Как така България е най-корумпираната в ЕС, но няма нито

...
Как така България е най-корумпираната в ЕС, но няма нито
Коментари Харесай

Барселонагейт и прането на пари

Как по този начин България е най-корумпираната в Европейски Съюз, само че няма нито една присъда за пране на пари от корупция? Този въпрос е изключително настоящ и във връзка " Барселонагейт ": абсурда, в който е забъркано името на Борисов.

Ако българската прокуратура си свърши работата по " Барселонагейт ", значи би трябвало да разкрие и упрекна клептократи. Тоест - с цел да потвърди пране на пари в Испания, на първо време би трябвало да потвърди корупция в България. Но по какъв начин да стане това, откакто до момента не го е правила? Ето това е въпросът на въпросите.

Голата истина в абсурда " Барселонагейт ", избухнал през 2020 година, не е обвързвана с баналния случай на млада хубавица, издържана най-вероятно от бащата на детето ѝ. Търси се произходът на средствата, с които са били закупени първокласната къща и бутика ѝ в Испания. А за тях има догатки, че са изпрани 5 милиона евро - това излиза наяве от отчета на испанските управляващи, изпратен на ДАНС, за който осведоми изданието " Сега ". И още: " съгласно открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се допуска, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши чиновници на българското държавно управление, в това число на министър-председателя Бойко Борисов ".

Разбуждането

Изглежда, че отчетът, а и други фактори са разбудили спецпрокуратурата, която преди 7 месеца разгласи, че се води " интензивно следствие " и се работи по пране на пари в " Барселонагейт ", само че след това влезе в хибернация. Сега обаче е изпратила европейска заповед за следствие до Кипър за откриване на банкова загадка и даване на данни от Търговския указател. На острова е записана офшорка, през която са минали общо 1.75 млн. евро на път към испанско сдружение, осигурило бутик и порше в Барселона на някогашната " Мис Бикини ". " Испанската компания сменя притежателите си в къс интервал, само че всички забъркани лица имат някаква директна или непряка връзка с министър-председателя на България ", написа в отчета от Испания.

Спецпрокуратурата би могла да улесни работата си, в случай че се обърне към Националната организация по приходите (НАП), където постъпва информация за имущество и приходи на български жители в чужбина по линия на интернационален продан. Но Национална агенция за приходите може да изиска - поради следствие - данни за банкови сметки и приходи на български компании и лица от 114 страни от Конвенцията за взаимно административно съдействие по данъчни въпроси. В нея са и 40 страни с офшорни режими, измежду които и Кипър.

КПКОНПИ също би могла да помогне, в случай че бъде включена. Антикорупционната комисия може да ревизира имущество за 10 години обратно, а и да прави конфискация, в случай че разминаването сред законни приходи и имущество е 150 000 лв.. Къщата в Барселона е била апортирана в капитала на сдружение, благосъстоятелност на младата хубавица, при започване на 2013 година от състоятелен предприемач. Е, значи КПКОНПИ към момента може да ревизира и него, и бащата на хубавицата - някогашен водопроводчик, разполагащ със стотици хиляди евро, а и още неколцина, оплетени в " Барселонагейт ". Така ще облекчи прокуратурата, обследвайки дали бизнесът на тези лица и платените от тях налози им разрешават да губят толкоз пари в Барселона.

Противоречията

Изглежда, че е допустимо България да е все по този начин най-корумпираната страна в Европейския съюз, съгласно показателя на " Трансперънси интернешънъл " за 2021 година, и също по този начин да няма нито една присъда за пране на пари от корупция. Преди години прокуратурата се провали в следствието за пране на пари против някогашния народен представител от Движение за права и свободи Христо Бисеров. По времето, когато основен прокурор беше Сотир Цацаров, досъдебното произвеждане против него бе прекъснато.

Прането на пари е отвън фокуса на българското правосъдие и при идващия и сегашен основен прокурор - Иван Гешев. В началото на 2019 година, в отчет за икономическите политики на страните членки Еврокомисията установи, че в България " две трети от съмнителните преводи, докладвани от финансовите институции в дирекция " Финансово разузнаване ", включват локални политически фигури, само че към тези случаи не се подхващат нужните правораздавателни дейности. Няколко месеца по-късно Брюксел поправя отчета си, заменяйки " две трети " с " избран брой " след " реакция на българските управляващи ". Но пък резервира констатацията, че България не е отбелязала значителен прогрес в проучване на пречките, които спъват такива следствия и превръщането им в годни доказателства на прокуратурата.

Сега в ДАНС, където се намира същата тази дирекция " Финансово разузнаване ", разполагат с испанския отчет. Би трябвало да знаят дали в броя локални политически фигури със съмнителни преводи има и настоящи лица в " Барселонагейт ". Дори и да са работили на празни обороти, осведомителните масиви пазят данни - както тези, които банките рапортуват на " Финансовото разузнаване " според отговорностите си по Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Ще проговори ли Цветанов?

Така че в случай че прокуратурата има намерение да проверява " Барселонагейт ", би трябвало добросъвестно да пресее несъмнено количество информация. (Вероятно някаква информациясе намира и в ГДБОП.) Парите към офшорките все някак са влезнали в Кипър - посредством банкови преводи, което е проследимо, или пренесени кеш, което също може да се откри. Стига, несъмнено, държавното обвиняване да изиска помощ от Българска народна банка.

А не е ли време Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи и дясна ръка на Бойко Борисов по времето, когато са се разигравали събитията в Барселона, да проговори…

Емилия Милчева,
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР