Как се отчитат гласовете от секционните избирателни комисии? Този въпрос

...
Как се отчитат гласовете от секционните избирателни комисии? Този въпрос
Коментари Харесай

Скандал в Асеновград: Гласуваш, но преференция липсва?

Как се регистрират гласовете от секционните изборни комисии? Този въпрос сложи асеновградчанката Райна Георгиева, чийто избор не е регистриран. Тя споделя по какъв начин в деня на локални избори 2019 година е упражнила правото си на глас в секция №20 в Асеновград. След публикуването на протоколите в уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК) дамата видяла, че преференциалният ѝ избор липсва. Как ще го потвърди?
В протокола не е вписана нито една преференция за съответния претендент и въобще за партията. Срещу номера и името на претендентите записаното число е 0. В графата невалидни бюлетини също сумата е нулева. Така се оказало, че в секция №20 в Асеновград избраната партия и претендент за общински консултант нямат нито един глас. Засега не излиза наяве дали и други хора са дали своят вот за същите кандидатирали се за локална власт и надлежно и техните гласове да ги няма вписани в протокола.
Райна Георгиева е преподавател в асеновградско учебно заведение, от години се занимава с образование на деца и има значителен стаж в просветителната сфера. Тя е безусловно безапелационна, че е отбелязала вярно бюлетината. " Аз не съм възрастен или необразован човек, който не е наясно с гласуването. Винаги съм била прецизна във всичко. 100% съм сигурна, че не може да съм сбъркала. А даже и да съм направила неточност, бюлетината следва да е невалидна. Но никога не съм отбелязала различен номер ", изяснява асеновградчанката. И добавя, че " по сходна скица може да се съмняваме в истинността на резултатите и дали вотът не би могъл да бъде манипулиран ".
Пред Actualno.com Райна изрази възмущението си, че тъкмо сходни случаи отхвърлят огромна част от българския народ да отиде до урните и това води до ниската изборна интензивност . С риск да разкрие тайната на вота си, дамата подаде писмена тъжба до Общинската изборна комисия (ОИК) в Асеновград и до ЦИК, като приложи сканираните протоколи с нулевите резултати. Днес се чака членовете на ОИК да се произнесат с решение. Искането на Райна Георгиева е да бъде отворен чувалът с бюлетините от секция №20 в Асеновград и в нейно наличие да бъде осъществено наново броене.
Жената упорства при положение, че грешката се потвърди, да бъдат подведени под отговорност отговорните. Райна съобщи твърдо, че в случай че казусът не бъде взет под внимание и позволен от ОИК или ЦИК, ще подаде тъжба и до Административен съд с гледище за наново броене. А в случай че и това не помогне, тя е безапелационна, че ще заведе дело в Европейския съд по правата на индивида, защото посредством неотчитането на вота ѝ е нарушено точно човешкото ѝ право на глас.
Същият проблем породи и в Габрово, където общински консултант, дал своя вот за себе си преференциално, не откри регистриран гласа си в протокола на съответната секция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР