Кака и Батко определено ги разбират тестатаНеобходими Продукти● брашно -

...
Кака и Батко определено ги разбират тестатаНеобходими Продукти● брашно -
Коментари Харесай

Квас и квасен хляб

Кака и Батко несъмнено ги схващат тестата

Необходими Продукти

● брашно - 200 г пълнозърнесто (тип 1850)
● брашно - 500 г бяло (тип 500)
● сол - 1.5 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● олио - 4 с.л.
● вода - 290 мл

Начин на подготвяне

Първо да си създадем мая - не е комплицирано, само че се желае малко време (само за първия път)!

Пълнозърнестото брашно се размесва с вода и лъжица в буркан - не е страшна пропорцията, всеки е виждал боза (малко по-рядко, малко по-гъсто не е от значение). Сместа се оставя на стайна температура и се следи, в случай че е нужно, се прибавя брашно, в случай че пристигна допълнително, се прибавя вода - разбърква се всеки ден.

След 7-10 дни квасът ще стартира да се навдига, ще се видят балончета, които изплуват на повърхността незабавно след разбъркването - това е симптом, че е подготвен.

Идва ред на хляба с мая - аз употребявам хлебопекарна, само че който желае да се мъчи, може да меси и на ръка (пропорциите са същите). В пекарната поставям течните съставки и бялото брашно, прибавям 4 с.л. от готовия мая и пущам пекарната на съществена стратегия до сигнала за добавките.

След сигнала за добавките спирам пекарната и я не помня за най-малко 12 часа на стайна температура. Когато тестото е удвоило размера си, е готово за печене - предпочитам програмата за печене и пека за заложения един час.

Изглежда комплицирано, само че е доста занимателно да видиш какво се случва в пекарната - всичко доста зависи от околната температура, само че критерият е явен - удвояване на размера.

За усет и консистенция ще си приказваме единствено с опиталите - аз не закупувам и не пека самун по различен метод, единствено загатвам Дамата, която ми даде рецептата за кваса!

Рецептата за Квас и квасен самун е изпълнена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР