Както беше оповестила предварително Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК)

...
Както беше оповестила предварително Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК)
Коментари Харесай

Строителният контрол прехвърли топката за "Златен век" на главния архитект

Както беше обявила авансово Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) е издала на 15 април заповед да бъде напълно спрян градежът на постройката " Златен век ", осъществяван от " Артекс инженеринг " АД. Това се вижда от известие на уеб страницата на ведомството. Мотивите обаче са разнообразни от тези, които бяха оповестени на среща при премиера Бойко Борисов при започване на април, когато той подреди да се спре градежът вместо това да направи при съществуване на учредения ДНСК.

Конкретните учредения за прекъсването на градежа се виждат в текста на самата заповед. Мотивите на дирекцията са свързани не с неналичието на годно позволение за градеж, а с отклонения от капиталовия план и самоволното им премахване откакто са били установени при инспекция на дирекцията.

От заповедта се схваща, че компанията не е желала презаверка на разрешението за градеж от основния проектант. Посочва се още, че по случая от страна на основния проектант Здравко Здравков не е възложен документ, който да съдържа данни за това, че презавереното позволение за строителство на обекта е " изгубило правно деяние ". Това значи, че Здравков не е дал мнение дали разрешението е годно и без презаверка, което още веднъж оставя въпроса неизяснен.

В заповедта категорично се показва, че градежът може да продължи откакто бъдат отстранени описаните в нея нарушавания и откакто основният проектант даде мнение дали разрешението за градеж е годно без да бъде презаверено.

В началото на месеца след среща в кабинета му министър председателят Бойко Борисов разгласи, че стопира строителството на постройката. Малко по-късно ДНСК заяви за инспекция, осъществена на 20 и 26 март. Тя е установила отклонения от утвърждения план, свързани с монтажа на две асансьорни кафези, с ограждащите стоманобетонни стени на подземната част, обезопасяването на 15 м бездънен ров и други За тях е формиран констативен акт за прекъсване на строителството. В него не се разясняваше дали разрешителното за градеж на " Златен век " е с изминал период или не. Този въпрос не е еднопосочно обяснен и до през днешния ден.

В заповедта се дават инструкции за премахване на аргументите, довели до прекъсване на градежа - да се показват утвърдени капиталови планове за изпълнените съгласно възложителя отвори в плочата както и в допълнение изпълнената плоча.

Въпросните отвори са шахти за подземни асансьори за коли, за които съгласно откритото от дирекцията има противоречие сред книжата за тях и откритото създаване, в прилежащ парцел пък е открит необезопасен ров. От връчената в този момент заповед се схваща, че " Артекс " е почнала без да пита да отстранява тези нарушаване без да изчака съответните инструкции на администрацията. Със заповедта е неразрешен достъпът до изкопа.

Дирекцията показва, че заповедта, може да се апелира, само че това не стопира осъществяването й.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (156)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР