Как промените в климата влияят върху зимния ски сезон и

...
Как промените в климата влияят върху зимния ски сезон и
Коментари Харесай

Как промените в климата влияят върху зимния ски сезон?

Как измененията в климата въздействат върху зимния ски сезон и какви старания се поставят за поддържането на ски пистите? На тези въпроси потърси отговор журналистът и фотограф Ладислав Цветков.

Върнах се в мислите си 50 години обратно , когато татко ми за пръв път ме качи на ски. Тогава пистите съвсем не се обработваха. Имаше ужасно доста сняг “, изясни в предаването „ Тази неделя “ Ладислав Цветков.

Държавният глава ще има среща с кмета на общината Стойчо Баненски

Мултимедийният кореспондент на bTV дава думата на учените, които работят с референтни данни и най-добре могат да обяснят температурните аномалии.

Снимка: bTV

 

„ Технологиите оказват помощ доста и ние би трябвало да сме в крайник с времето, изключително в по-ниските елементи на планината, тъй като виждате, че тук – на по-високите елементи, имаме много натурален сняг, само че хората би трябвало да могат да слязат до долу или до града “, изяснява планинският лидер Андрей Балевски.

Тази техника се употребява от 2015 година насам

Един от огромните въпроси – този с обезпечаването на снежна завивка по пистите , е нещо, което тормози всички огромни ски курорти.

Снимка: bTV

„ На надморска височина от 2600 метра имаме единствено натурален сняг. За по-ниските елементи просто няма по какъв начин? Задължително е да имаме основа от софтуерен сняг, а от горната страна – натурален сняг. И когато се смесят става отлично “, разяснява Андрей Балевски.

Никой не вярвал, че един ден тя ще може да се състезава

Той изяснява още, че в Банско има едно доста положително оборудване – ограда, която задържа снега. „ Иначе бурният вятър отвя 70-80% от пресния сняг “, разяснява още планинският лидер.

Снимка: bTV

„ Това е ситуацията, без тези съображения просто не може. Тук сме в междинната зона, където се смесва софтуерен и натурален сняг и с помощта на тези неповторими съображения имаме сняг още през декември, с цел да могат да започват зимни спортове “, споделя още Андрей Балевски.

При задоволително количество снежна завивка ще бъде отворена цялата 1300-метрова писта и огромният влек

„ Последните години снегът стартира да идва много късно. Принципно 80-90% от пистите са на неестествен сняг. Снега, който вали, идва по-късно – през март и април. Този сняг не се задържа. Той идва бързо и бързо си отива “, разяснява Георги Драгов.

Машините, които се грижат да караме по обработени писти, от време на време имат проблеми, тъй като са подложени на големи натоварвания.

Повишена е заплахата от лавини в планините

„ Тези стоманени въжета са значими. Много са значими, тъй като по стръмните сектори надолу държат машината да не се пързаля, а на долу – да се качваш “, изяснява Георги Драгов и добавя, че „ работата е хубава, само че и сложна “.

„ В доста от надпреварите почитателите не могат да видят какви са изискванията. Например в последното надпревари в Шамони шансът имаше огромна роля. Така че просто има и такива стартове, в които времето и изискванията вземат решение крайния резултат “, споделя усещанията си от ски пистите българският скиор Алберт Попов.

Вижте във видеото какво още споделиха Андрей Балевски и Георги Драгов за обработката на пистите и работата в планината.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР