Как ще продължи управлението на коалицията между ГЕРБ и Обединени

...
Как ще продължи управлението на коалицията между ГЕРБ и Обединени
Коментари Харесай

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред „Труд“: Патриотичните формации носят стабилност в ЕС

Как ще продължи ръководството на обединението сред ГЕРБ и Обединени патриоти в първите месеци на 2018-а? И каква ще е ролята на по-малкия сътрудник във властта по време на европредседателството на България? Лидерът на Атака и съпредседател на Обединени патриоти Волен Сидеров пред вестник „ Труд “ за националистическите обединения в Европейски Съюз, които той назовава консервативни.


– Господин Сидеров, безусловно в последните дни на 2017-а държавното управление одобри решение за строителство на втори въжен превоз на Банско. Ще се понижи ли напрежението сред вицепремиера Валери Симеонов и ГЕРБ, в частност и премиера Бойко Борисов? Какво е положението на ръководещата коалиция?
– Аз ще ви кажа нещо, което може и да ви учуди, само че лифтът на Банско за мен е последна грижа. Много скърбя, че в последните седмици на годината всички занимаваха страната с лифта на Банско. Извинявайте, само че в България няма 6 милиона скиори, само че има към 4,5 милиона небогати хора. За мен е доста по-важно да се работи по посока на повдигане на приходи, оживление на стопанската система, подкрепяне на българския бизнес и селско произвеждане. Мисля, че Обединени патриоти влязохме по тази причина в коалиция с ГЕРБ и направихме ръководещо болшинство. А не за лифтове, плажове или даже каква марка изтребители да имаме в България – тематиките, с които в последно време се занимаваме в общественото пространство. Смятам, че ние, от Обединени патриоти, получихме поддръжката на хората, тъй като говорихме за ниските пенсии – да, успяхме да увеличим минималната пенсия на 200 лв.. Но това не е задоволително, тъй като ние настоявахме тя да стане най-малко 300 лв.. Линията на беднотия за 2018 година е 321 лв.. Имаме разлика от още 121 лв., с цел да може минималните пенсии да стигнат най-малко линията на бедността. Това би трябвало да бъде задача номер 1 на държавното управление. Затова би трябвало да насочим вниманието си към повишение на икономическия растеж. И то не с лифтове, тъй като лифтът на Банско няма да качи брутния артикул на България сензитивно. Ако обаче прекратим златната концесия на една задгранична компания, за която аз приказвам откогато съм в Народното събрание, само че е тематика, по която има зашеметяващи оглушки от няколко държавни управления поред. Аз се обръщам към това държавно управление, защото имаме и към този момент двама вицепремиери, държавното управление да се занимае не концесията в Банско или на Слънчев бряг, Созопол или Черноморец, а тази концесия, от която България губи милиарди. Какво стана със залежите от природен газ в шелфа ни? Третият огромен доход за увеличение на икономическия растеж може да бъде протягането на ръка към чуждестванни интензивни вложители, като Китай, да вземем за пример. Още през 2014 година, когато бях там с парламентарна делегация, имаше диалози да създадат летища, инфраструктура, тунела под Шипка, нова АЕЦ – каквото кажем, като към тях прибавят лечебни заведения, учебни заведения. Кой стопира, кой не разрешава на България да има вложения от Китай? Ние не би трябвало да изключваме тези благоприятни условия, които имаме за икономическо съструдничество със мощно разрастващите се стопански системи като Китай, Русия и Индия. Защото старите европейски страни се интересуват повече от това България да бъде пазар за техните артикули, да има молове, да бъдем контейнер за евтина работна ръка и да работим за техните стопански системи. Това се случва. Но какво вършим ние във властта? Ето, в този момент ще пристигна избор на съмнение. Ще го внесат. И?

– Вотът на съмнение ще е несполучлив чисто аритметически.
– Да, той няма да мине. Няма да допуснем да е сполучлив, тъй като в случай че падне това държавно управление, какво става? Отиваме на избори, само че има ли смисъл от тези извършения? И социологията, и настроенията на хората демонстрират ясно, че сега няма никакъв смисъл от нови избори. Хората желаят непоклатимост, само че и развиване. По това развиване би трябвало да се мисли и по тази причина аз приканвам държавното управление и най-много нашите участници в него от Обединени патриоти, да стартират да мислят и да работят в тази посока. Ето, двамата вицепремиери, който имаме, няма да е неприятно да внесат на някое от идващите държавни съвещания на Министерски съвет точка за преразглеждането на концесиите за рандеман на злато. Да помислят по какъв начин може да развиваме българската стопанска система по-интензивно. Факт, е че вотът на съмнение няма да мине. Но този избор за нас, от Обединени патриоти, е да се замислим в името на какво продължение да управляваме. Да си напомним нашите цели.

– Не си ли говорите тримата като съпредседатели в Обединени патриоти с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че се обръщате към тях от страниците на вестник „ Труд ”?
– Говорим си, несъмнено. Но аз съм този, който припомня. Използвам аудиторията ви, тъй като вестникът ви ще стигне до доста наши гласоподаватели, до симпатизантите ни, които също задават тези въпроси като мен. Аз съм идеологът на Обединени патриоти, аз съм положил най-вече старания да стане тази коалиция, надлежно партия „ Атака ” направи най-вече взаимни отстъпки още при писането на листите. „ Атака ” щеше да влезе независимо в Народното събрание, само че реших, че едно обединяване ще донесе повече мощ. Но е реалност, че „ Атака ” е с минимум депутати, тъй като направих най-вече взаимни отстъпки.

– В реденето на листите?
– Да. Включително да отстъпя водаческото си място във Варна на представителя на НФСБ. И това го напомням, с цел да е ясно, че когато правиш жестове, би трябвало да има най-малкото схващане към тях. Понеже знам, че българинът е забраван и доста бързо не помни, а „ Атака ” е партията, която в случай че щете и доста добре позната в Европа.

– Последното го казвате и поради актуалното европредседателство на България, евентуално?
– Председателството на Съвета на Европейски Съюз е рутинно. Всяка страна поема председателството в даден миг. Но ние приказваме и какви ще са плюсовете за България. На първо място слагам това, че за първи път ще се легитимира в положителния смисъл на думата наличието на консервативни политически сили – по този начин назовавам патриотичните обединения. Защото те не са националистически, а са консервативни, като опълчване на консервативната политика на неолибералните партии. И това към този момент в Европа е доста ясно обрисувано като наклонност. Легитимирането на консервативните сили ще стане посредством България и ще се види доста ясно, че наличието на патриотични обединения като Обединени патриоти във властта освен, че не дестабилизира страната и нейното наличие в Европа, а в противен случай – имаме устойчиво държавно управление и триумфи в интернационален проект. Не може да се отрекат триумфите на премиера Бойко Борисов в дипломатическите совалки, които той направи и с които завоюва почитание и утвърждение безусловно във всички направления. Борисов води уравновесена политика и на изток, и на запад. В момента България е в доста преференциална позиция, от която можем да извоюваме плюсове за нас и района. Самото председателство не е гаранция, че някой ще ни сервира на тепсия нещо. Но слага значими въпроси като каква Европа желаеме – Европа като разграден двор с талази от противозаконни мигранти, или Европа, която резервира идентичността си. Това е тематика, която не касае единствено България. Ето, вземете и тематиката за Западните Балкани – постоянно се е режисирала от Великите сили. Но не би трябвало да преглеждаме доближаването на страните от Западните Балкани единствено като постановка, тъй като във всеки сюжет нещо се проваля. Нека да се сближим, тъй като като абсурд ние най-зле познаваме съседите си. Ние поддържаме връзка и търгуваме с страни, които са надалеч от нас, а в това време с нашите съседи или сме в неприятни връзки, или нямаме същински връзки. И в случай че България бъде водещ фактор, да не споделяме водач, в един подобен Балкански съюз, то това дава опция за една по-силна стопанска система. Поотделно сме слаби страни, само че я да вземем задачите Балкани – и с Гърция, в случай че щете европейската част на Турция, Сърбия, Македония, Хърватска, с православна Румъния … става едно голямо пространство, става половин Европа. И тази половин Европа към този момент може да направи мощна икономическа общественост. Едни стопански обединени Балкани могат да бъдат доста сериозен фактор в цялото евразийско пространство. Така че, кой какво сценира е едно, само че какво ще се получи – зависи от нас. И в това отношение министър председателят Борисов работи доста вярно. Още повече, множеството от тези страни сме православни, а това също е значимо изискване.

– Така ли отговаряте на определенията за националистически, профашистки или ксенофобски партии, каквито чуваме и за вашите обединения?
– Защото те се явяват изразител на консервативния политически мироглед. Това значи повече обичаи, повече национална еднаквост, повече национална стопанска система против глобалистичната, неолиберална теория, която желае изтриване на страните и наднационални мултикомпании, които да трансформират всичко в един общ пазар. Тези две доктрини са се сблъскали. Няма комунизъм – антикомунизъм, това е конфликтът. И тъй като и медии, и обществения бранш са в ръцете на неолибералната теория, то се постановат тези етикети, за да отхвърлен хората. Но в противен случай, този вид партии желаят положителни неща за своите страни. И ето, в Австрия да вземем за пример, моят добър другар Хайнц – Кристиан Щрахе е министър в държавното управление.

– Австрия обаче се тресе от митинги поради присъединяване на крайната десница в новото държавно управление.
– Тези митинги знаем кой ги прави – соросовите придвижвания, които на всички места работят по еднакъв обичай и с едни и същи плакатчета, работят под индиго. Видяхме митинги в Унгария, в Италия следва сходна коалиция, видяхме във Франция подема на консервативните обединения. И този напредък против неолибералните обединения е напълно логически, защото те провокираха финансови рецесии, недостиг на обществена сигурност, мигрантски потоци. Консервативната теория обаче е по-близка до хората, тъй като тя пази обичайните полезности и просвета. Този консерватизъм е по-силен, тъй като има зад себе си мощни стопански системи – един Китай сподели по какъв начин се прави мощна пазарна стопанска система, без да бъдеш неолиберал. Една Русия – също. Но тя е оповестена за неприятна. И всички хрумвания за развиване от Русия се стопират.

– Дума за 2017-а? Или може би събитие? Вероятно в персонален проект е сватбата ви.
– Категорично. Стана доста хубаво, празнично, с доста другари. Деница го заслужава – тя е ярък човек. Имам правоприемник, който одобрявам като божи подарък, тъй като е единственият последовател на рода по мъжка линия. Това в персонален проект, а другояче – за пръв път откакто направихме обединяването, взехме решение да се включим и в ръководството на страната. Това е ход, който носи и опасности. 2017-а беше наситена с прецеденти – в случай че щете даже, че за пръв път Обединени патриоти станаха трета политическа мощ, а не Движение за права и свободи. Но по-важно е какво чакаме от започващата 2018-а година.

– Как стартирате 2018-а?
– С непразнична тематика. Пред мен е описът със състава на КЕВР – съгласно мен той би трябвало съществено да се подмени отпред с ръководителя й – неприкрит костовист. В тази комисия са 5 индивида, които са или от опозиционни партии, или от такива, които не са в Народното събрание – ДСБ, Реформатори, БДЦ, Движение за права и свободи и така нататък Мнозинството в КЕВР е от представители на партии, които не са в ръководството. И напълно разумно е освен това състояние да виждаме по какъв начин КЕВР утвърждава увеличение на цената на водата в 15 български града от 1 януари. Абсолютно съм несъгласен с това и ще слага въпроса и в Народното събрание, и през моите сътрудници в Министерски съвет. Същото се отнася и за редица организации.

– Предлагате чистка?
– Как да съм сигурен, че на ръководителя на КЕВР някой не му подшушва за цената на водата, да вземем за пример? Едно покачване на цена или ток по този начин бързо може да срине ръководството, както нищо друго. Този въпрос ще го слага още в околните дни, тъй като той за мен е по-голям, в сравнение с лифта, плажовете или нощните заведения.

Нашият посетител


Волен Сидеров е водач на партия “Атака ”, съпредседател на Обединени патриоти и ръководител на парламентарната група на Обединени патриоти в 44-то национално заседание. Депутат е от 2005 година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР