Как ще изглежда процесът по импийчмънт?Процесът срещу президента на САЩ

...
Как ще изглежда процесът по импийчмънт?Процесът срещу президента на САЩ
Коментари Харесай

Въпроси за импийчмънт в САЩ: Колко дълго? Кой свидетелства?

Как ще наподобява процесът по импийчмънт?

Процесът против президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп пред Сената към този момент наподобява неминуем, само че детайлностите за това по какъв начин ще се развива остават неразбираеми. Колко време ще продължи процесът? Може ли някоя от партиите да призове очевидци в поддръжка на своята теза? Сенаторите ще би трябвало да решат тези и други евентуално трънливи въпроси.

Процесът ще бъде управителен от ръководителя на Върховния съд Джон Робъртс - това е записано в Конституцията на Съединени американски щати - и теоретично той може да даде основни тълкувания по някои от тези въпроси. Робъртс обаче евентуално няма да желае да бъде в центъра на вниманието и, във всеки случай, болшинство от сенаторите може да отхвърли неговите решения.

Почти всичко може да бъде контрактувано сред републиканците и демократите. Това се случи през 1999 година, когато водачът на републиканското болшинство в Сената, Трент Лот от щата Мисисипи, и водачът на демократите, Том Дашъл от Южна Дакота, се договориха по какъв начин ще протече процесът против Бил Клинтън, в това число за неговата дълготрайност.

Те по този начин и не съумяха да разрешат несъгласията си за очевидците, въпреки че най-после републиканците от Сената се съгласиха да призоват единствено трима души да дадат скрито показания - надалеч по-малко, в сравнение с желаеха републиканците от Камарата на представителите, които заведоха делото.

Лидерът на настоящето републиканско болшинство в Сената, Мич Макконъл от щата Кентъки, не е обсъждал обществено разпоредбите за развой против Тръмп, въпреки да е казвал, че " не може да си показа сюжет ", при който две трети от сенаторите ще гласоподават за отстраняването на Тръмп от поста.

Следва взор към някои от проблемите, които може да зародят.

Правилата на Робъртс

Според отдавнашни сенатски правила Робъртс има правото да " взима решения по всички доказателствени въпроси ". Това значи, че той би могъл, на доктрина, да разреши на демократите от Камарата на представителите, които извършват ролята на прокурори, да призоват желаните от тях очевидци. Някои юристи позволяват, че това би могло да разреши на демократите да заобиколят пречките, поставяни от Белия дом, пред приемането на свидетелски показания от високопоставени чиновници на администрацията.

Евентуално негово решение в интерес на демократите, които желаят да показват очевидци, които съгласно тях ще опишат по какъв начин Тръмп е блокирал военна помощ за Украйна, с цел да получи политическа поддръжка вкъщи, обаче може да докара до гласоподаване, с което Сенатът да реши друго. А Робъртс ще " желае да избегне условия, при които от Сената се желае да вземе решение, отхвърлящо взетото от него ", сподели Майкъл Герхард, учител по право от Университета на Северна Каролина и създател на " Импийчмънт: Това, което всички желаят да знаят ".

Сегашните правила оставят на Робъртс опция за изплъзване: той може " да подложи всевъзможни сходни въпроси на гласоподаване от членовете на Сената ".

Робъртс ще бъде третият ръководител на Върховния съд, председателствал развой по импийчмънт, след Салмън Чейз, управлявал процеса против президента Андрю Джонсън през 1868 година и Уилям Ренкуист, председателствал процеса против Клинтън през 1999 година.

" В връзките сред Чейз и Сената имаше много несъгласия ", споделя Герхард.

Присъствието на Ренкуист, въпреки това, беше ненатрапчиво, като се изключат златните линии на ръкавите на правосъдната му роба. По-вероятно е Робъртс да последва тихия образец на Ренкуист, за който е работил като асистент арбитър в Върховния съд, съобщи Нийл Катял, създател на " Импийчмънт: делото против Доналд Тръмп ".

Герхард се съгласи. " Не мисля, че Робъртс ще се намеси и ще разбуни духовете ", сподели той.

Правилата на болшинството

Подходът на Макконъл към процеса може да зависи от това дали 53-мата републиканци в Сената ще бъдат единни. Ако са, те ще могат да имат тежест при определянето на разпоредбите. Ако не, Макконъл ще има по-голям тласък за договаряне на някакво съглашение с водача на демократите в Сената Чък Шумър.

За процеса против Клинтън Лот държеше на двупартиен развой, съобщи Герхард. Лот свика съвещание при закрити врата на целия Сенат в остарялата зала на горната камара на Конгреса в Капитолия. Сенаторите се пробваха да разрешат и несъгласията си за очевидците на съвещания при закрити врата.

Отношенията сред Макконъл и Шумър обаче са неприятни и Сенатът е много по-разделен по партийна линия място, в сравнение с беше преди 20 години. Тогава сенатори ветерани като демократа от Масачузетс Едуард Кенеди и Фил Грам, републиканец от Тексас, помогнаха да се приготвят споразуменията за началото на процеса. В момента няма доста явни претенденти за тези функции, което може да остави бремето върху Шумър и Макконъл.

Колко дълго ще продължи?

Продължителността на процеса против Клинтън, общо малко над един месец - от формалното показване на настояването за импийчмънт до гласуването, с което той беше оправдан - беше избрана посредством договаряния. Демократите желаеха по-кратък развой, а някои републиканци избраха по-дълъг.

Сега нещата като цяло ще стоят по противоположния метод. Републиканците може да желаят да съкратят процеса, а демократите - да избират нескончаем развой, включващ показания от няколко очевидци.

Има обаче и два непредвидими фактора: Първо, петимата сенатори, борещи се за кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия, може да не желаят да прекарват прекомерно доста време във Вашингтон, поради приближаването на първите гласувания за първичните избори и обстоятелството, че процесът ще разсейва гласоподавателите. Второ, някои републиканци говореха за приканване на Хънтър Байдън и други очевидци, които демократите от Камарата на представителите отхвърлиха да призоват, което предвещава по-дълъг развой.

Ще има ли очевидци?

Това беше един от най-спорните въпроси при процеса против Клинтън и по всичко проличава, че той и този път ще докара до стихия. Не е ясно дали някой републиканец от Сената ще гласоподава за приканване на очевидци за процеса против Тръмп.

Когато през януари 1999 година се стигна до гласоподаване в Сената, имаше ясно партийно разделяне, като републиканците осигуриха всички гласове за изпращането на призовки на някогашната стажантка в Белия дом Моника Люински, довереника на Клинтън Върнън Джордан и помощника в Белия дом Сидни Блументал. Те бяха разпитани при закрити врата, като по време на процеса бяха показани фрагменти от видеозаписите.

Въпреки разделянето по партийна линия при гласуването, резултатът беше артикул на дълги договаряния. Републиканците от Камарата на представителите, които изпълняваха ролята на прокурори в процеса, желаеха повече очевидци, които да дадат показания обществено. Сексуалните връзки, стоящи в основата на процеса за импийчмънта на Клинтън, може да са предиздвикали сенаторите да се отнесат внимателно към " евтини " обществени показания.

За съпоставяне 40 очевидци са дали обществени показания при процеса против Андрю Джонсън.

Предсрочно преустановяване на процеса?

За взимане на неоправдателно решение при развой за импийчмънт са нужни 67 гласа, в случай че гласоподават всички 100-тима сенатори. Едно нормално болшинство от сенаторите обаче може да постави бързо завършек на процеса. Това е следващият въпрос, който е допустимо да бъде разискван при договаряния.

Републиканците може да желаят да сложат бързо завършек на процеса, само че няколко републикански сенатори от така наречен колебаещи се щати са решени да има цялостен, обективен развой и е допустимо да желаят да избегнат всичко, наподобяващо на партийни пристрастия или взимане на страната на Тръмп.

При процеса против Клинтън Лот и Дашъл разрешиха на сенатора демократ Робърт Бърд от Западна Вирджиния да внесе искане за преустановяване на процеса седмици след началото му, само че то беше отхвърлено, като гласовете всъщност бяха разграничени по партийна линия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР