Как с кражба на лични данни жена от Сопот изтегли

...
Как с кражба на лични данни жена от Сопот изтегли
Коментари Харесай

С кражба на лични данни жена изтегли 40 000 лв. бързи кредити

Как с кражба на персонални данни жена от Сопот изтегли 40 000 лева бързи заеми и по какъв начин човек може да разбере, че е попаднал в такава скица? Темата в студиото на " Денят стартира " разясниха кредитният съветник Тихомир Тошев и специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

През последните години сме виждали много изобретателни измамници, които, сдобивайки се с непознати персонални данни, съумяват да изтеглят бърз заем. Част от компаниите за бързи заеми работят със Закона за даване на финансова услуга от разстояние и не виждат индивида, който желае заем, изясни Тихомир Тошев. Има случаи с подправена персонална карта и сменена фотография на индивида, който злоупотребява.

Защитите пазят всеобщия клиент, само че когато някой реши да извърши машинация, той може да откри много малки врати, през които това може да се направи, добави той.

По думите на Любомир Тулев казусът в обстановката е, когато недобронамерен чиновник реши да заобиколи ограниченията за сигурност. През годините се видяха пробиви на платформи, на бази данни в България и в света, които доведоха до теч на персонални данни.

Проблемът е, че освен изтичат персонални данни като номера на документи, имена, ЕГН-та, само че и фотоси. И когато един чиновник на банкова или небанкова кредитна институция реши да злоупотреби, той разполага с всички благоприятни условия да направи това.

По закон банките имат право да създадат и ксерокопие на персоналната ви карта, само че тук идва ролята на службите за сигурност. Служителите минават доста обстойна инспекция, преди да бъдат назначени в съответната институция. Затова и сходни измами не са толкоз чести, само че въпреки всичко те се случват, изясни Тихомир Тошев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР