Как ще се изписват е-рецепти. В Министерството на здравеопазването се

...
Как ще се изписват е-рецепти. В Министерството на здравеопазването се
Коментари Харесай

Как ще се изписват е-рецепти

Как ще се изписват е-рецепти. В Министерството на здравеопазването се организира разяснителна среща за въвеждането на електронните предписания.

В нея присъединяване взеха заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов,

ръководителят на Българския фармацевтичен съюз маг. фарм . Димитър Маринов,

основният секретар на Българския фармацевтичен съюз маг. фарм. Светослав Крумов,

заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз  доктор Николай Брънзалов , заместник-председателят на УС на Българския зъболекарски съюз доктор Георги Габровски,

шеф „ Софтуерна интеграция “ в „ Информационно обслужване “ Борис Костадинов и представители на министерството.

По време на срещата бяха разисквани измененията, които влизат в действие от 16 октомври с изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

В новите текстове на Наредбата е посочено, че  лекарствените артикули за лекуване на диабет

(Анатомо лечебна група – A10) и антибактериалните лекарствени артикули за систематична

приложимост (Анатомо лечебна група – J01),  ще се изписват единствено с електронна рецепта.

„ Разбираме, че всяко изобретение е предизвикателство,

само че  тук задачите на министерството са ясни. 

Отпускането на тези две групи лекарства единствено с е-рецепта,

ще подсигурява бистрота върху целия развой, надзор върху честотата и неправилната приложимост без лекарско наставление,
както и дейно следене на наличностите,
тъй че да бъдат обезпечени преди всичко потребностите на българските жители “, уточни заместник-министърът на опазването на здравето.

„ Ако успеем да понижим използването на антибиотици без рецепта, даже единствено с 5%, това ще е триумф “, добави проф. Гетов.

Издаването на електронна рецепта не анулира визитата при доктор, защото предписването на лекарства се прави след физически обзор.

За да издаде е-рецепта, медицинският експерт е належащо да разполага с компютър, мобилно устройство, интернет връзка и профилиран медицински програмен продукт,

като такива са условията при работа и с Националната здравноосигурителна каса.

Изключително значимо е, че НЗИС поддържа „ офлайн “ режим на работа, в който при неналичието на интернет съгласуваност събитията се резервират и изпращат още веднъж при възобновяване на свързаността.

С цел отбягване на усложнения и облекчение на медицинските експерти,

„ Информационно обслужване “ създаде и внедри  гратис и налично приложение – eRx , функциониращо на мобилни телефони, опериращи с Andorid и IOS.

Разработеното мобилно приложение eRx е изцяло гратис за тези устройства и има предопределение за издаване на  електронни предписания в обстановки , при които лекарят няма достъп до компютър с медицински програмен продукт.

Пред представителите на съсловните организации бе направена и д емонстрация онлайн за работа с приложението , с помощта на което при домашни визити или други незабавни обстановки, отвън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта.

Мобилното приложение има функционалност за  определяне на лекарствени артикули и в офлайн режим  (при липса на интернет свързаност), като при възстановяваване на свързаността предписаната рецепта се изпраща към Националната здравно-информационна система.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР