Както добре знаем, да си кралска особа не означава да

...
Както добре знаем, да си кралска особа не означава да
Коментари Харесай

И заживели в омраза: Скандалната история на най-кошмарния кралски брак

Както добре знаем, да си кралска персона не значи да се радваш само на лукс и власт. С короната постоянно идва и голяма отговорност, както и отговорности към страната, които би трябвало да бъдат изпълнени, без значение от желанията на сърцето .

И в случай че през днешния ден множеството монархии по света са много по-либерални, в предишното тежките кралски закони са работили с цялостна мощ, изключително когато става въпрос за браковете.

Членовете на кралските фамилии освен не са се женели по обич, а браковете им постоянно са били уреждани без никакво присъединяване от тяхна страна. Има доста случаи, в които младоженците съвсем не са се познавали до самия брачен ден.

Историята познава кралски двойки, събрани по политически аргументи, които с годините са построили постоянна връзка , учредена на почитание и приемливост. Има обаче и бракове, които се оказват цялостна злополука.

Всички познаваме тъжната история на нещастния брак на сегашния крал Чарлз III и починалата принцеса на Уелс, Даяна. А през днешния ден ще ви разкажем трагичната история на един съюз, който се оказва същински призрачен сън за един различен принц на Уелс и неговата злополучна брачна половинка.

Този кралски брак е жертван от първия момент, в който младоженците се виждат и намразват взаимно . И най-малката вяра да почитание и мир сред съпрузите изгаря в пламъците на изневери, интриги и жестоки унижения .

 кралски брак iStock

На 8 април 1795 година принцеса Каролина от Брауншвайг (днешна Германия) и Джордж, принцът на Уелс, се срещат в кралския параклис на двореца Сейнт Джеймс, с цел да сключат брак.

Младоженецът към този момент от десетилетие живее в противозаконен брак с друга жена, а булката е просто пионка във финансовата политика на фамилията и страната си. Събрани дружно не по лична воля, двамата стават основния герои в един от най-катастрофалните кралски бракове в историята.

Причината за сватбата е прозаична – принцът е натрупал задължения , които татко му, крал Джордж III, отхвърля да заплати. Когато престолонаследникът се обръща към Народното събрание и Джордж III за помощ, той е изправен пред ултиматум .

Ако желае да продължи да получава прехрана, би трябвало да изостави своята държанка и загадка брачна половинка Мария Фицхърбърт и да се ожени за братовчедка си Каролина от Брауншвайг.

Въпреки че Джордж IV и Каролина са първи братовчеди, те се срещат чак откакто бракът им е организиран. Преди това Джордж се е оженил скрито за своята държанка, само че съгласно английския закон този съюз е нелегитимен, по тази причина той се съгласява татко му да избере брачна половинка.

Самата Каролина също не е въодушевена да се омъжи за своя братовчед , само че приема покорно ориста си. Преди да бъде показана на годеника си, тя била предизвестена от доближените му постоянно да мисли, преди да приказва и да направи усъвършенствания в персоналната си хигиена .

И въпреки че било ясно, че очевидно двамата братовчеди няма да се влюбят от пръв взор, Каролина най-малко първоначално се надявала на положителни връзки с братовчед си.

Двамата обаче се намразват в мига, в който се срещат. А взаимната им злост продължава до деня, в който гибелта ги разделя.

По думите на присъстващи на първата им среща, щом видял бъдещата си брачна половинка, Джордж проплакал, че не се усеща добре и помолил за чаша бренди.

Каролина от своя страна също не била впечатлена. Тя декларирала на френски, че го намира за доста пълен и не толкоз хубав като на портрета му

По време на брачната гала, на която Джордж бил толкоз пийнал, че му помагали да се задържи на краката си , и двамата декларирали, че не желаят да влизат в този брак.
 image2_16x9.png Плутон е в Народоосвободителна въстаническа армия ЕРА: какво да чака всяка зодия през идващите 20 ГОДИНИ На фокус
А до момента в който казвал брачния си обет, Джордж се разплакал (но не по сантименталния начин).

Въпреки че крал Джордж III приема новата си снаха доста задушевно, пропастта сред младоженците пораства. Принцът е мощно влюбен в следващата си държанка Франсис, графиня на Джърси, като безсърдечно я назначава за дама от свитата на новата си брачна половинка .

 кралски брак iStock

От първия момент на стъпването си на британска земя, принцеса Каролина става жертва на злобата и интригите на лейди Джърси. Принцът от своя страна не крие, че Каролайн е негова брачна половинка единствено по закон.

Тъй като непоносимостта на принца на Уелс към Каролина нараства, той стартира да възнамерява да се разведе с нея. Кралят обаче е изрично срещу. Раздялата им въпреки всичко е неизбежна и двамата заживяват надалеч един от различен по-малко от две години след сватбата си.

„ Природата не ни е направила подобаващи един за различен “, написа Джордж до Каролина.

Непостоянен в възприятията си, принцът има доста любовници през годините. Само в омразата към законната си жена демонстрира неизменност и в нито един миг не демонстрира добрина и благосклонност към нея.

Освен че заобикаля компанията ѝ, той лимитира достъпа ѝ до тяхната щерка, принцеса Шарлот.

Каролина стартира да осиновява сираци и през 1802 година към фамилията ѝ се причислява бебето Уилям Остин. Когато до Джордж доближава слух, че момчето в действителност е противозаконен наследник на Каролина от неин прислужник, той употребява тази клевета, с цел да провежда скрито държавно следствие, целящо да потвърди прелюбодеянието на брачната половинка му.

През 1806 година държанието на Каролина е прегледано от Народното събрание поради обвиняванията, че е родила извънбрачно дете . В последна сметка биологичните родители на бебето свидетелстват в интерес на обвинената, само че съдът не съумява да я оправдае по обвиняванията в невярност.

Благодарение на „ деликатното следствие “ обаче бъдещата кралица печели огромна социална поддръжка по време на унизителния скандал.

Наказана със строго ограничение на достъпа до щерка ѝ Шарлот, Каролина отпътува за Италия, където слуховете за връзки с нейни подчинени не престават. А желанието на Джордж да унищожи брачната половинка си пораства.

 кралски брак iStock

Когато принцеса Шарлот умира през 1817 година, Джордж не изпраща уведомление на майка ѝ, а оставя обезверената Каролина да разбере новината инцидентно от делегат, минаващ през Италия.

Две години по-късно той още веднъж се пробва да я осъди за невярност, само че Каролина отхвърля да признае за прелюбодеянията си, считайки, че греховете ѝ не са по-големи от тези на нейния брачен партньор.

Всичко се трансформира на 29 януари 1820 година със гибелта на Джордж III, когато Джордж IV става крал. Въпреки че парадира с любовниците си, той продължава да преследва брачната половинка си за нейните афери. Каролина е изправена пред съда в опит да й се попречи да бъде коронясана като кралица консорт.

Каролина още веднъж получава поддръжка и Джордж не съумява да разтрогне законно брака си. Тя би трябвало да бъде коронясана дружно със брачна половинка си в Уестминстърското абатство, само че когато идва за церемонията на 19 юли 1821 година, открива, че вратите са затворени за нея.

Усилията ѝ да получи достъп ѝ докарват подбив както от страна на портиерите, по този начин и от събралата се навалица.

Непоносимостта сред двамата не остава скрита за английската общност в продължение на повече от 20 години, което оставя срамно леке върху кралското семейство и загуба на известност. В очите на обществото и английската преса новият крал е блудник, а Каролина – онеправданата брачна половинка.

След общественото оскърбление Каролина се завръща в Бранденбург и умира след три седмици, на 7 август 1821 година, без да бъде публично коронясана. Въпреки че има клюки за отряване и други незаконни заприказва, гибелта ѝ е публично оповестена за естествена.

С трагичната си орис Каролина Брауншвайгска най-сетне дава на брачна половинка си свободата , която той толкоз обезверено желае. Така приключват нейният трагичен живот и един пагубен кралски брак, жертван още от първата среща.
 Ужасът от първата брачна нощ: 4 истории по същински случай  Ужасът от първата брачна нощ: 4 истории по същински случай  Ужасът от първата брачна нощ: 4 истории по същински случай  Ужасът от първата брачна нощ: 4 истории по същински случай
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР