Как се създава семеен бизнес „от нулата“ и кои са

...
Как се създава семеен бизнес „от нулата“ и кои са
Коментари Харесай

Къщата на чудесата, или как се създава семеен бизнес от нулата

Как се основава фамилен бизнес „ от нулата “ и кои са най-големите провокации?

Каква е ролята на технологиите в актуалната търговия и за какво нищо не може да размени персоналното отношение към продуктите и клиентите?

По всички тези тематики Profit.bg беседва със сестрите Теодора и Виктория Райкови, които са създателки на магазина за цветя Къщата на чудесата.

Проектът е част от акцията „ Бизнес великани “ на Vivacom, ориентирана към представителите на дребния и междинен бизнес.

Как се появи ¨Къщата на чудесата¨?

Теодора: Неслучайно със сестра ми избрахме това име. И двете имаме вяра, че чудесата се случват. Идеята за ателието се роди непринудено след години, прекарани в София, работейки за други хора. И един ден просто се случи - всичко се подреди толкоз вярно в точния миг, че нямаше по какъв начин да не се възползваме от обстановката.

И без значение, че всички към нас ни споделяха, че това е голям риск, интуицията ни говореше друго- "Действайте самоуверено, в този момент е моментът! "

Имахте ли предходен опит в този бизнес или беше нещо напълно ново за вас?

Теодора: Да. Занимавам се с цветя от 15 години и това не е първият магазин, който разтварям. Различното в този момент е, че със сестра ми искахме с изключение на цветя, да съберем на едно място разнообразни типове ръчни изработки, аранжировки от естествени материали и произведения, направени както от нас, по този начин и от други създатели.

Виктория: Аз също се занимавам с обработка на дърво от доста години. Работата с ръце ми доставя извънредно наслаждение и имам вяра, че то се предава на дървото (защото е жив материал), а оттова и на предмета, направен от него. Всеки пръстен, гривна и произведение са уникати и не могат да бъдат повторени, което ги прави още по-лични и специфични.

Кои бяха най-големите провокации първоначално?

Виктория: Техническата част, обвързвана с документи и държавни институции. Предизвикателство беше и помещението, което наехме. Макар да разполагаше с огромен капацитет, се нуждаеше от много ремонт и възобновяване на интериора. Но се справихме!

Теодора: За мен най-голямото предизвикателство беше да пренебрегнем предразсъдъците на хората. Всички бяха на мнение, че сме луди да се захванем с нов бизнес в тези несигурни времена. Но, в последна сметка, животът обича смелите!

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Къщата на чудесата (@thehouseofwonders92)

Какво е приложението на технологиите в бизнеса?

Виктория: Технологиите са средството да представиш бизнеса си на света. Хората прекарват много време в обществените мрежи и за всеки бизнес е значимо да участва в тях.

Теодора: Малко са хората, които могат да си показват живота си без смарт телефон, таблет или компютър. Новите технологии те вършат конкурентноспособен, еластичен и леснодостъпен, което е извънредно значимо за развиването и оцеляването на дребния и междинен бизнес.

Важна ли е свързаността и цифровата връзка в един обичайно "офлайн " бизнес, като търговията с цветя?

Теодора: Не е значима, а наложителна! Светът се трансформира и ние би трябвало да се променяме с него. В динамичното време, в което живеем, онлайн връзката съвсем напълно замества тази на живото другарство. Връзката с клиентите е от изключителна значимост.

Независимо дали ще е чрез телефон или чат, това е незаменима помощ, изключително за дребния бизнес. Така че е немислимо да се развива бизнес, пък било той и от ръчен труд, без наличието на онлайн показване и другарство в мрежата.

Виктория: За мен търговията с цветя от дълго време не е "офлайн " бизнес. Дигиталният свят е освен обвързван с продажби, а и с реклама. Смятам, че всички сме подвластни от този тип съгласуваност.



Как ще се развива "Къщата на чудесата " оттук насетне?

Теодора: Странно е, че множеството хора считат, че развиване значи разгръщане - като отваряне на верига магазини или основаване на уебсайт. Моето мнение е, че чарът на дребния фамилен бизнес е в персоналното отношение. Целта ни е да увеличим броя клиенти, само че не и мащаба, с който работим. Нека персоналното си остане персонално!

Виктория: Надяваме се "Къщата на чудесата "да резервира достоверността си, а не да се трансформира в следващата "масова продукция " За нас вниманието към детайла и отношението към клиента е най-важно. Просто се надяваме да достигнем до повече хора, които също като нас да ценят неповторимия ръчен труд.

Vivacom схваща потребностите на дребния и междинен и бизнес и им предлага комбинирана оферта за телеком услуги, с която могат да спестят до 30% от разноските си и по този начин да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни. Повече по тематиката можете да прочетете тук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР