Как ветеран от Виетнам, сега писател от Аляска се озовава

...
Как ветеран от Виетнам, сега писател от Аляска се озовава
Коментари Харесай

Ветеран от Виетнам помага на бежанците от Украйна


Как деец от Виетнам, в този момент публицист от Аляска се озовава в спешния център за украински бежанци в Букурещ? 84-годишният Джон Спидзбърг е обиколил 79 страни, с цел да оказва помощ на хора, наранени от война и бедствия. В румънската столица с него се срещнаха Гергана Венкова и операторът Явор Бошняков.

От Аляска до Букурещ, без да каже на фамилията си.

Срещаме го до момента в който оказва помощ на румънския доктор в спонтанната аптека в един от бежанските пунктове на централната гара в Букурещ. Тук от целия свят непрестанно идват дарени лекарства за първа помощ.

„ Мисля, че има известна доза комплициране тук, тъй като непрестанно идват толкоз доста хора. Все нови и нови. Те нямат визия какво да вършат, а доброволците би трябвало да стартират всеки ден още веднъж, изначало “, споделя Джон Спидзбърг.

Той споделя още, че не е споделил на децата си къде отива, тъй като те биха споделили: Вече си доста остарял! Не може да заминеш, ще си стоиш у дома!

„ Така че не им споделих, написах им писмо откакто дойдох в Букурещ “, прибавя той.

Постъпва в армията, само че бързо схваща, че неговият път е да оказва помощ потърпевшите от войните. Заминава за Виетнам, с цел да оказва помощ на децата, обгазени с по този начин наречения оранжев реагент, който американската войска разпръсква над джунглите, с цел да окапят листата и да се открият виетнамските бази.

„ Това беше химикал и хората, които бяха попаднали в допир с него отключваха рак или разнообразни стомашни проблеми, доста, доста хора умряха. Аз желаех да отида, с цел да работя с децата, тъй като даже имаше наранени бебета “, спомня си Джон Спидзбърг.

Казва, че виетнамците го посрещат добре и за признателност му създават портрет от оризови зърна. И по този начин за 84 години обикаля 79 страни, с цел да оказва помощ на потърпевши.

„ През 2004 година имаше голямо цунами в Тайланд, в резултат на земетресение. Бях там. Имаше трупове на хора от целия свят. Работех с тайландското държавно управление. Питате ме за някакво съпоставяне със протичащото се в този момент. Ето го сравнението. Едното е естествено злополучие, а другото война, само че в основата на всичко е страданието на хората “, счита той.

Сега Джон отново е там - където има страдащи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР