Как ще се прилага заповедта на МОН за преминаване на

...
Как ще се прилага заповедта на МОН за преминаване на
Коментари Харесай

Ваня Кастрева: При над 30% отсъстващи ученици и учители вече говорим за висок брой

Как ще се ползва заповедта на МОН за прекосяване на, която планува министърът на образованието да утвърждава това за съответни учебни заведения по предложение на техните шефове?
Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в просветителния развой. Предложенията за прекосяване към електронно образование следва да се обсъдят от педагогическия съвет на учебното заведение и да бъдат съгласувани с публичния съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите.
Педагогическият съвет има тежката си дума, само че би трябвало да се търси мнението и на родителите, счита, шеф на Регионалното ръководство на образованието в София. Преобладаващата част от родителите съгласно нея значи най-малко 2/3 от родителите да са съгласни това да се случи.
В закона е залегнала оперативната автономия на шефовете на просветителните институции, напомни Кастрева пред БНР. Предложението на съответния шеф може да не е предшествано от рекомендация на РЗИ, се споделя още в документа.
Ваня Кастрева означи, че просветният министър се е натоварил с огромна отговорност, тъй че екипът му бързо да реагира на предложенията на учебните шефове.
„ Не бих споделила, че тази заповед е тичане от отговорност. Напротив, тя е знак за огромна отговорност “, акцентира тя.
Има баланс в отсъствията на учениците на този стадий, уточни още Ваня Кастрева, като даде съответни образци за София за % на отсъстващи и сложени под карантина възпитаници и педагогичен личен състав.
 Директорите ще вземат решение по кое време ще се учи отдалечено Директорите ще вземат решение по кое време ще се учи отдалечено
Училищата ще могат да минават към отдалечено образование в електронна среда по предложение на техните ръководители. Това планува само че...
В най-голямото учебно заведение в София и страната - 18 СУ „ Уилям Гладстон “ в София, най-голям е растежът на отсъстващи и карантинирани възпитаници в начален стадий. В друго учебно заведение – 192-ро в Бистрица има над 30 на 100 отсъстващи учители, на фона на незначителен % отсъстващи възпитаници. В професионалната гимназия „ Княгиня Евдокия “ има огромен % отсъстващи възпитаници – над 30%, само че дребен брой карантинирани. В Испанската гимназия пък пораства броят на карантинираните паралелки.
„ Тоест картината е извънредно пъстра и по тази причина тази заповед на министъра дава благоприятни условия да имаме ефикасна предварителна защита на риска от разпространяване на Covid-19, навлизайки във време, в което и другите грипни болести стартират да се демонстрират “, разяснява началникът на РУО - София.
Запитана какво тъкмо се влага във формулировката увеличаващ се висок брой на възпитаници и учители, Ваня Кастрева разясни:
„ 30% за мен е такава ясна граница, наложена във времето. 30% отсъстващи учители или възпитаници към този момент приказва в действителност за висок брой. Над 30%. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР