Как са провеждани обществените поръчки в Александровска болница - това

...
Как са провеждани обществените поръчки в Александровска болница - това
Коментари Харесай

Как са провеждани обществените поръчки в Александровска? Гов...

Как са провеждани публичните поръчки в Александровска болница - това оповестиха от Здравното министерство, като мотивът е огромният публичен интерес към тематиката. Оттам разгласиха заключения и рекомендации от извършен Комплексен разбор на законосъобразността и целесъобразността на извършените от УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД процедури по Закона за публичните поръчки в интервала 01.01.2019 година – 31.07.2021 година

1. Техническите спецификации по процедурите за доставка на лекарствени артикули, консумативи, дезинфектанти и други се обособяват в позиции, които съдържат друг брой номенклатурни единици. Когато съдържат единствено една номенклатурна единица, нормално това е някакъв неповторим или най-малко характерен артикул, предлаган от малко снабдители, към който останалите снабдители не демонстрират интерес. Когато обаче съдържат повече от една номенклатурна единица, в практиката се постанова различен – нежелателен метод за ограничение на конкуренцията. Вместо множеството номенклатурни единици в една обособена позиция да усилват конкуренцията – това става, когато те са отворени за присъединяване на колкото се може повече снабдители, в обособената позиция се залагат техническа параметри, тъй че да се окаже, че включените повече от една номенклатурни единици в обособената позиция би трябвало да се оферират (всички по едно и също време!) единствено едновременно. А това е по силите единствено на единици или на прекомерно малко снабдители. Така обособената позиция, макар че включва голям брой номенклатурни единици, се „ затваря “ (превръща се в така наречен „ затворена “ обособена позиция). Участниците не могат да оферират доставка за всяка една номенклатурна единица поотделно, а единствено за всички тях дружно. Ако не се съобразят с това, участниците биват отстранявани точно на такова съображение.

УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД е провела множеството от публичните поръчки за доставка на медикаменти, медицински произведения и консумативи тъкмо по този метод – точно „ затваряйки “ избрани обособени позиции. Практиката демонстрира, че сходни обособени позиции се изготвят и „ затварят “ в полза на избран (конкретен) снабдител.

Като механически параметри, обособените позиции са добре и детайлно разказани, само че залагането на дребна специфичност, освен това единствено в една от номенклатурните единица на една обособена позиция, може да докара до ограничение на кръга от лицата, които могат да подадат оферта. При разбор на тези процедури не се открива аргументация за това по какъв начин тъкмо се ускорява спортният темперамент в дадена процедура, когато обособената позиция се оказва „ затворена “.

Препоръчва се „ затварянето “ на обособените позиции да се практикува единствено и само тогава, когато има доста съществени учредения за това и когато номенклатурните единици са по този начин дефинирани, че да разрешават присъединяване на задоволително икономически субекти.

Понастоящем, в множеството случаи в „ затворените “ обособени позиции се оказват обединени изцяло разнообразни между тях номенклатурни единици, което основава съмнения за обслужване на частни (корпоративни) ползи.

2. Не са употребявани опциите на Закон за обществените поръчки и ППЗОП, позволяващи лекарствените артикули и медицинските произведения да се обособяват в обособени позиции, само че да се правят оценка посредством самостоятелните цени на обособените номенклатурни единици в тях, а не с цените на обособените позиции като цяло. Това може да се приложи по отношение на всички процедури за доставка на медикаменти, дезинфектанти, консумативи медицински произведения и други. А това са най-сериозните като размери и планирани стойности публични поръчки на УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД.

3. В множеството процедури е сложено условие в техническото предложение да се показва оторизация /оторизационно писмо/. Практиката демонстрира, че оторизацията лимитира кръга заинтригувани лица и не води до реализиране на по-изгодно икономическо предложение. По-подходящо и съответно, с оглед отбраната на ползите на възложителя, е да се изискват заявления от производителите или от доставчиците, че ще подсигуряват доставките за интервала на контракта, а не да се изисква участникът да е оторизиран с изключителни права.

4. Прави усещане множеството процедури, които се афишират като „ договаряне без авансово съобщение “ (процедура, която лимитира конкуренцията) на съображение на това, че изпълнителят имал изключителни права във връзка с стоките, обект на доставката, или на услугите, които следва да се дават на възложителя. Обикновено става въпрос за основанието по член 79, алинея 1, т. 3, писмен знак „ в “ Закон за обществените поръчки.

В публичните поръчки в границите на оценения интервал посоченото правно съображение за избор на процедура „ договаряне без авансово съобщение “ се ползва както във връзка с консумативи за съоръжение в УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД (например периодическите доставки на консумативи за уред модел E......................., с производител L.............., поредно осъществени във всяка една от годините от интервала 2019 – 2021 г.), по този начин и във връзка с абонаментна поддръжка, консултиране и даване на лицензионни права за профилиран софтуер за потребностите на УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД (също по една във всяка една от годините от интервала 2019 – 2021 г.).

5. Преобладават поръчките, които се осъществят чрез процедурата „ публикация за събиране на предложения “, бидейки под стойностните прагове, уредени в член 20, алинея 2 и алинея 3 Закон за обществените поръчки. Този тип процедура обаче не предстои на обжалване по реда на Закон за обществените поръчки. С цел да се подсигурява действителната и лоялна конкуренция, следва да се понижи доста броят на процедурите, обявявани по този ред, изключително поради обстоятелството, че за поръчки с ниски стойности са били провеждани и процедури от напълно различен тип – обществено съревнование (много по-конкурентна процедура). Посоченият факт указва към допустимо съществуване на защитавани от възложителя ползи на трети лица посредством потребление на по-слабо конкурентния тип процедура.

6. В методиките за оценка се включват индикатори, основани на субективни усещания за качество, като в същото време не се разказва задоволително добре методът на оценяването им, не се задават справедливи параметри, а при оценката комисиите отстраняват на участници по индикатори, непредвидени в процедурата – да вземем за пример осъществяване на тестване. Ярък образец са процедурите за писалищен материали, стерилни конци и шевни материали.

7. В Документацията на поръчките се слагат условия за показване на разнообразни заявления, които да се подписват първо на хартия, след което да се прикачват като сканирани файлове, макар че с представянето на офертите си посредством системата ЦАИС ЕОП участникът се съгласява с всички условия на поръчката, в това число и с плана на контракта като значителен детайл на всяка поръчка. До сегашния миг, непредставянето на някоя планувана в изискванията на документите декларация е било употребявано от комисиите като съображение за отстраняването на участници.

8. Поставят се съответни условия към броя на лицата, с които би трябвало да разполага участникът, тяхната подготвеност, брой на колите, машините и други В някои процедури е уточнен даже и броят на кухненските служащи, броят на водачите и така нататък

9. Вътрешните правила по Закон за обществените поръчки на възложителя не са обновени според условията на настоящите редакции на Закон за обществените поръчки и ППЗОП, а и поради въвеждането на електронни публични поръчки в системата ЦАИС ЕОП. Това следва да се поправя неотложно.

10. Препоръчва се също по този начин в процедурите да се употребяват стандартизираните мостри на контракти, одобрени от АОП.

11. В документите следва да се показва тъкмо и ясно какво се схваща под „ идентични или сходни по предмет и размер “ доставки и/или услуги.

При разбора на регистрираните разноски по отношение на COVID-19, прави усещане, че за отчитането на разноските не е основана обособена аналитичност в счетоводните регистри. Това събитие затруднява разбора, основава предпоставки за пропуски при инспекцията им. От предоставената информация от счетоводството, регистрираните разноски през 2020 година по отношение на COVID-19 възлизат на 3 675 хиляди лева

От тази сума 25%, или 943 хиляди лева, са платени на 3 компании под формата на 100% или 50% задатъци за доставки на респиратори от 3 компании – А.... Б...... ООД, С....... ЕООД и В..... М....... ЕООД.

Договорите са подписани без осъществяване на процедури по Закона за публични поръчки на съображение Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, макар че в самите контракти правното съображение за тяхното подписване не е посочено.

От показаните ни разноски по отношение на COVID-19, 63,02% са суми изплатени на посочените 3-и компании, като сумата от 1 055 хиляди лева е платена на А......... Б......... ООД (т. е. 28,7% от общите разходи), 518 хиляди лева е на В...... М..... ЕООД (т. е. 14,1% от общите разходи) и 743 хиляди лева на С...... ЕООД (т. е. 20,22% от общите разходи). 241 хиляди лева са платени на Е......... ООД (т. е. 6,55% от общите разходи), в допълнение още 292 хиляди лева са изплатени на М...... ООД, Е..-Д....

ООД, И...... Б...... ЕООД и И......... ЕООД, което е 10,67% от общите разноски. Или 2 939 хиляди лева, които са над 80% от всички показани ни разноски по отношение на COVID-19 са изплатени на 8 компании. Договорите също са подписани на база Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние без процедура по Закон за обществените поръчки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР