Какъв е механизмът на заразяването с йерсиния? Устата е входната

...
Какъв е механизмът на заразяването с йерсиния? Устата е входната
Коментари Харесай

Йерсиниоза - клинична картина


Какъв е механизмът на заразяването с

йерсиния?


Устата е входната врата. Бактериите доближават тънкото черво и демонстрират афинитет към последната част на тънките вътрешности (илеум) и апендикса. Прилепват се и проникват в клетките на тънките вътрешности (ентероцити), навлизат в lamina propria (мембрана, която разделя епителната тъкан от подлежащата ѝ съединителна тъкан), развъждат се в лимфните тъкани, с образуване на улцеро-некротични огнища в мукозата. След това доближават лимфните възли наоколо до червата и в случай че преодолеят тяхната бариерна функционалност, нахлуват в кръвта и болестния развой се популяризира с пораждане на възпалителни гнойни огнища (холангит, перитонит, абсцеси). Ендотоксинът (токсинът, който се освобождава при разрушаването на Грам негативните микроорганизми) е виновен за общотоксичните прояви.

Какви патологични промени провокира йерсиниозата?

Лигавицата на червата е оточна, зачервена, с фибринозни налепи, кръвоизливи и улцерозни промени най-вече в хълбочното черво. Промените могат да се дефинират като катарално-десквамативен, катарално-язвен гастроентерит, ентерит или ентероколит. Мезентериалните лимфни възли са уголемени с повишен размер (хипертрофия) и огнищна некроза на фоликулите. При септичните форми се открива по едно и също време увеличение на далака и черния дроб (хепатоспленомегалия), множествени микроабсцеси със податливост към некроза в различии

тъкани и органи.

Каква е клиничната картина на йерсиниозата?

Инкубационният интервал е 7-10 дни. Болестта протича в две етапи - остра и подостра с реактивни промени.
Началото най-често е остро, с токсиинфекциозен синдром. Температурата се покачва до 38- 39°С, съпроводена с тресчица, мускулни болки (миалгии), болки в ставите (артралгии), главоболие и световъртеж. Част от болните имат катар на горни дихателни пътища и дифузно зачервяване на гърлото. Доминиращи в клиничната картина са деянията от страна на стомашно-чревния тракт - коликообразни коремни болки, повръщане и диариен синдром с течни воднисти изпражнения.

Често по кожата се появява обрив - точковиден, макулопапулозен (зачервени петна по кожата, преминаващи в подутини) или хеморагичен (с кръвоизлив), ситуиран симетрично най-вече към ставите. Очите са зачервени, езикът е обложен, а след 3-4 дни става „ малинов “. Обичайна е хепатоспленомегалията. (едновременно увеличение на слезката и черния дроб).

Основните клинични признаци в острата фазa зависят значително от възрастта и имунитета на пациента и могат да се изявят като:

Гастроентерит или ентероколит - при деца на възраст 3-5 години. Заболяването стартира с токсиинфекциозен синдром, повръщане, болки, най-вече в дясната част на корема, и диариен синдром: 5-12 дефекации за 24 часа на значителни, зловонни изпражнения с примеси от несмляна храна, постоянно и слуз, следваща дехидратация и ентерална токсикоза. При тежките случаи се отделят значителни примеси от кръв в изпражненията до ректално кървене.

Свързани публикации.. Вирусен гастроентерит – нащрек през лятото, само че и освен! 1 Улцерозен колит - редките кървави изпражнения са показателни 0 Йерсиниоза - бoлecт нa xлaдилникa 0

Мезентериалният лимфаденит е по-чест при огромни деца и младежи и клинично е неразграничим от апендицит. Началото е остро с токсиинфекциозен синдром, температура, главоболие, повръщане, коремни болки, локализирани в долния десен квадрант или дифузни, внезапна мъка при напън с ръка в илеоцекалната област (връзката сред хълбочното и сляпото черво), изразена левкоцитоза (повишаване на броя на левкоцитите в кръвта).

Септична форма - намира се най-често в преклонна възраст и при пациенти със слаб имунитет. Диспептичните признаци (гадене, повръщане, разстройство)

са едва изразени, водещ е токсиинфекциозният синдром. Температурата е висока, от време на време прекъсваща, съпроводена с тресчица, изпотяване, артралгии, миалгии, главоболие, болки в гърлото и мощна изнемощялост. Налице е хепатомегалия (увеличен черен дроб), постоянно и сдържан иктер (жълтеница). На 2-3-ия ден се явява обрив - макулопапулозен или петехиален (точковидни кръвоизливи), най-вече към ставите. Възникват множествени циреи в белия дроб, черния дроб, слезката, основния мозък, костите и ставите. Характерни са измененията в кръвната картина - забележителна левкоцитоза с неутрофилия (увеличен брой на неутрофилите на фона на естествен брой левкоцити), олевяване (увеличение на незрелите гранулоцити в периферната кръв) и мощно увеличена скорост на утаяване на еритроцитите. 4238
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР