Как се извършва контролът върху яйцата и месото за великденската

...
Как се извършва контролът върху яйцата и месото за великденската
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Колко ще ни струва трапезата за Великден?

Как се прави контролът върху яйцата и месото за великденската софра, защо би трябвало да обърнем внимание и по какъв начин да следим за качеството на продуктите, които ще сложим на масата? Това е тематиката на днешната графа „ Чети етикета”.

Според Държавна комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) цената на едро на оранжерийните домати е рекордьор по увеличение на цената.

Скокът на годишна база е над 54% и сега 1 кг. е на стойност 3,27 лева При вносните домати обаче има спад в цената и 1 кг. е на стойност към 2 лева Картофите доста поевтиняват - сега можем да купим 1 кг. за 0,62 лева При лимоните спадът в цената на едро е над 40%, а цената за 1 кг. е 1,79 лева

Снимка: bTV

Освен смяна в паричната стойност на плодове и зеленчуци, такава се усеща и при главните артикули, които участват на великденската ни софра.

Снимка: bTV

През последните 12 месеца брашното, сиренето и олиото са поскъпнали, яйцата и свинското месо са поевтинели.

Снимка: bTV

Цената на яйцата на едро е 0,19 лева, а на дребно стига до над 0,30 лева Според ръководителят на ДКСБТ Владимир Иванов значителната разлика се получава, тъй като търговията на едро демонстрира пулса на взаимоотношение на обособените типове храни, а при търговията на дребно към този момент се следи съответен търговски обект, логистика, разноски за пласмент и разноски за работни заплати.

Снимка: bTV

„ Няма напомпване на цената, просто имаме по-лоши търговски практики, които водят до по-високи нива. При търговията на дребно имаме свръхнатоварване с пазарни играчи и цената остава единственият фактор, който може да реши казуса “, добави специалистът.

Снимка: bTV

Според него повишаването на оранжерийния домат се дължи на това, че у нас не се отглеждат задоволително домати и сега се натъртва на свръхпроизводство на краставици.

„ Козунакът ще е на безусловно същата цена, олиото пък ще бъде по-скъпо поради неприятната годишна продукция през 2020 година “, изясни Иванов.

Снимка: bTV

Според данните цените на агнешкото месо в огромните вериги са по-ниски спрямо цените в по-малките търговски обекти.

Снимка: bTV

„ Това е безусловно разумно, тъй като огромните търговски обекти имат много по-добра логистика и пласменти тактики “, добави специалистът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР