Какъв е казусът? В края на октомври тази година стана

...
Какъв е казусът? В края на октомври тази година стана
Коментари Харесай

Какво става в Лозен? Фабрика за насекоми предизвика бунт заради замърсяване. Къде е МОСВ?

Какъв е въпросът?

В края на октомври тази година стана ясно, че има планове в село Лозен да бъде преместена плантация за ларви, зад която стои компания “Насекомо”. Основната причина за недоволството е неприятната миризма, която ще се носи от фермата. Местните са недоволни и от това, че е било разрешено фермата да бъде построена без оценка на въздействието върху околната среда.

Фирмата е обвързвана с Яна Балникова - лице, което е измежду създателите на “Продължаваме промяната” - партията на Кирил Петков и Асен Василев, която завоюва парламентарните избори на 14-ти ноември.

Проектът планува годишно произвеждане на 500 т протеин и 130 т масло от инсекти - черна войнишка муха. За сведение в Европа към този момент такова производството е лимитирано едвам до към 5 000 т протеин годишно.

Собственикът от компанията дефинира обвиняванията като неистини, уронване на престижа и отхвърли да цапа. От " Насекомо " са безапелационни, че не правят никакви индустриални действия на място и към този миг не са внасяли мухи и ларви на обекта, от който не излизат никакви излъчвания. Според компанията активността предстои на непоколебим надзор от страна на БАБХ, а насекомите се изхранват единствено от утвърдени от Европейски Съюз артикули.

На фона на всичко това служебният еко министър Асен Личев изиска от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София да се произнесе наново по уведомлението за капиталовото предложение. Проверка изиска и омбудсманът Диана Ковачева, а Личев на собствен ред успокои, че жителите на Лозен ще бъдат осведомени малко по малко за дейностите на Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда - София във връзка с фермата на “Насекомо”.

Днес от компанията изпратиха до медиите писмо, в което афишират ден на отворените порти. Сиреч - покана към всички, които желаят да видят какво тъкмо се случва във фермата, разтревожила жителите.

“Демо индустриалният център край Лозен ще притегля задгранични вложения посредством проява на новаторските технологии, основани в България за по-ефективен индустриален развой. В базата ще се реализира произвеждане в дребен мащаб, а задачата му е да се показват основаните от компанията автоматизирани решения за развъждане на инсекти. Тя ще съставлява смален модел на фабриката, която ще бъде издигната в Източна България през 2023 година.

Тъй като не въздействат върху околната среда, нито върху популацията, в Европа фермите за протеини от инсекти се намират в гъсто обитаеми места, на няколкостотин метра от най-близките къщи. Подобна фабрика, да вземем за пример, работи в центъра на Лондон, както и в други европейски градове.

Наскоро компанията показа пред публицисти процеса на произвеждане и по какъв начин ще го ръководи, запазвайки качеството на живот на жителите в близкото село Лозен. От „ Насекомо " твърдят, че производството им е 100% чисто и безотпадно и ще се реализира в затворена и строго следена среда, а климатичната система ще е като в най-хубавите болници”, написа в поканата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР