Как започва новият парламентарен сезон? И колко дълъг ще е

...
Как започва новият парламентарен сезон? И колко дълъг ще е
Коментари Харесай

Политолози: Възможно е правителство на протеста при общо кратно между партиите

Как стартира новият парламентарен сезон? И какъв брой дълъг ще е животът на 45-ото Народно заседание? Възможните отговори на тези въпроси в „ Тази заран “ дадоха политолозите доцент Стойчо Стойчев и Георги Киряков.

„ Парламентарният сезон стартира съгласно упованията и съгласно поръчките на партиите преди влизането. Сглобяването на парламентарното болшинство за избора на ръководител е допустимо да се реализира като такова болшинство и в границите на някои законодателни начинания. Трябва да се откри най-малкото общо кратно сред обособените партии от болшинството и да се види дали това ще е бъда на дълготрайно ръководство или ще има доста кратковременен небосвод това болшинство “, счита Георги Киряков.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Имаме антиГЕРБ болшинство, което няма официална база. Нямаме съдружно съглашение. Вътре влизат и партии на статуквото – дружно гласоподават „ Демократична България “ и Движение за права и свободи. Различните играчи ще желаят разнообразни неща, неведнъж несъвместими. Затова може би е вероятен работещ вид на кабинет в по-съкратен вид (на мнозинството) към трите партии на митинга “, сподели Стойчо Стойчев.
Снимка: btvnovinite.bg
Според него това държавно управление няма да бъде въз основата на съдружно съглашение, а на база „ стратегия на кабинета, която да бъде подкрепена от тези партии “, а за министри ще се „ търсят хора, които са без партиен бекграунд “ и специалист в някаква област като новия ръководител на Народното събрание.

„ Очевидно е, че всички сега се концентрират върху смяната на изборното законодателство, което е значимо за всички партии на митинга и което ГЕРБ блокираха с години “, разяснява Киряков.

Изборното законодателство обаче няма да има отражение върху резултатите от изборите, счита Стойчо Стойчев, съгласно който „ положителният състезател побеждава без значение какви са разпоредбите “.

Мълчанието на Слави Трифонов не е от негова изгода в ролята му на политик, счита Киряков, а по думите на Стойчев шоуменът може да е народен представител като Пеевски, който не взел участие доста в работата на Народното събрание.

„ Дано и Борисов да не е владетел на мълчанието, както беше Костов, който се обиди на всички и мълча две години “, сподели Киряков, съгласно който не би трябвало да отписваме актуалният министър председател от политиката, а на ГЕРБ ѝ следва метаморфоза.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР