Както добре знаем, начинът, по който се храним, се отразява

...
Както добре знаем, начинът, по който се храним, се отразява
Коментари Харесай

Какво да хапваме вечер за по-добро храносмилане

Както добре знаем, методът, по който се храним, се отразява на цялостното ни здраве, в това число на храносмилателната ни система. А проблемите с нея са все по-често срещани при възрастни хора, които водят затънал метод на живот и се хранят нездравословно.
 Храните и напитките, които предизвикват проблеми с храносмилането
Храните и напитките, които предизвикват проблеми с храносмилането

Дори и някои потребни

Ефектите от това обаче не са по никакъв начин приятни. Един от тях е хроничният запек, който въобще не е целесъобразно да " лекуваме " със слабителни медикаменти. Една сходна реакция на тялото ни подсказва, че имаме потребност от смяна в хранителния си режим, като включим повече потребни храни, съдържащи нужни на организма ни субстанции.

За да подобрим храносмилането си би трябвало да се стараем да си осигурим нужната ни дневна доза фибри. На всеки 1000 калории, които одобряваме, е добре да си набираме 14 грама фибри. Това значи, че в случай че консумираме 2000 калории дневно, би трябвало да имаме 28 грама фибри. А тях можем да открием в растителни храни, каквито са плодовете, зеленчуците, бобовите, ядките и пълнозърнестите храни.
 Снимка 656549

При консумирането на храни, богати на фибри, обаче, е добре да имаме поради, че би трябвало да пием и задоволително вода. Обезводняването само ще затормози работата на храносмилателната система. За да ѝ помогнем даже още повече, е целесъобразно да понижим приема на захар и сол. Освен че те могат да усилят риска от сърдечни болести и диабет, съгласно някои изследвания са свързани и със запека.

Както към този момент уточнихме, с цел да подобрим храносмилането си, би трябвало да консумираме задоволително фибри. Добре е те да бъдат част от менюто ни и вечер, за бъде стомахът ни постоянен на сутринта. Именно вечерно време обаче хората протягат ръка най-вече към чипсове, снаксове или сладки храни, изключително, в случай че прекарват време пред тв приемника.
 Снимка 662204

Лесно обаче можем да създадем здравословна смяна в хранителния си режим без да се отхвърляме от този по този начин постоянно срещан табиет. От  ни поучават да заместим нездравословните пакетирани храни с печен нахут. Той е подобаващ както за междинно хранене, по този начин и за похапване вечер, защото е хрупкав, подготвя се елементарно и е в действителност апетитен.
 Снимка 662205

Не на последно място по значимост, нахутът е богат на фибри и затова оказва удобен резултат върху храносмилането. Всъщност, единствено в ¼ чаша се съдържат към пет грама фибри, което е 18% от нужната ни дневна стойност.
 И вкусно, и потребно - най-засищащият обяд, богат на фибри
И вкусно, и потребно - най-засищащият обяд, богат на фибри

Бърз, лек и съвършен за идните топли дни

Освен фибри, в нахута има и пребиотици, които са потребни за чревния ни микробиом. А нарушеният му баланс също може да докара до запек. Така се оказва, че нахутът е двойно по-полезен и подкрепя храносмилането както посредством фибрите, по този начин и посредством пребиотиците, които съдържа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР