Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина

...
Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина
Коментари Харесай

ЧЕТИРИ ЛАПИ с четири съвета при избора на яйца за Великден

Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и по какъв начин да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за всекидневието си? От ЧЕТИРИ ЛАПИ дават четири съвета за по-хуманен Великден.

Съвет №1: Мислете като … кокошка

Кокошките имат потребност да почистят перата си, с цел да ги създадат по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкоз естествена, колкото е за нас да си измием косата. Кокошките имат мощна потребност да се движат, да разперват криле и да вземат участие в екипни действия дружно с приятелите си. Изпитват вътрешна потребност да кацат на високо – това идва от далечното минало на типа. Освен това, кокошките търкалят яйцата си постоянно, с цел да ги затоплят от всички страни.

Съвет №2: Бъдете наясно със системите на развъждане

Има различни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на развъждане. Алтернативните системи на развъждане включват биологично, свободно и подово развъждане.

Биологичното, свободното и подовото развъждане на кокошки разрешават на кокошките да се движат, да социализират и да правят естествени за типа си дейности, които ги вършат щастливи.

При биологичното развъждане се основават условия, близки до естествените с открити и закрити пространства. Фуражът би трябвало да е био сертифициран, не би трябвало да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки. При свободното развъждане също има налично намерено пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани. При подовото развъждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхнина с постелка. Максималната плътност е девет кокошки на кв. м използваема повърхност. В клетъчното развъждане птиците се отглеждат в кафези и разполагат със 750 кв. cm., където нямат никаква независимост на придвижване, а местата за кацане са мъчно налични поради лимитираното пространство.

Съвет №3: Гледайте етикета и направете човечен избор

Всички пресни яйца в комерсиалната мрежа би трябвало да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация по отношение на изискванията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето стартира с цифра, указва метода на развъждане на кокошките носачки. Маркировката е както следва: 0 – биологично, 1 – свободно, 2 – подово и 3 – клетъчно. Следват две букви, обозначаващи страната на генезис, код на региона, в която се намира стопанството и най-после регистрационен номер на производителя, да вземем за пример 1BG15356. От ЧЕТИРИ ЛАПИ съветваме да изберете яйца от различни системи за Великденската си софра – с код на етикета 0,1 или 2. Там кокошките имат доста по-голям късмет да осъществят естественото си държание.

Съвет №4: Всеки ден може да променяте света посредством продуктите, които консумирате

Всеки път, когато купувате яйца от различни системи, подпомагате по-хуманно отношение към животните.

Свободното и подовото развъждане на кокошки им разрешава да се движат, да социализират и да правят естествени за тях дейности, които ги вършат щастливи. От ЧЕТИРИ ЛАПИ призоваваме всички кокошки да се отглеждат по този начин и имаме вяра, че това е допустимо доста скоро. До тогава – можете да избирате яйцата, които купувате деликатно, с цел да способстват за по-добър свят за кокошките.

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи за свят, в който хората живеят в естетика с животните. Инициативата „ Край на клетките “, в която ЧЕТИРИ ЛАПИ взе участие дружно с над 170 организации от цяла Европа, желае възбрана на клетъчното развъждане на селскостопански животни и прекосяване към решения без кафези. След като над 1 милион и 400 хиляди души в целия Европейски Съюз подписаха петицията, част от самодейността, в идващите месеци се чака Европейската комисия да разгласи решението си. Ако настояванията бъдат признати, Европейска комисия би трябвало да предложи промени в настоящия модел на развъждане на кокошки, зайци, прасета майки, пъдпъдъци.

За ЧЕТИРИ ЛАПИ:
ЧЕТИРИ ЛАПИ е интернационална организация за отбрана на животните, която оказва помощ на изложени на директното човешко въздействие животни, разкрива случаи на принуждение, избавя животни в потребност и ги пази. Основана през 1988 година във Виена от Хелмут Дунглер, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с почитание, състрадание и схващане. Кампаниите и плановете на ЧЕТИРИ ЛАПИ са ориентирани към животни компаньони, включително бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, огромни котки, орангутани и слонове, които се отглеждат при несъответствуващи условия, както и в зони на бедствия и спорове. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Англия, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, Съединени американски щати, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и избавителни центрове в 12 страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ обезпечава неотложна помощ и дълготрайни решения. www.four-paws.bg.

Източник и изображения: www.four-paws.bg

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР