Как преминаха срещите в Хага по-рано тази седмица и успяхте

...
Как преминаха срещите в Хага по-рано тази седмица и успяхте
Коментари Харесай

Иван Демержиев: В Хага искат ясни ангажименти за антикорупционното законодателство

Как минаха срещите в Хага по-рано тази седмица и успяхте ли да убедите нидерландските политици, че България е изцяло подготвена за Шенген?

Още с встъпването си в служба разгласих, че за мен и екипа ми работата по присъединението към шенгенското пространство е приоритет. Аз и министърът на външните работи Николай Милков бяхме в Хага при започване на седмицата, с цел да беседваме с сътрудниците там и да ги убедим, че България е подготвена за присъединението към шенгенското пространство, още повече след две доброволни инспекции и от последните месеци, които водят до позитивни отчети и потвърждаване на тази подготвеност и осъществяване на всички условия на шенгенското законодателство. Мисля, че в този момент Нидерландия е по-склонна да се вслуша в причините за присъединението ни и да ги вземе поради при окончателното си решение. От Хага желаят да видят ясни задължения на страната ни във връзка с антикорупционното законодателство, както и действителното използване на върховенството на закона. Разговарях с представители на управлението на Народното събрание и ги приканих да включат тези закони в дневния си ред за разглеждане и приемане. Разчитам на поддръжка. Австрия и Швеция не престават ли да бъдат опасност за налагане на несъгласие при гласуването?

Срещите ми с нашите европейски сътрудници са непрекъснат развой, неведнъж разговарях и с посланиците на страните членки у нас. Имаме чудесна връзка и с едната, и с другата страна. Вярвам, че те ще оценят напъните на страната ни. И двете страни споделят, че виждат напъните, които поставяме, и ги правят оценка. Въпросът е дали това ще е задоволително да се преодолее насъбраната през последните години инерция.
Към този миг какви са вашите упования за вота на 8 декември - имаме ли към момента шансове за присъединение до края на годината? Реклама
Ние като държавно управление си свършихме работата. Експертната оценка е ясна. Решението оттук насетне е политическо. Аз съм оптимист, че в случай че тематиката не се употребява вътрешнополитически от страните членки, решението ще бъде в позитивна посока за България. Трябва да отбележим, че високо бе оценен от европейските институции и фактът, че по време на служебното държавно управление стартира да работи междуведомствен съвет на високо равнище за вътрешен мониторинг на напредъка по въпросите за върховенството на закона.. За нас е значимо, че имаме цялостната поддръжка на Европейската комисия и високата оценка на чешкото председателство. Миналата седмица за първи път румънски политици заговориха за отсрочване на гласуването с 1-2 месеца - какъв брой реален е този сюжет и има ли изгода от него България (предвид наближаващото шведско председателство и техническото време България и Румъния да бъдат разграничени във вота)?

Няма никакво съображение двете страни да бъдат разделяни. Това ни бе доказано и от комисар Йохансон на 25 ноември 2022 година при персонална среща с нея. Експертните оценки под управлението на комисията се организираха и в двете страни със подобен обсег и директно една след друга, на процедура в еднакъв интервал. Констатирано бе, че и двете страни покриваме критериите и отговаряме на условията. Готови сме за приемане. Няма друга справедлива и аргументирана причина за противоположното. Такъв сюжет не е обсъждан и на експертно равнище.
Свързани публикации Европейска комисия: Под 30% от ограниченията за облекчение на енергийната рецесия в еврозоната са вярно ориентирани 28 ноември 2022, 08:35 Европейска комисия публично предложи завършек на мониторинга за България и Румъния, с цел да поддържа влизането им в Шенген 23 ноември 2022, 13:16 Софи ин`т Велт: Цинично е Нидерландия и Швеция да са сериозни към България, а да не виждат Унгария 22 ноември 2022, 13:22 Подкаст с Крум Зарков: С хартиената бюлетина Българска социалистическа партия оказва помощ на ГЕРБ и Движение за права и свободи на идващ избор 17 ноември 2022, 17:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР