Как ще купуваме ток на свободния пазар? Вижте мнението на

...
Как ще купуваме ток на свободния пазар? Вижте мнението на
Коментари Харесай

Как ще купуваме ток на свободния пазар? Вижте мнението на експертите!

Как ще купуваме ток на свободния пазар? Вижте мнението на специалистите! Няма изясненост какво се случва с приетата от Народното събрание либерализация на пазара на електрическа мощ за битовите потребители до 2026 година – каква е времевата рамка и какви стъпки ще се подхващат. Това съобщи пред БГНЕС Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Народното събрание утвърди закон, който планува
цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия за бита до 2026 година.
„ Като приказваме за енергетика всекидневно се фокусираме върху големи проблеми в бизнеса, цените на борсата, миньорите и въглищните централи, единствено че една от в реалност големите тематики, която засяга повече от 40% от потреблението, е либерализирането на пазара за фамилии. Там бяха приети промени в края на 2023 година, които плануват това да се случи най-късно от началото на 2026 година, единствено че в реалност още с приемането на тези поправки Народното събрание даде поръчка, че това не са последните поправки, тази година ще има още и в реалност другата стъпка в тази посока започва още от лятото на 2024 година Там продължаваме по същия способ както с териториалните планове, с въглищната енергетика, да нямаме яснота какво таман се случва, каква е времевата рамка, какви стъпки ще се подхващат и остават много висящи въпроси “, заяви още Калоян Стайков.

„ Това е по този метод, защото
в този момент крайните снабдители купуват тока за бита по следени цени
и я продаваха по следени цени. Сега обаче от лятото на 2024 година те би трябвало да я купуват по свободно контрактувани цени и да я продават още един път по следени цени. Разликата измежду тези две величини може да бъде положителна, може да бъде отрицателна и не е ясно какво се случва с нея. Тоест,
ако купуват на по-ниски цени, то би трябвало ли да върнат разликата,
ако купуват на по-високи цени, кой ще ги компенсира, по какъв метод ще се случва всичко. Това са висящи въпроси, които имат огромно значение за тези компании. Важно е, тъй като оборота е огромен, забавянето на заплащанията съответно е голямо. Всички тези въпроси би трябвало да се изчистят. И това би трябвало да стане в открит диалог измежду ръководещите и заинтригуваните страни. За страдание обаче в този миг не виждаме това нещо “, споделя икономистът.

Той подсети, че скоростта за приемане на миналогодишните поправки са били оправдани с това, че
би трябвало да получим бързо второто възнаграждение по ПВУ.
„ То по този метод и не стана, така че приехме едни промени, които на процедура основават твърди отговорности за компаниите, единствено че нямаме механизмите, с които да подсигуряваме, че това няма да наруши тяхната работа и в реалност те могат да си правят лицензионната интензивност, защото в последна сметка те са лицензиенти. При нарушаване на тази интензивност и условията по нея съответно регулаторът може да ги накаже финансово дори и да им се отнеме лиценза “, подчертава Калоян Стайков.

Той коментира, че тези неясноти е трябвало да се изчистят. Но както с въглищните централи и тук всичко става в последния момент и никой не знае какво се случва. „ В тази обстановка започват всевъзможни спекулации и на процедура, и хората, и бизнесът живеят в непрестанен стрес и несигурност “, добави главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР