Как шестото чувство“ на домашните любимци може да направи живота

...
Как шестото чувство“ на домашните любимци може да направи живота
Коментари Харесай

Интересна идея: новите интелигентни нашийници могат да прогнозират земетресенията въз основа на поведението на животните

Как „ шестото възприятие “ на домашните любимци може да направи живота ни по-безопасен?

Системите за следене на здравето набират известност освен измежду хората, само че и измежду техните домашни любимци. Интелигентните нашийници оказват помощ за намирането на домашните любимци и дават потребни данни за здравословното им положение, като да вземем за пример сърдечната активност, температурата и изпитваната болежка.

Създателите на биометричния нашийник PetPace, в началото предопределен за мониторинг на здравето на кучетата за ранно разкриване на болести, обаче виждат своя артикул като доста по-полезен и изчерпателен инструмент. Те считат, че данните, събрани от нашийниците, имат капацитет да подобрят краткосрочното прогнозиране за разпознаването на трусове.

Асаф Даган, основен академик и съосновател на PetPace, изяснява визията на компанията в изявление за ABC News по следния метод:

„ Идеята е, че в случай че следите държанието и равнищата на тревога на животните, по-късно, употребявайки изкуствен интелект и усъвършенствани модели за машинно образование, можете да свържете тези данни с геофизичните данни за трусове с друг магнитуд. “

Известно е, че животните се държат извънредно преди естествените бедствия. Многобройни изследвания демонстрират, че кучетата изпитват високи равнища на стрес и тревога преди трусове.

Въпреки че няма безапелационни доказателства, че животните могат да предсказват земетресенията, документирани са многочислени случаи, при които държанието на мравки, плъхове, милувки, змии, многоножки и други животни в действителност е планувало земетресения в земната кора.

PetPace, учредена през 2012 година, сега организира изследване с кучета в сеизмично дейна зона в град Лима, Перу. Ако всички кучета в изследването покажат поредна реакция на земетресенията, евентуално логаритъм с изкуствен интелект би могъл да открие модел, показващ идно земетресение.

В случаите на трусове даже и малко количество авансово уведомяване може да обезпечи сериозно време за подготовка и избавяне на човешки живот. Така че създаването на ефикасни системи за прогнозиране на трусове въз основа на държанието на животните е доста обещаващо предизвикателство, което може доста да понижи рисковете за цялото човечество.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР