Как протича животът на дете, преживяло травма? Как страхът и

...
Как протича животът на дете, преживяло травма? Как страхът и
Коментари Харесай

Наръчник за лечение на детската травма

Как протича животът на дете, претърпяло контузия? Как страхът и насилието въздействат върху неговата душeвност? Има ли път за излекуване, когато си минал през немислим смут?

Психиатърът Брус Пери е лекувал деца, претърпели извънредно тежки душевен и физически контузии: жертви на домашно принуждение, похищение, обезчестяване и други В „ Момчето, което беше отгледано като куче “ създателят с обич и схващане показва техните истории и пътя към изцелението им. Д-р Пери изяснява какво става в мозъка, когато си изложен на краен стрес в тази нежна възраст. Той разкрива новаторските си способи, посредством които облекчава болката на децата, оказва помощ им да наваксат изоставането в своето развиване и да пораснат здрави възрастни.

Тази надълбоко информативна и трогателна книга по трагичен, само че безапелационен метод показва способността на човешкия мозък да се възвръща при удобни условия. Само когато разберем, че човешкото отношение може освен да наранява, само че и да лекува – едвам тогава ще можем да изцелим духа и на най-нараненото дете.

Д-р Брус Пери e детски психиатър и невролог, професор по психиатрия и поведенчески науки във Висшето здравно учебно заведение „ Файнбърг “ в Чикаго. „ Момчето, което беше отгледано като куче “ е извънредно значима книга, получила интернационално самопризнание и трансформирала се в справочник за лекуване на детската контузия. Авторът коментира неврологичните и физиологични промени, които настъпват при тежки контузии, и обрисува най-успешните лечебни подходи.

Мая Салавиц е кореспондентка и журналистка, специализирала в региона на науката, политиката и лечението на пристрастяванията.

Книгата е отлична от всяка позиция. Най-напред тя е научно издържана и потребна, най-много със знанията, които предлага за детския мозък. После с това, че насочва вниманието към един сериозен в международен мащаб проблем, който евентуално е в основата на доста други обществени проблеми – насилието над деца. И най-после с елементарното обръщение, че с изключение на да нараняваме, можем и да лекуваме.

„ Момчето, което бе отгледано както куче “ може да обогати практиката на лекарите и да облагороди държанието на всеки един човек, само че също и да научи родителите, че държанието им трансформира детския мозък и те в голяма степен дефинират неговото образуване. Заради своя заряд, достъпността си, завладяващите сюжети и човечния взор към детското страдалчество тази книга е подобаваща за доста необятен кръг читатели.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР