Как се избира професия? Как се прави личен бюджет? Как

...
Как се избира професия? Как се прави личен бюджет? Как
Коментари Харесай

От личния бюджет до криптовалутите: 1000 гимназисти учат на умело управление на парите в програмата `Практични финанси`

Как се избира специалност? Как се прави персонален бюджет? Как да спестяваме дейно? Как да планираме покупка на жилище и би трябвало ли ни в действителност автомобил? Отговорите на тези въпроси се наема да даде програмата " Практични финанси ", по която тази година се образоват 1050 гимназисти. Тя е създадена от JA България, а зад образованието по финансова просветеност се сплотяват Министерството на образованието и науката, браншовите организации от бранша и корпоративни сътрудници.

Курсът е преведена и приспособена версия на JA Personal Finance® Blended Model или обичайни способи на образование и образование с цифрови технологии, смесени по метод, който оказва помощ на учащите да усвоят материала по-продуктивно.

„ Практични финанси “ обгръща 10 тематики от всички аспекти на финансите, които се преподават в 72 образователни часа през двата периода. Включени са уроци за показване на нови познания, на практика действия, оценка посредством проби и спомагателни извършения към всяка тематика. Практическите уроци включват бизнес образци проблеми, създадени от сътрудниците по плана: NN България, БНП Париба Лични финанси и финансова група " Карол ".

Проектът се осъществя на два стадия, като вторият - цялостната академична година на осъществяване - е настоящата образователна 2018/2019 година

„ Практични финанси “ цели да даде на учениците тактики за ръководство на парите, да им обясни ролята на заетостта и приходите, бюджетирането, спестяването, заеми и дълг, отбрана на потребителите, рационално ползване, ръководство на риска, вложение, Понци схеми, надниква и в екзотичната към момента територия на криптовалутата. 

Началото на плана бе обещано предходната година с подписването на меморандум сред главните браншови организации от финансовия бранш: Асоциацията на банките в България (АББ), Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Българската асоциация за лизинг (БАЛ), Българската асоциация за потребителско кредитиране (БАПК), Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО), Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП) и Българската асоциация на ръководещите сдружения (БАУД). Институционални сътрудници на плана са МОН, Комисията за финансов контрол и Националната организация за доходи.

Управителят на БНП Париба Лични финанси Жозе Салойо, шефът на " Управление на смяната " в БНП Париба Лични финанси Ралица Захариева и Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България дадоха отговор на въпроси на OFFNews за програмата.

Каква е мотивацията на БНП Париба Лични Финанси да влага в програмата " Практични финанси "? Какви са резултатите от нея досега и какви са предстоящите резултати?

Жозе Салойо: Подкрепата за повишението на финансовата просвета на хората е заложена в ДНК на нашата компания и ние имаме голям брой начинания в тази посока. Последната от тях е присъединяване ни в плана „ Практични финанси “.

В първата фаза 10 наши сътрудници взеха присъединяване в програмата – те приготвиха и предоставиха на учениците помощни материали, пътуваха в страната, с цел да споделят своите познания и опит с учителите и учениците от 26 класа, и участваха като жури и ментори във финансовите лагери, които бяха част от плана. За нас беше забавно, че имахме двойно повече доброволци, в сравнение с беше нашата квота при започване на плана и, че срещнахме доста по-голям интерес от страна на учениците от упования. Това е още едно доказателство, че и ние като финансова компания и те като учащи одобряваме плана като извънредно значим.

По отношение на втората фаза чакам, че от ден на ден възпитаници ще усвоят основите на умелото ръководство на парите. Положителен знак е, че тази година се включват два пъти повече класове, което демонстрира, че има схващане от страна на просветителната система и учебните управления за нуждата от такова познание.

Освен, че участваме в планове като „ Практични финанси “ ние интензивно развиваме и просветителните функционалности на каналите ни в обществените медии и корпоративния ни блог с една ясна цел – да повишим още повече финансовата просвета на българите и по този начин да подкрепим развиването на потомство от по-отговорни и рационални хора, които ловко ръководят персоналните си финанси. Това е част от поредните ни старания да предоставим дълготрайна поддръжка и грижа за клиентите ни, тъй че да бъдем техен желан и заслужаващ доверие сътрудник при реализацията на техните проекти и персонални финансови цели.

Колко възпитаници са минали образованието и какъв брой възпитаници ще бъдат включени през настоящата образователна 2018/2019 година? Има ли деца, които са почнали образованието, само че са се отказали? Ако да, какъв брой са те и какви са били аргументите?

Милена Стойчева: В рамките на пилотната фаза на плана „ Практични финанси “, която се състоя през втория период на образователната 2017/2018 година 550 възпитаници от 16 града в страната са минаха през образование по финансова просветеност. Броят на новите възпитаници, които са включени в същинската фаза на плана през настоящата образователна година възлиза на 1050.

Наблюденията от реализацията на пилотната фаза демонстрират висок интерес на обучаемите към проблематиката и осъзнаване на нейната значимост. Преподавателите споделят, че присъединяване в курса способства за насърчаване на нов метод на мислене и покачва отговорността на учениците към обмисляне на личното им бъдеще. 

11 възпитаници, взели участие в пилотната фаза са прекратили присъединяване си в курса по „ Практични финанси “ през втория период на образователната 2017-2018 година Причините за това са по-скоро от персонален темперамент и произтичат от това, че тези възпитаници са били персонално възпрепятствани да посещават занятия, които са проведени под формата на извънкласна активност. Включването на курса „ Практични финанси “ като избираеми или факултативни образователни часове на учебния образователен проект би решило този проблем за в бъдеще, като часовете по финансова просветеност могат да бъдат авансово заложени в образователната стратегия.

Въвеждането на тематиката за финансовата просветеност като независим предмет в границите на разширената или спомагателната подготовка би добавило стойност към просветителния развой в гимназиален стадий. Курсът „ Практични финанси “ надгражда и уголемява компетентностите, избрани с държавния учебен стандарт на общообразователната подготовка и реализира интердисциплинарни връзки с предмети като технологии и предприемачество, математика, български език и литература, гражданско обучение, като дружно с това развива скъпи житейски умения.

Както през пилотната за курса образователна година, по този начин и през актуалната, се следи и наклонност по самодейност на самите учители или заради изявен интерес от страна на учениците в някои учебни заведения „ Практични финанси “ да се преподава и отвън границите на плана – общо петима преподаватели от страната ще работят с близо 70 възпитаници – като самостоятелна самодейност на учебните заведения да вкарат програмата и без да са участници в плана.

Какъв е опитът на " Джуниър Ачийвмънт " с сходно образование в други страни? Ако сравните финансовата просветеност на учениците в тях и в България, до какви заключения стигате?

Милена Стойчева: JA, като международна мрежа с наличие в 123 страни, 40 от които в Европа, основава и дава просветително наличие в областта на предприемачеството, финансовата просветеност и уменията за работа. Във всички стратегии на организацията и по света, и в България, са преплетени 3-те съществени просветителни посоки – в България съответно " Джуниър Ачийвмънт " участва в учебните заведения и университетите с над 15 просветителни курса и стратегии, 4 от които са съответно свързани с финансите и по-точно персоналните финанси, като област на знанието.

От Европа България, дружно с Малта и Испания са страни, където " Джуниър Ачийвмънт " има доста положително партниране с финансовия бранш в даването на просветително наличие по персонални финанси. Бизнес ментори влизат в клас и подкрепят учителите в преподавателския развой, като по този начин сближават теорията и практиката.

В последните няколко години JA Bulgaria организира обширни научни проучвания в региона на финансовата просветеност. Ето и някои от главните заключения:

- Учениците от всички стадии на просветителния развой демонстрират недобре структурирани познания и липса на схващане по тематиката за финансовата просветеност. Най-слаби са знанията свързани с приходите. (Представително изследване, 2016 година, JA България в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, МОН, NN, " Уникредит Булбанк ", Mastercard);

- Българските семейства демонстрират висока степен на финансова накърнимост и ниска степен на финансова грамотност; казусът е още по-сериозен, защото интервюираните имат неправилна самокритика на равнището на финансовата си просветеност (Представително изследване, 2017 година, JA в партньорство с MetLife);

- Учителите са уверени, че финансовата просветеност би трябвало да бъде преподавана в междинните учебни заведения, още от началния стадий на обучение, само че единствено 10% от тях считат, че са добре готови да преподават предмет, обвързван с финансови понятия (Фокус групи с учители, 2016, JA in Партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Министерство на образованието и науката България, NN, Уникредит Булбанк, Mastercard).

Обучението се организира след часовете по образователна стратегия. Как успявате да задържите интереса и вниманието на децата - след 6 или 7 образователни часа те евентуално са изморени и се разсейват елементарно?

Ралица Захариева: За мен най-ефективният метод беше да вкарам децата в действителна обстановка, да оставят учебниците встрани и да стартират да мислят, а не да им разказвам отново учебника – него могат да си го прочетат и у дома. Затова и използвах колкото е допустимо повече игри. Например, един възпитаник играе кредитен съветник, а различен – клиент. „ Банковият чиновник “ стартира да разпитва „ клиента “ каква е задачата на заема, какви са приходите му, какви други заеми изплаща и по този начин нататък. Тези полемики се оказаха доста потребни, тъй като по този начин „ кредитополучателят “ стартира да си дава отговор на въпроси, с които ще се сблъска в живота като: „ Наистина ли се нуждая от заем в този миг или в подобен размер “, „ Дали не е по-добре да отложа вземането на заем “, „ Дали тази вноска не е прекомерно огромна “ и доста други, които би си задал всеки човек, виновен към ръководството на персоналните си финанси.

Кои са тематиките от помагалото за ученика, към които децата демонстрират максимален интерес? Какви въпроси задават? От какво се интересуват най-вече? Как си го обяснявате?

Ралица Захариева: Според мен максимален интерес децата демонстрираха към модерните финансови принадлежности и опциите, които тези артикули им дават. Разбира се, кредитната карта им беше измежду любимците, тъй като отваря един напълно нов свят. За учениците опцията за онлайн извършване на покупки е изключително примамлива и тук ние като ментори трябваше да им разбираем, че придобиването на мечтана движимост на добра цена носи, както наслада, по този начин и отговорност, тъй като парите за покупката въпреки всичко ще би трябвало да се изплатят и още веднъж идва въпросът за виновното ползване. Тук им разяснихме и съществени критерии, по които да избират кредитната си карта – да е с оптимално дълъг гратисен интервал, да дава опция за извършване на покупки на артикули без рента да е допустимо най-малка минимална вноска и по този начин нататък. Естествено, тя би трябвало и да е съвременна – да може да се заплаща безконтактно и най-много – да се употребява в целия свят.

Много си говорихме и за разликата сред кредитна карта и потребителски заем. Мисля, че децата повече харесаха картата,тъй като тя дава повече еластичност и вариативност при обслужване. Определено концепцията да разполагат с пари когато и да е, сами да дефинират какъв брой да изплатят и да пазарят през интернет им хареса. В същото време потребителският заем е предефиниран и си привързан с изискванията му за целия период на контракта, което няма по какъв начин да поблазни младежите. Но пък научиха, че това е положително решение за огромните планове, които им предстоят в живота.

Къде учениците срещат усложнения? Кое от материята е най-предизвикателно за преподаване от позиция на учителя?

Ралица Захариева: Според мен най-сложни им бяха финансовите принадлежности, които са гъвкави и чиято приложимост може да е друга в разнообразни обстановки. Тук пристигна нашата роля да им дадем решение. Най-важното е човек да познава финансовата си обстановка и да ръководи рационално приходите и разноските си и да може да възнамерява. Затова и обяснихме на учениците, че колкото по-отрано свикнат да си вършат персонален бюджет и да го съблюдават, толкоз по-добре ще се оправят с парите в бъдеще. Не е належащо да чакат да стартират работа – бюджет може да се прави и за джобните.

В тази връзка се постарах да им дам действителни образци за обмисляне. Такава обстановка може да е учебна екскурзия или иден рожден ден на непосредствен другар. И двете са спомагателен разход като в единия случай ще им трябват джобни за дарове и сувенири, а в другия за прекрасен подарък. Ако човек знае по кое време ще се случи сходно събитие и го планува в бюджета си, ще може да стартира да заделя пари за него овреме. Например, ще се откаже от покупка за себе си и ще постави парите в перо „ Подарък за рожден ден “, а след празненството, със идната стипендия или джобни, ще си купи отсрочения предмет.

Тук разяснихме и по кое време може да се употребява заем за запълване на бюджетни „ дупки “. Това още веднъж би трябвало да стане при положително обмисляне на времето за погашение на заема или погасяване на сумата по кредитната карта, тъй че да не наруши стандарта на живот от една страна, и да не докара до изпадане в положение на свръхзадлъжнялост от друга. Според мен тъкмо умеенето за рационално ръководство на парите е най-важното, което би трябвало да усвоят учениците. Това ще е от изгода за всичко – децата ще пораснат като рационални консуматори, които ще могат да се радват на добър стандарт на живот, а от друга ние като финансова институция ще можем да подкрепим проектите им, тъй като ще виждаме против себе си виновни хора, с които ще можем да изградим дълготрайни връзки.

За JA България

Вече 20 година JA България е водеща интернационална организация у нас, с одобрена известност в даването на новаторско и съвременно обучение от най-ранна възраст до университета. Портфолиото от просветителни артикули и услуги включва стратегии в 3 тематични области: предприемачество, финансова просветеност и умения за работа. JA употребява така наречен напредничав или надграждащ предходните стадии модел на обучение („ от АБВ до PhD “), посредством който стабилно се построява основната подготвеност деятелност и разпоредителност. Образователната философия на JA се базира на методите на учене посредством правене и смесено образование (blended learning) с потребление на цифровизирано интерактивно наличие и високи технологии. Бизнес моделът на организацията се отличава с тясно съдействие с бизнеса и хората от практиката, които вземат участие в основаването и даването на просветително наличие, образование и услуги, както и създаването на политики в региона на образованието и предприемачеството. JA България е член на JA Worldwide и JA Europe и годишно доближава до 30,000 възпитаници и студенти от 450 обитаеми места в страната. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР