Как проектът за нови два блока в АЕЦКозлодуй може да

...
Как проектът за нови два блока в АЕЦКозлодуй може да
Коментари Харесай

Валентин Николов: Закъснеем ли още с ядрената си програма, няма да има кой да я изпълни

Как планът за нови два блока в АЕЦ " Козлодуй " може да бъде осъществен с американска технология и реактори АР1000, по какъв начин ще се финансира и в какви периоди новите реактори ще бъдат въведени в употреба Tribune.bg потърси отговор от някогашния шеф на атомната ни централа и някогашен изпълнителен шеф на БЕХ Валентин Николов.

- Г-н Николов, досега страната ни приготвяше план за построяването на 7-ми блок в АЕЦ " Козлодуй ", а социалистът Драгомир Стойнев като министър на енергетиката даже подписа съглашение с Уестингхаус, само че то си остана на хартия?

- След като планът АЕЦ " Белене " с решение на Народното събрание беше преустановен през 2012г., беше решено Министерският съвет да изследва опцията за създаване на 7-ми блок в АЕЦ " Козлодуй ". През 2012г. беше основана и нова компания - " АЕЦ " Козлодуй " нови мощности ", която стартира предпроектното изследване за създаване на новия реактор в Козлодуй. Бяха направени геоложки изследвания, Оценка на въздействието върху околната среда и бяха набелязани няколко типа площадки, които евентуално можеха да послужат за построяването на 7-ми блок в АЕЦ " Козлодуй ". 

След като завърши предпроектното изследване, където бе заложено от Народното събрание мощността да е към 1200 Мегавата/МВт/, бяха изключени огромните френски реактори с 1700 МВт конфигурирана мощ, останаха два разновидността - хибридният план с друга автоматика и неядрен остров и АР1000, който е 1200 МВт конфигурирана мощ. 

С идването на държавното управление " Орешарски " енергийният министър по това време Драгомир Стойнев приготви съглашение с Уестингхаус за построяването на 7-ми блок в атомната ни централа без да извърви нужните стъпки по член 45 от Закона за безвредно потребление на атомната сила. Той не извървя пътя по закон и не уведоми Европейската комисия за съглашението. Затова не се случи 7-ми блок. Споразумението изобщо не мина на разискване в Министерския съвет и за жалост не се случи нищо по този план.

- Полша към този момент подписа междуправителствено съглашение за съдействие в региона на нуклеарната енергетика със Съединени американски щати?

- Всъщност те към този момент започват процедурата за образуване на площадка за построяването на два реактора. На Полша беше дадена и безплатна помощ. А ние това сме го минали.

- Казвате, че има късмет да ги изпреварим?!

- Точно по този начин, в Електросистемния енергиен оператор има изследвания на целия район на Балканите, които демонстрират, че до 2050г. ще има потребност от 11 реактора, с цел да може да се покрие недостига от базова енергийна мощ в района. Такива реактори могат да се изградят в България, в Румъния и това е.

- И Румъния разгласи неотдавна, че ще построява нови два реактора?!

- Те също подписаха съглашение със Съединени американски щати, нищо че тяхната технология е канадска. Там ще бъдат построени два дребни реактора с мощ от 400 МВт. Но България има сега шанса - първо да развие нуклеарната си енергетика, т.е. да не изчезне от нуклеарната карта на света, второ - да запазим нашите експерти, а не те да отидат в турската централа Акую и трето - да съхраним образованието на такива експерти и ноу-хау, което ще влезе у нас. Освен това нуклеарната енергетика е беземисионна и може да помогне да осъществим задачите на Европейски Съюз - през 2050г. да преминем към ниско емисионна стопанска система. В допълнение ще имаме и предвидимост, тъй като след зареждането си един блок работи година и половина.

- Може да притеглим и вложения в плана, тъй като държавните управления на Гърция и Сърбия оповестиха, че ще влагат, в случай че има подобен план в района, а Северна Македония изрази подготвеност да взе участие с 5% в АЕЦ " Белене "?

- Абсолютно. Поради тази причина мисля, че ще се съхраним като страна експортьор на електрическа енергия в района, тъй като в този момент изнасяме от порядъка на 2000 МВт на час, а с помощта на това съумяваме да запазим конкурентноспособността на нашата стопанска система като компенсираме бизнеса. 

- Ядрената ни сила сега е евтина, ще успеем ли да запазим това и при новите ценови условия за реализирането на 7 и 8 блок?

- Ще можем. Има и компании, които желаят да влагат. Като изпълнителен шеф на БЕХ бях подписал меморандум с една от най-големите строителни компании в Съединени американски щати за създаване на енергийни обекти. Експортната банка на Съединени американски щати също може да отпусне доста нисколихвен заем за построяването на двата реактора при съществуване на междуправителствено съглашение. Мисля, че строителството и финансирането на плана ще бъде обезпечено. Проблемът постоянно е в политическия риск. Затова, в случай че Народно събрание успее да прокара това решение с огромно болшинство, то политическият риск ще бъде редуциран до минимални стойности. Защото политическият риск първо подвига лихвите и второ прави нестабилен плана. 

- Говорите за решението, което групата на ГЕРБ-СДС ще внесе в Народното събрание за съглашение в региона на нуклеарната енергетика със Съединени американски щати?

- Да, тъкмо по този начин.

- В какви периоди смятате, че тези мощности ще бъдат построени?

- Това решение, което ГЕРБ-СДС внасят, дава период до месец март да се изготви междуправителственото съглашение. Подпише ли се това съглашение със Съединени американски щати, то тогава има пътна карта, създадена от " АЕЦ " Козлодуй " нови мощности " и там са разказани всички етапи на плана. След към 12 години първият блок може да проработи. Вторият ще се включи с някакво забавяне. Това съглашение и събитието, че в този момент цените на електрическата енергия ни разрешават да се калкулират положителни облаги в бранша, тези средства могат да бъдат вложени в нови мощности. Закъснеем ли още с нуклеарната си стратегия, няма да има кой да я извърши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР