Както е известно, от начина ни на хранене зависят не

...
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не
Коментари Харесай

Отслабване, а не слабоумие

Както е известно, от метода ни на хранене зависят освен формите на тялото, само че и ефикасната работа на мозъка. Този значим орган е най-големият потребител на сила в човешкото тяло и се нуждае от избрани субстанции, с цел да действа добре. Как да се избавим от непотребните килограми без да навредим на интелекта си – на това ще се спрем в тази публикация.

Въглехидрати
Много студенти споделят, че не могат да се показват добре на изпит, в случай че не са се запасили с шоколад. Ясно е за какво – сладкото и по-точно глюкозата е енергийна инжекция за мозъка по време на свръхнатоварване. Но за жалост, с временен резултат.

Сладкишите съдържат елементарни въглехидрати, които доста бързо се разграждат до глюкоза и провокират стремително повишаване на инсулина и също толкоз бързото му намаляване. В това малко време калориите не съумяват да се оползотворят, само че започваме да усещаме апетит и отмалялост, които преборваме с още и още храна.

В реалност както нашият мозък, по този начин и тялото ни, се нуждаят не от елементарни, а от комплицирани въглехидрати. Техен източник е (спагети), овесените ядки, пресните и, зеленчуците и бобовите култури. Сложните въглехидрати се разграждат до глюкоза постепенно и последователно, като дълго време обезпечават сила на тялото. Мозъкът регулярно получава сила и дълго време не подава сигнали за апетит..

Белтъчини
Белтъчините са не по-малко значими за работата на мозъка от въглехидратите. Те са източник на значими аминокиселини, които са нужни за изработването на хормоните допамин и адреналин, отговарящи за бързината на реакциите ни. Протеините понижават и апетита, като подтискат центровете, свързани с глада. Ето за какво, в случай че сме на диета в менюто ни би трябвало да участват всекидневно най-малко една от тези храни – месо, риба, ядки, и фасул (леща).

Особено значима е рибата (най-вече морската), тъй като също по този начин е скъп източник на, лецитин и. Тези субстанции са нужни на мозъка ни да издържи при дълга и напрегната работа и в това време възстановяват мастната обмяна. Особено значимо е да си ги осигуряваме при бедна на мазнини диета, с цел да не навредим на здравето и интелекта си.

Витамини и микроелементи
Витамините и микроелементите контролират процесите в организма и дефицитът на един или различен от тях неизбежно постоянно води до някакво нарушаване. Най-важни за работата на мозъка са трите антиоксиданта А, С и Е и 5 представителя на група В. Но да стартираме с първите. Те обезвреждат свободните радикали, които нанасят проваляне на нервните кафези и по този начин съхраняват интензивността на мозъка. За да си ги набавим би трябвало да ядем жълто-червено-оранжеви плодове и зеленолистни зеленчуци. От мазните риби също можем да си набавим положителни количества витамин А. Витамин е пък се съдържа най-вече в ядките и, само че тях би трябвало да използваме с мярка по време на диета.

Недостигът на витамини от В1, В3, В5, В6 и В12 предизвиква нервни разстройства, безпокойствие, бодърствуване, отмалялост и малоумие. Най-добрите им източници са бирената квас, хлябът от пълнозърнесто брашно, овесените ядки, телешкият черен дроб, яйцата и бананите.

Същите храни, с които можем да си доставим нужните витамини, са положителни източници и на петте най-важни микроелемента за мозъка –, цинк, желязо и мед и хром. Последният даже подтиска желанието за сладко и ни защищава от съдбовни изкушения по време на диета.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР