Какъв е този турчин в Бундестага?, запитал един германец, когато

...
Какъв е този турчин в Бундестага?, запитал един германец, когато
Коментари Харесай

Как мигрантите от бившия СССР и Турция влияят на изборите в Германия

" Какъв е този турчин в Бундестага? ", запитал един немец, когато политикът от партията на Зелените Джем Йоздемир бе определен за народен представител през 1994 година. Днес в Народното събрание има общо 37 депутати с миграционни корени, отбелязва " Дойче веле ".

Който има немско поданство и е навършил 18 години, има право да гласоподава на изборите за Бундестаг на 24 септември, без значение дали е от немски генезис или не. Всеки десети немски жител с право на глас през днешния ден има миграционен генезис.

Най-многобройни измежду мигрантите, имащи право на глас, са така наречен късни преселници – множеството от които са от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Според изследването " Микроцензус ", извършено през 2016 година, става дума за 3,1 милиона души. След тях по бройка са гласоподавателите от турски генезис. Според преценки на Федералната статистическа работа, близо 730.000 германци с турски корени имат право да гласоподават на идните избори за Бундестаг. Турският президент Ердоган неотдавна насочи към тях зов да не гласоподават за ръководещите от огромната коалиция християн- и социалдемократи, нито за Зелените, тъй като, съгласно Ердоган, " те са врагове на Турция ".

Джемиле Гьоусуф, пълномощничка по въпросите на интеграцията във фракцията на ХДС, съобщи в тази връзка: " На тези избори става дума за Вашия живот, а господин Ердоган не е в положение да предложи решение на нито един от проблемите, които имат хората, живеещи в Германия ".

Но какъв брой дейни са гласоподавателите с миграционен генезис? Социалдемократката Айдан Йозогуз, която е прокурист на немското държавно управление по въпросите на миграцията, бежанците и интеграцията, споделя, че изборната интензивност измежду мигрантите е с до 20 на 100 по-ниска, в сравнение с измежду останалите гласоподаватели. В днешния немски парламент има 37 депутати с миграционни корени - от общо 631. По този индикатор Германия заема едно от междинните места в класацията на европейските страни. Англия и Холандия са първенци в това отношение, а Италия и Испания се показват по-зле от Германия.

Кьолнският академик Денис Шпис изследва настройките на мигрантите за тазгодишните парламентарни избори. Той е проучил главно настроенията измежду двете най-големи групи гласоподаватели от непознат генезис: немските турци и руснаци.

Преселниците от някогашния Съюз на съветските социалистически републики

Избирателите от съветски генезис получиха равни права с немските жители ще от първия ден на пребиваването си в Германия. Затова те незабавно имаха право и да гласоподават. Канцлерът Хелмут Кол интензивно се застъпи за правата на преселниците от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Дълго време те бяха признателни на неговата партия и минаваха за корав електорат на консервативния ХДС.

След като през 2015 и 2016 Германия одобри огромен брой бежанци, доста от съветските преселници се дистанцираха от ХДС. " За това огромна роля изигра завистта по отношение на новопристигащите ", твърди Денис Шпис.

На някои от локалните избори напоследък дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия " (AfD) означи огромни триумфи точно с помощта на преселниците от някогашния Съветски съюз. Неслучайно " Алтернатива за Германия " е отпечатала и на съветски език програмата на партията си, както и някои свои предизборни плакати ", прибавя Шпис. Никоя друга партия не поставя толкоз доста старания да завоюва гласовете на съветските изселници, колкото AfD.

Мигрантите с турски генезис

Що се отнася до турците в Германия, техните желания по традиция клонят към социалдемократите. Около 70% от тях гласоподават за ГСДП, съгласно едно настоящо проучване. Причината: още от времето на първите гастарбайтери Социалдемократическата партия се застъпваше интензивно за правата на мигрантите. Същото беше и когато се обсъждаше въвеждането на двойно поданство. По-късно за турските мигранти започнаха да се застъпват и Зелените, и Левите. Впрочем, турците в Германия са освен едни от най-многочислените гласоподаватели с миграционен генезис. Те са и най-добре показаната група мигранти в Бундестага: 11 от немските депутати са с турски корени. Някои от тях обаче недоволстват, че към момента ги възприемат като " турци ". " Аз съм немец и имам немско поданство, разберете го най-накрая! ", сподели един път зеленият народен представител Йозкан Мутлу в отговор на един своя сътрудник от ХДС, който бе употребявал думите: " Вашият президент Ердоган "

Като цяло смисъла на мигрантите за парламентарните избори в Германия нараства. Тяхното въздействие въпреки всичко има и граници. Според учените, чисто мигрантските партии нямат шансове в Германия. За това има просто пояснение: колкото по-дълго мигрантите живеят в Германия, толкоз повече изборното им държание замязва на това на болшинството немски гласоподаватели.

Християндемократите обаче към този момент реагираха на това развиване: наскоро канцлерът Меркел за първи път посрещна в канцлерството представителите на съдружие от съветски преселници. По време на изборите за Ландтаг в Северен Рейн-Вестфалия главният претендент на ХДС разгласява особено свое обращение към гласоподавателите с съветски миграционни корени. В сегашната предизборна битка за Бундестага ХДС и ХСС дават обещание на преселниците и по-високи пенсии в бъдеще.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (107)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР