Как става назначението на предварително избран човек в ? Представете

...
Как става назначението на предварително избран човек в ? Представете
Коментари Харесай

Няма нищо по-лесно от това да назначиш предварително избран човек в държавната администрация

Как става назначението на авансово определен човек в? Представете си, че сте кмет, регионален шеф, изпълнителен шеф, министър. Какво вършиме?
Първо: в случай че служителят би трябвало да бъде назначен в общинска администрация е напълно елементарно. Общините не са длъжни да организират конкурс за 85 % от чиновниците си. Стига да не е на управителна служба го викате, носи си дипломата и го назначавате.
Второ: Ако въпреки всичко би трябвало да проведете викате определения претендент и го разпитвате хубаво: какво обучение и от кое професионално направление и компетентност има, какви непознати езици на какво равнище владее и какви документи има, какви документи има в региона на осведомителните технологии. После записвате всичко това в обявлението като Специфични условия за длъжността или Допълнителни квалификации. Е, тези характерни условия няма да произтичат от нормативен акт, както е редно. А спомагателни условия напълно, напълно нямате право да посочвате. Но вие не се притеснявате. Знаете, че няма орган, който да управлява провеждането на състезанията. Знаете, че никой не може да апелира обявлението. И по този начин с този ход сте отстранили 80% от евентуалните претенденти, изключително в случай че сте показали желана компетентност. Затова не е учудващо, че има доста състезания с един, двама – трима претенденти.
Трето: Още на стадий допускане комисията може да вземе решение, че професионалният опит на даден претендент не е тъкмо професионалният опит за същата служба. Тълкуванието дали е тъкмо опит за тази служба е субективно и го прави единствено комисията. Така претендентите понижават още.
Четвърто: Провеждате, в всеобщия случай това е методът за осъществяване на състезанието. Знаете, че няма стандарти за тестванията, с изключение на да са затворени въпроси. Слагате няколко въпроса, които са объркващи и какъвто и отговор да бъде даден го отбелязвате като неакуратен. Знаете и че претендентът няма право да види теста си и няма по какъв начин да разбере къде е сбъркал, тъй че умерено можете да отбележите като неакуратен още някой и различен отговор.
Пето: в случай че са останали претенденти, които са събрали нужния брой точки, следва изявление. О, да. Задължително им се задават едни и същи, авансово дефинирани въпроси. Знаете, че имате право на мнение и членовете на комисията могат да дадат на който желаят каквато си желаят оценка. Интервюто е изцяло субективно нещо, само че необичайно за какво в българската администрация след четирите метода на осъществяване следва и изявление, което е с оценки, само че не е метод на осъществяване. За по-сигурно вършиме следното: комисията има право да дефинира тежестта на оценките от изявлението и вие вземате решение, че тежестта на оценката от изявлението в сбора сред изявлението и теста е 3 към едно в интерес на изявлението.
Шесто: Класираме преди всичко ношият претендент. Кандидатите, които не са на първо и второ място имат право да подадат несъгласие, но несъмнено. Те подават възражението до вас, като орган по назначение и вие отхвърляте възражението. Това е ваше право, а и знаете, че решението ви не предстои на надзор.
 Чиновниците у нас всеобщо назначавани без състезания Чиновниците у нас всеобщо назначавани без състезания
Държавните ведомства не престават всеобщо да заобикалят наложителното условие за осъществяване на конкурс при назначението на служители....
Това са изводите на Сдружение „ Журналисти за транспарантно ръководство “, които по (ЗДОИ) са създали претенции за даване на информация по какъв начин се организират състезанията за държавни служетели по реда на ЗДОИ до 28 централни администрации и 241 общини, които употребяват платформата за достъп до социална информация. Причината да се организира това изследване е, че всяка година над 6 000 000 000 лв. се харчат за хонорари на държавни чиновници. Липсата на действителна спортна процедура за асортимент на най-качествените претенденти за постъпване на държавна работа демотивира младежите и е един от факторите за емиграцията им. Качеството на подбора оказва директно въздействие върху успеваемостта и ефикасността на ръководството.
През цялата 2019 година, по данни от Административния указател, са оповестени общо 3223 състезанието за държавни чиновници, от които 307 в общините (средно по 1,1 състезанието годишно). Най-много оповестени състезания има в Национална агенция за приходите – общо 320, в Министерство на вътрешните работи, АСП, Национален осигурителен институт и АПИ. През първата половина на 2020 година – от 1 януари до 30 юни, са извършени общо 1586 състезанието, от които 286 в общините. Най-много каннидати са взели участие в състезания в Национален осигурителен институт – 1288 бр., Министерство на регионалното развитие – 220 бр., Национален статистически институт – 208 бр., ДФЗ – 183 бр. и МОН – 162 бр. Прави усещане огромната разлика в броя на състезанията сред тези 2 министерства и останалите министерства, макар, че числеността им е относително близка. На състезания за работа в общинска администрация са се явили 812 претенденти, от които близо половината в Столична община (257 души или приблизително по 16 души на конкурс) и община Варна (129 души или приблизително по 16 души на конкурс). Общо за общините в един конкурс са взели участие приблизително 4,2 претендента
136 от 241 общини не са провели нито един конкурс, 41 общини са провели по един конкурс, или приблизително 0,89 състезанието на община за първата половина на 2020 година Най-много състезания са извършени в Столична община, а в 4 общини са извършени по 8 състезанието – Стара Загора, Никопол, Варна и Асеновград. Прави усещане, че две от общините с доста състезания не са регионални центрове.
14 общини нямат въведени админи в системата и заради това не получават заявки по член 15в от ЗДОИ: Силистра, Дупница, Нова Загора, Гоце Делчев, Сапарева баня, Батак, Тетевен, Хаджидимово, Садово, Сатовча, Бобошево, Долни Чифлик, Угърчин и Георги Дамяново. От останалите 241 общини, получихме 215 отговора. В две общини желаеха да платим сумата от 1,59 лева за даване на хартиена информация с информация, макар че същата е изискана електронно през Платформата за достъп до социална информация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР