Както добре е известно през тялото минава сложна мрежа от

...
Както добре е известно през тялото минава сложна мрежа от
Коментари Харесай

Мозъкът ни има система за изхвърляне на отпадъците

Както добре е известно през тялото минава комплицирана мрежа от канали и съединения, наречена лимфна система, която събира и изхвърля непотребните субстанции и течности и работи като самобитна биологична канализация.Досега се смяташе, че мозъкът е изключен от нея. Но учените са създали изобретение, което демонстрира, че това не е по този начин.

След като са разкрили лимфни съдове в мозъците на мишки преди две години в този момент учени откриха, че лимфни канали съществуват и в мозъците на хората, като това изобретение отключи разгорещени разногласия за това какви заболявания може би се предизвикват по този новооткрит път.

За първи път италианския анатом Паоло Маскани твърди, че е видял лимфни канали в мозъка, през далечната 1816 година, само че никой до момента не беше съумял да удостовери неговото изобретение. Причината напълно не е мистериозна. Плътна стена от кафези наречена кръвно-мозъчна преграда разделя циркулаторната ни система от сивото ни вещество, като ни оказва помощ да го защитим от евентуални рискове.

“Тези резултати могат фундаментално да трансформират метода, по който мислим за нашия мозък и за имунната ни система ”, разясняват учените от екипа.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР