Как ще приключи войната в Украйна, пита се британският в.

...
Как ще приключи войната в Украйна, пита се британският в.
Коментари Харесай

Гардиън: Москва беше принудена да се съсредоточи върху Източна Украйна

Как ще завърши войната в Украйна, пита се английският в. " Гардиън ". В момента това надалеч не е явно, ето за какво и двете страни се приготвят да изпитат силите си в Донбас, откакто Русия беше принудена да се откаже от опита си да превземе Киев, счита изданието.

Вестникът показва, че актуалната военна интензивност на Русия наподобява навежда на мисълта, че Москва е била принудена да ограничи своите военни цели и да се концентрира единствено върху намиращите се в източната част на Украйна Донецка и Луганска област.

Изданието цитира професор Трейси Герман от катедрата по отбранителни проучвания в Кралския лицей в Лондон, която счита, че Русия може би към този момент е нараснала броя на батальоните си в Източна Украйна " от 30 на 40 през последните дни " и единният фронт " може да обезпечи на Путин нещо, което може да бъде показано като победа ".

По западни оценки Русия би могла да удвои или може би даже да утрои силите си в Донбас, което би представлявало решителна смяна съотношението на силите в интерес на Москва. " Гардиън " отбелязва, че Русия към този момент е засилила предварителните интервенции, бомбардирайки най-бързите линии за доставяне на украинските сили, които са се окопали в региона. Но казусът на Москва е дали нейните към този момент понесли загуби сили могат да изпълнят задачата. Вестникът цитира оценки на западното разузнаване от понеделник, съгласно които 37-38 от съветските батальони, участващи в нашествието към този момент не са боеспособни, откакто са понесли загуби към Киев, Чернигов и Суми.

За Украйна казусът в актуалната фаза е изострен, в случай че не и екзистенциален, разяснява " Гардиън ". Киев е посочил, че може да провежда ефикасни контраатаки против съветските механизирани сили със западни противотанкови оръжия, само че силите му също по този начин са изтощени и не са съумели да изтласкат руснаците надалеч обратно. Украйна ще се опита да спре съветското нахлуване, с цел да избегне обкръжаването на силите си в Донбас и вместо това да докара Русия до нещо като патова обстановка, защото и двете страни са все по-изтощени след повече от два месеца сражения. Това обаче би оставило Украйна значително откъсната от морето, а Русия би се сдобила със сухопътен мост от Донецк до Крим. Украйна може и да не бъде демилитаризирана, както изиска Путин, само че все пак стопанската система ѝ е опустошена, като по оценка на Световната банка се е свила с към 45% тази година, заключва английското издание.

Американският в. " Ню Йорк таймс " разяснява телефонния диалог от през вчерашния ден на президента на Съединени американски щати Джо Байдън с индийския министър председател Нарендра Моди. Байдън се е опитал да убеди Моди да не усилва зависимостта на страната си от съветския нефт и газ като част от световните старания на Съединени американски щати да поддържат икономическия напън върху Русия поради нахлуването ѝ в Украйна. Американският президент е наблегнал и на засилващото се съдействие с Индия в региона на защитата - линия, която американските публични лица все по-често акцентират с вярата да убедят Делхи да заеме по-твърда позиция към съветската инвазия.

Но изданието отбелязва, че Моди през вчерашния ден още веднъж е отказал да уточни Русия по име, макар че е осъдил очевидните нарушавания на човешките права в Буча, за които Съединени американски щати и съдружниците им настояват, че са доказателство за военни закононарушения. " Ню Йорк таймс " напомня, че Индия от дълго време разчита на Русия за военна техника, което е значим фактор в дълбоките исторически връзки сред двете страни. И по този начин, макар световното наказание на съветската експанзия в Украйна, администрацията на Моди се пробва да резервира неутралитет - въздържа се от рецензии към Русия, като в същото време приканва за договаряния и изпраща филантропична помощ в Украйна. Макар че американските публични лица демонстрират схващане към комплицираната индийска позиция и считат Делхи за значим съдружник в опълчването против Китай, те от време на време показват отчаяние, че индийската позиция обезпечава на Путин известно прикритие, отбелязва изданието.

Американският вестник счита, че Индия е емблематична за предизвикването, пред което са изправени Байдън и другите западни съдружници в опитите си да разширят обединението от страни, подготвени да санкционират Путин за неговите дейности. Американският президент съобщи, че световното единение зад икономическите наказания е ключът към принуждаването на съветския водач да се откаже от неговата " война по желание " в Украйна. Но до момента в който Съединени американски щати са съумели да обединят повече от 50 страни, в това число огромна част от Европа, зад тази тактика, Индия и други страни по света към този момент се въздържат да заемат позиция, заключва " Ню Йорк таймс ".

Повече от шест седмици след началото на войната си против Украйна съветският президент Владимир Путин усеща тежестта на неуспеха, написа американският в. " Вашингтон пост ". Хиляди убити съветски военни на бойното поле. Три отстъпления от страна на съветската войска. Милиони украинци, които в никакъв случай няма да простят на Москва. Повече изолираност от всеки път и рисково малко реализирани цели, изброява вестникът. Как е допустимо Русия - страна с толкоз дълбоки фамилни, културни и исторически връзки със западната си съседка - да сбърка толкоз доста в Украйна, пита американското издание.

То цитира американски и европейски чиновници от разузнаването, които разказват надменен и изолиран водач, налегнат от предубеждения и изкривена информация, който упорства за пагубно решение, без да се съветва с цялата си група съветници. Путин се е втурнал стремително в Украйна, убеден в способността си да реализира бърза победа и да устои на възможен отпор в границите на властническата система, която е построил вкъщи си. В основата на догатките му стоят неправилни схващания за Украйна, които се коренят в колониалното минало на Москва, считат чиновниците.

Руският водач е прочут с това, че не употребява смарт телефон и рядко влиза в интернет, напомня " Вашингтон пост ". Той прекара години в угнетяване на съветските самостоятелни медии и издигане на властническа система на ръководство, лишена от градивна противоположна връзка или противоречие. В началото на тази година той е работел в ехтене камера, заобиколен от съветници, които са били научени, че не се носят неприятни вести. Изолацията на Путин в допълнение се е задълбочила заради ковид и лимитираните му контакти с други хора.

Британският вестник " Телеграф " също разяснява близкото обграждане на съветския президент. То цитира разкрити отчети на американското разузнаване от предишния месец, които сочат, че Путин е все по-разочарован от своите шефове на разузнаването и военни водачи, защото съветската войска не е съумяла да реализира задачите си. Според отчетите Путин е хвърлил в пандиза върховен началник на шпионска работа поради опасения от очевидното приключване на информация към Съединени американски щати по отношение на проектите на Русия в Украйна. В тях се показва, че генерал-полковник Сергей Беседа, началник на звеното за външно разузнаване на Федералната работа за сигурност, е бил изпратен в московския затвор с висока степен на сигурност " Лефортово ", в който нормално се настаняват лица, обвинени в държавна измяна.

През седмиците, предшестващи нашествието, американските медии неведнъж цитираха източници от разузнаването, които наподобява имаха цялостна визия за подготовката на Кремъл за войната, напомня английското издание. То отбелязва и че през последните седмици съветски медии са съобщили за още няколко уволнения на високопоставени лица. Заедно с генерал-полковник Беседа и неговия заместител, за който също се оповестява, че е бил арестуван предишния месец, заместник-началник на съветската национална армия е бил уволнен от работа в очакване на неуточнено следствие. " Вашингтон пост " разяснява, че съгласно западни чиновници от разузнаването слабото показване на Русия в началните стадии на войната е довело до утежняване на връзките сред съветските военни и разследващи служби и до съществено търсене на изкупителни жертви.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР