Как ще завърши процедурата по втория опит за съставяне на

...
Как ще завърши процедурата по втория опит за съставяне на
Коментари Харесай

Бранимир Балачев пред Tribune: Няма да може да хванем датата 9 юни за избори 2 в 1

Как ще приключи процедурата по втория опит за сформиране на държавно управление в границите на 49-то Народно заседание, каква ще е ориста на втория мандат и кои са вероятните дати за избори Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев.

Г-н Балачев, в декларация от трибуната на Народното събрание ген. Атанасов от ПП-ДБ даде период на ГЕРБ-СДС до връчването на втория мандат от президента да отговорят дали ще излъчат министър председател на бъдещия кабинет, по какъв начин гледате на това следващо изискване от представителите на Политическа партия, Демократична България и ДСБ?

Това са празни приказки. Процедурата е доста ясно написана в Конституцията. Президентът ще реши по кое време ще връчи втория мандат. Това може да стане още в утрешния ден. Те имат две благоприятни условия - едната е да върнат досието, а другата е да се опитат да го употребяват.

Точно това се пробват да създадат, май, в случай че се има вяра на заявеното от ген. Атанасов?

Ако се опитат да употребяват втория мандат, ще забавят процедурата със седем дни. На седмия ден би трябвало да върнат или празна директория, или цялостна. Ако върнат директория с проекто кабинет, ще би трябвало да гласуваме още веднъж това, което оферират. Това на 100% евентуално няма да мине, тъй като ние сме твърдо на позиция, че няма да подкрепим втори мандат.

Така ще стигнем до третия мандат, за който останалите партии в Народно събрание заявяват, че ще върнат, имате ли подозрения в това?

За да се извърши процедурата, когато президентът реши, ще връчи третия мандат. На кого ще го връчи, не е ясно. Декларациите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които биха били вероятни получатели на третия мандат, са, че изрично няма да вършат държавно управление.

Кога съгласно вас е евентуално да отидем на избори?

Тук казусът е, че няма да може да хванем датата 9 юни за избори 2 в 1, което допуска, че най-вероятно ще се отиде към 23 юни. Ще се изгубят към 200 млн.лв. още веднъж, тъй че доста въпроси има, които ще бъдат сложени.

Забавянето идва, в случай че тръгнат ПП-ДБ да извършват втория мандат, по този начин ли?

Технологично няма по какъв начин да стане.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР