Как прекарвате в зимата с електрическо превозно средство? Има съвети

...
Как прекарвате в зимата с електрическо превозно средство? Има съвети
Коментари Харесай

През зимата с електрическия Ford Mustang Mach-E - видео

Как прекарвате в зимата с електрическо транспортно средство? Има препоръки и трикове за това по какъв начин потребителите на plug-in хибриди като Ford Kuga PHEV и изцяло електрически транспортни средства като Ford Mustang Mach-E също могат да ги употребяват оптимално през зимата:

1. Загряване на интериора и батерията посредством планувани часове за зареждане и тръгване

При ниски температури е по-добре да държите автомобила обвързван към зарядната станция или контакта, даже в случай че не е належащо да се зарежда. Автомобилът загрява акумулатора, тъй че да е по-добре квалифициран за шофиране в студено време. Още по-ефективно е да зададете часа на потегляне авансово. С Mustang Mach-E това може да се програмира благодарение на приложението FordPass: автомобилът стартира да загрява авансово батерията до един час преди мечтаното време за потегляне. В последните 15 минути преди отпътуването салонът на автомобила се загрява до мечтаната от лидера температура. Когато е обвързван към система за зареждане от стена, Mustang Mach-E черпи нужната сила непосредствено от електрическата мрежа.

2. Отопление на седалката и кормилото

Когато външната температура е ниска, отоплението на седалката и кормилото може да има преимущества във връзка с обсега. Това на пръв взор може да наподобява спорно, тъй като и двете функционалности изискват сила, която е за сметка на зареждането на батерията. Но изводът е, че нагревателите на седалките и кормилото употребяват по-малко електрическа енергия, в сравнение с вътрешният радиатор нужен за стопляне на въздуха в купето. По този метод е нужна по-малко отоплителна мощ за загряване на въздуха в интериора, което като цяло е по-енергийно дейно.

3. Отопляеми стъкла и функционалност за циркулация на въздуха

За да осигурите ясна видимост, е значимо да поддържате външната страна на предните и задните прозорци чисти от сняг и лед и да предотвратите замъгляването на вътрешната страна на стъклата. Ето за какво отопляемите предни и задни стъкла, които са общоприетоо съоръжение за съвсем всички модели на Ford, са добре пристигнали. Използването им харчи по-малко сила от вентилацията. Ако въпреки всичко тя се употребява, по-добре е да работи на рециркулация, а не в режим на топене, в случай че това е допустимо безвредно и без ограничавания. По този метод към този момент топлият въздух в интериора предотвратява замъгляването на прозорците – а не в допълнение подавания леден външен въздух.

4. Навън на станцията за бързо зареждане

При ниски външни температури потенциалът на зареждане на батерията е доста стеснен заради физическите условия. Въпреки това, скоростта на зареждане на зарядната станция може да се усъвършенства, в случай че вътрешният климатик и отопление са изцяло изключени за най-малко първите 10 минути от процеса на зареждане. Това разрешава на автомобила да употребява наличната отоплителна мощ за загряване на батерията, което усъвършенства мощността на зареждане.

5. Адаптирано държание при шофиране

Шофирането по хълмисти или неасфалтирани пътища изразходва повече сила и понижава обсега. Това важи и за шофиране при мощен дъжд, сняг и вятър. Възможно най-стабилен жанр на шофиране е "плуване " в потока на трафика, като се заобикаля оптималната скорост и напрегнати процеси на ускоряване - това икономисва заряда на батерията и по този метод има позитивен резултат върху пробега.



Ако трафикът и пътните условия разрешават, може да се задейства адаптивната умна система за круз надзор с различаване на пътни знаци, която е част от общоприетото съоръжение на Mustang Mach-E. Тази технология разрешава на лидера да избере мечтаната крейсерска скорост и по-късно да поддържа скоростта непрекъсната в постоянен жанр на шофиране и по този метод има позитивен резултат върху пробега.

Ford Mustang Mach-E предлага опция за увеличение на обсега благодарение на по този начин нареченото „ шофиране с един педал “, което може да бъде деактивирано. Вместо да натискате педала на спирачката, с помощта на забавянето на рекуперацията, в множеството случаи е задоволително да свалите крайници си от „ педала на газта “. Получената кинетична сила се подава назад в батерията като електричество. Ако е належащо, лидерът, несъмнено, може да натисне и педала на спирачката когато и да е.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР