- Как ще коментирате думите на зам.министър Еленко Божков от

...
- Как ще коментирате думите на зам.министър Еленко Божков от
Коментари Харесай

Експертът Иван Хиновски за Фрог: Газпром” има силни лобистки интереси в България - експерти, имиджмейкъри...

- Как ще коментирате думите на зам.министър Еленко Божков от тази заран, че България би трябвало да отвори тръшнатата врата на " Газпром ".

- Трябва да се опитаме да имаме нов контракт с " Газпром ", само че при напълно други условия - ревнопоставеност и опазване на българския интерес. Без предишните заробващи клаузи. Диверсификацията би трябвало да е три по 100%. От няколко места би трябвало да получаваме газ и това е една изключитено значима цел. Това е диверсификация.

- Но човек остава с усещането, че Еленко Божков и като специалист и в този момент като зам.- министър лобира за " Газпром ".

- Познавам го от дълго време. Предполагам, че става мозъка за нов догоор, само че и за сигурност на доставките. Има интервали в годината, когато тръбният газ е по-изгоден от втечнения.

- Казвате, че този контракт с " Газпром " би трябвало да е пълноправен. Ами в случай че стане както през 2009 година, когато " Газпром спря газа за България и загубихме милиони?

- Между експертите в сектора е наложено убеждението, че има доста мощни лобистки ползи на " Газпром " в България. Много мощни, повсевместно, разбирате ли?

- То освен " Газпром ", за цялата Русия се отнася.

- Да, да! Вижте, да вземем за пример, в нуклеарната енергетика по какъв начин се посрещна на нож за деверсификацията на нуклеарното гориво в АЕЦ " Козлодуй ". Някои медии реагираха доста непрофесионално. Че някой ни постанова да купуваме американско нуклеарно гориво. Никой не ни постанова. От лабораторните разбори излиза наяве, че можем да използваме вероятно гориво на " Уестингхаус ". А някои писаха, че ни се постанова американско гориво. Ами в случай че и руснаците ни откажат ядррено гориво. Какво вършим?

- Докога ще продължи това лоби на " Газпром " в България. Вечно ли ше го има?

- Те имат лоби в Германия, та няма да имат в България. Взеха немски канцлер на работа, та какво остава за нас. Всяка една огромна компания има лобита в разнообразни страни, по този начин е и в България.

- Вие може ли да кажете, кои са лобистите на " Газпром " в България?

- Не мога да посоча имена. Не е етично. Те доста мъчно могат да бъдат индивидуализирани. Ще го познаеш по дейностите им, както е споделил Христос.

- Но вие ги знаете, нали. Все отново сте от дълго време в енергийната сфера?

- Знам ги. Има и специалисти и имиджмейкъри, депутати и други Голям % от тези лобисти са приключили в Русия по спецалностите за нефт и газ. Познават технологиите, имат контактите. Имаме и лобисти за западни технологии. Но всичко трява да се пречупва през националния интерес, да има максмална изгода за България.

- Май към този момент има по-добри условия да получаваме газ от " Ревитуса " за България?

- Има разширения на потенциала на " Ревитуса " и " Булгаргаз " би трябвало да съобщи слот, потенциал. Това би трябвало да стане бързо. Това е една от първите задания на това държавно управление и енергийното минстерство.

- Но не е ли всичко авансово заето от непознати компании в " Ревитуса "?

- Всички огромни компании купуват
слотове. Част от тези слотове се препродават. Това уголемение дава опция за свободни слотове. Тепърва ще се афишират на търг. Зависи какви ще са цените. Тези слотове се заплащат възоснова на търг.

Разговаря Красен Бучков

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР