Както гласи заглавието на един филм - някои го предпочитат

...
Както гласи заглавието на един филм - някои го предпочитат
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото ни, когато ядем люто

Както гласи заглавието на един филм - някои го избират горещо. И тук имаме поради храната, а не нещо друго. Лютото в действителност е много желана добавка към храната на доста хора по света. Само в Съединени американски щати да вземем за пример близо три четвърти от американците споделят, че обичат люто, съгласно от 2022 година
 Пикантни храни, капсаицин и в действителност ли лютото оказва помощ при простуда
Може ли лютото да излекува простуда

Отговорът не е еднопосочен

Въпреки че пикантната храна се харесва обаче тя също по този начин може да бъде и рискова. Документирани са случаи, в които през 2018 година мъж се озовава в болница с трудно главоболие откакто е консумирал чушка Каролина Рийпър, както и различен, който пък е получил скъсване на хранопровода си. Може би най-често срещаният, само че още веднъж не напълно безопасен противен резултат от яденето на люто, са болките в стомаха.

Пикантната храна обаче надалеч не трябва да се свързва единствено с дискомфорт и болежка. Тя в действителност може да бъде потребна за организма ни. Ето кои са положителните вести за лютото и защо въпреки всичко би трябвало да внимаваме, когато го прибавяме към храната си.
 Снимка 657149

Според, систематизирани от учените през декември 2022 година яденето на пикантна храна има връзка с дълголетието. И по-точно - хората, които ядат люто съвсем всеки ден имат 14 % по-висок късмет да надживеят тези, които ядат люто по-рядко от един път седмично.

Освен това включването на пикантна храна в менюто ни оказва помощ да понижим риска от рак, сърдечни и респираторни болести.

Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, пък има противовъзпалително и даже обезболяващо деяние. Според друго от юли 2022 година съединението може да повлияе на невротрансмитерите, които изпращат сигнали за болежка към мозъка. Затова и капсаицинът постоянно е съставна част в медикаменти за локално приложение, които лекуват болежка и артрит.

Ползите от яденето на люто обаче не свършват дотук. Те включват още възстановяване на чревния микробиом, ускорение на метаболизма, както и по-нисък показател на телесна маса. Наред с това пикантната храна може да има удобен резултат и върху високото кръвно налягане.
 Снимка 657150

От друга страна някои потвърждават и отрицателни резултати от пикантната храна. Установено е да вземем за пример, че има връзка със повишени равнища на LDL ( " неприятния " ) холестерол, както и с нараснал риск от затлъстяване.

Докато някои хора могат да се любуват на лютото без проблеми, то при други то предизвиква храносмилателен дискомфорт, а в някои случаи и по-сериозни неприятни реакции. По-чувствителните стомаси могат да усетят болки в корема или гърдите, главоболие, да получат пареща диария или повръщане.
 Снимка 657151

Виновникът в тези случаи още веднъж е капсаицинът, който нормално предизвиква стомашно-чревни проблеми, когато е употребяван в по-големи количества, защото тогава се всмуква с по-голяма успеваемост в стомаха и горната част на тънките вътрешности.

Не е за занемаряване и предизвестието на здравните специалисти, че пикантните храни са свързани с развиването и утежняването на синдрома на раздразнените вътрешности, както и възпалителни болести на червата. Освен това лютото може да докара и до езофагит, което съставлява инфектиране на хранопровода, а също и гастроезофагеална рефлуксна болест.
 Колко люта е Пепър Екс - новата най-люта чушка в света
Колко люта е новата най-люта чушка в света

Тя надмина върха даже на Каролина Рийпър

Предвид всички положителни и отрицателни резултати, учените въпреки всичко прецизират, че всеки човешки организъм реагира друго на пикантното. За дребните деца обаче сигурно е целесъобразно да заобикалят люто, защото те имат по-чувствително небце и храносмилателна система, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР