, а на дизела – с над 45%!
Да напомним, че България издейства в границите на Европейски Съюз дерогация от ембаргото за съветски нефт в интерес на " Лукойл ". Руският нефт след началото на войната се продава с отстъпка от пазарната цена – в случай че съпоставим с " Брент ". Тя варира, само че при стойностите до момента можем да приказваме за " свръхпечалби " от над 100 млн. $ на месец.

Ето образно по какъв начин става това. Проследяваме динамичността на котировките на суровия петрол " Уралс ", преизчислени в евро и междинните цени на дребно на българския пазар на бензина и дизела (преди облагане с данък и данък) на седмична база. ДО НАЧАЛОТО на войната почти цените на суровия нефт и цените в България се движат паралелно. СЛЕД НАЧАЛОТО на войната кривите се раздалечават - цената на съветския недопечен нефт се стабилизира и след това спада доста, до момента в който цените на горивата, които заплащат българските консуматори остава доста " от горната страна " – вижте защрихованото в сиво на графиката!

Картинката е мисля ясна – този марж е спомагателна облага на съветската петролна компания. Засега няма препоръчан ефикасен механизъм най-малко част от " изгодата " от дерогацията да се върне към българските консуматори или да постъпи в бюджета ”.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР